În curînd, țara noastră va fi vizitată de o persoană a cărei nume a devenit unul de referință în domeniul filosofiei pentru copii. Oscar Brenifier (Franța) — este o personalitate de valoare mondială, doctor în filosofie, autor al cîtorva zeci de cărți pentru copii și părinți, expert oficial al UNESCO. El a revoluționat conceptul cu privire la educația și instruirea copilului — și nu e de glumă, Oscar învață părinții cum să nu le ofere copiilor răspunsuri de-a gata, chiar și la cele mai complicate și filosofice întrebări, ci să le cultive de la o vîrstă fragedă abilitatea de a gîndi și a analiza de sine stătător, de a cugeta și a găsi independent răspuns la toate întrebările!
Pe date de 6 decembrie, Oscar Brenifier va desfășura, pentru prima data la Chișinău, un master class. Părinții, care se îngrijesc de viitorul copiilor lor și își doresc ca aceștia să devină în viitor niște personalități independente și libere, vor avea ocazia unică să privească relația lor cu copilul dintr-o nouă perspectivă.
Despre cît de util va fi acest master class pentru mame și tați, ne-a povestit Olga Nisenboim – mamă a patru băieți, organizatoarea evenimentului, director general al School of Business Communications.
Olga, dintre toți autorii contemporani cu notorietate, Dumneavoastră ați decis să-l invitați în Moldova anume pe Oscar Brenifier. De ce?
Într-adevăr, la momentul actual sunt mulți autori care scriu pentru copii și părinții acestora, însă printre ei sunt autori ai căror nume a devenit unul de referință și care au în spate o vastă și productivă experiență de muncă. Oscar Brenifier se prezintă ca fiind un filosof practician. Este interesant faptul că metodicile sale se potrivesc atît copiilor cît și adulților. El ajută părinții să-și reconsidere opiniile asupra multor lucruri, să găsească răspunsuri la întrebările dificile, să dezvolte la copii gîndirea critică și să-i învețe să cugete.
Dar oare copii nu învață singuri a gîndi?
Nu, și sistemul de învățămînt, din păcate, de asemenea, nu contribuie la aceasta (și nu doar în țara noastră). Acesta este orientat spre asimilarea unor cunoștințe existente deja, ci nu dezvoltă la copii capacitatea de a conștientiza anumite lucruri. Iata de ce, devenind adulți, oamenii așteaptă o soluție tipică de rezolvare a problemei, o ”pastilă” universal valabilă, pe cînd Oscar are alte obiective – să-l învețe pe om a cugeta de sine stătător și de a fi independent față de ”pastilele” altor persoane. Gîndirea critică — este o capacitate, care permite de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă nestandardă.
Ce nou vor afla părinții în cadrul master class-ului desfășurat de Oscar? Cum se va desfășura acesta?
În cadrul master class-urilor sale, Oscar abordează subiecte filosofice importante, precum: ce e bine și ce e rău, de unde venim, de ce trăim, ce este responsabilitatea, ce este prientenia, care este sensul vieții... Este foarte important ca atunci cînd copilul va adresa asemenea întrebări mamei sau tatălui, să primească niște răspunsuri raționale. Adeseori noi le dăm copiilor niște răspunsuri de-a gata, deoarece așa ne este mai ușor, mai simplu, mai repede. Însă, pentru copil aceste răspunsuri nu sunt evidente. Și copiii pun un milion de întrebări! Deci, cel mai important este de a răspunde copilului la întrebarea lui cu o altă întrebare. Anume aceasta ne învață Oscar Brenifier. Dîndu-le copiilor niște răspunsuri de-a gata, noi le ”deconectăm” propria gîndire. Nu trebuie să îmbibăm capul copilului cu cunoștințe de-a gata, dar să-i oferim un asemenea instrument cu ajutorul căruia copilul va învăța să gîndească, să chibzuiască, să poată identifica un fenomen, un eveniment, să-și poată da seama de consecințele faptelor sale din mai multe perspective – deoarece în viață nu există un adevăr unic și absolut!
Pe 6 decembrie Oscar va desfășura un master class pentru părinți cu genericul ”Cum să învățăm copiii să gîndească critic”. Pentru detalii sau înregistrare, accesați:
www.oscar.sbc.md
Autorul textului: Ecaterina Michitenco
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.