Articolul se referă la temele:

Cum discutăm cu copilul pe teme "complicate"?6

Cum discutăm cu copilul pe teme "complicate"?

În curînd, țara noastră va fi vizitată de o persoană a cărei nume a devenit unul de referință în domeniul filosofiei pentru copii. Oscar Brenifier (Franța) — este o personalitate de valoare mondială, doctor în filosofie, autor al cîtorva zeci de cărți pentru copii și părinți, expert oficial al UNESCO. El a revoluționat conceptul cu privire la educația și instruirea copilului — și nu e de glumă, Oscar învață părinții cum să nu le ofere copiilor răspunsuri de-a gata, chiar și la cele mai complicate și filosofice întrebări, ci să le cultive de la o vîrstă fragedă abilitatea de a gîndi și a analiza de sine stătător, de a cugeta și a găsi independent răspuns la toate întrebările!

Pe date de 6 decembrie, Oscar Brenifier va desfășura, pentru prima data la Chișinău, un master class. Părinții, care se îngrijesc de viitorul copiilor lor și își doresc ca aceștia să devină în viitor niște personalități independente și libere, vor avea ocazia unică să privească relația lor cu copilul dintr-o nouă perspectivă.

Despre cît de util va fi acest master class pentru mame și tați, ne-a povestit Olga Nisenboim – mamă a patru băieți, organizatoarea evenimentului, director general al School of Business Communications.

Olga, dintre toți autorii contemporani cu notorietate, Dumneavoastră ați decis să-l invitați în Moldova anume pe Oscar Brenifier. De ce?

Într-adevăr, la momentul actual sunt mulți autori care scriu pentru copii și părinții acestora, însă printre ei sunt autori ai căror nume a devenit unul de referință și care au în spate o vastă și productivă experiență de muncă. Oscar Brenifier se prezintă ca fiind un filosof practician. Este interesant faptul că metodicile sale se potrivesc atît copiilor cît și adulților. El ajută părinții să-și reconsidere opiniile asupra multor lucruri, să găsească răspunsuri la întrebările dificile, să dezvolte la copii gîndirea critică și să-i învețe să cugete.

Dar oare copii nu învață singuri a gîndi?

Nu, și sistemul de învățămînt, din păcate, de asemenea, nu contribuie la aceasta (și nu doar în țara noastră). Acesta este orientat spre asimilarea unor cunoștințe existente deja, ci nu dezvoltă la copii capacitatea de a conștientiza anumite lucruri. Iata de ce, devenind adulți, oamenii așteaptă o soluție tipică de rezolvare a problemei, o ”pastilă” universal valabilă, pe cînd Oscar are alte obiective – să-l învețe pe om a cugeta de sine stătător și de a fi independent față de ”pastilele” altor persoane. Gîndirea critică — este o capacitate, care permite de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă nestandardă.

Ce nou vor afla părinții în cadrul master class-ului desfășurat de Oscar? Cum se va desfășura acesta?

În cadrul master class-urilor sale, Oscar abordează subiecte filosofice importante, precum: ce e bine și ce e rău, de unde venim, de ce trăim, ce este responsabilitatea, ce este prientenia, care este sensul vieții... Este foarte important ca atunci cînd copilul va adresa asemenea întrebări mamei sau tatălui, să primească niște răspunsuri raționale. Adeseori noi le dăm copiilor niște răspunsuri de-a gata, deoarece așa ne este mai ușor, mai simplu, mai repede. Însă, pentru copil aceste răspunsuri nu sunt evidente. Și copiii pun un milion de întrebări! Deci, cel mai important este de a răspunde copilului la întrebarea lui cu o altă întrebare. Anume aceasta ne învață Oscar Brenifier. Dîndu-le copiilor niște răspunsuri de-a gata, noi le ”deconectăm” propria gîndire. Nu trebuie să îmbibăm capul copilului cu cunoștințe de-a gata, dar să-i oferim un asemenea instrument cu ajutorul căruia copilul va învăța să gîndească, să chibzuiască, să poată identifica un fenomen, un eveniment, să-și poată da seama de consecințele faptelor sale din mai multe perspective – deoarece în viață nu există un adevăr unic și absolut!

Pe 6 decembrie Oscar va desfășura un master class pentru părinți cu genericul ”Cum să învățăm copiii să gîndească critic”. Pentru detalii sau înregistrare, accesați: www.oscar.sbc.md

Autorul textului: Ecaterina Michitenco

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 23

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 10 nov. 2014 16:18 #1 Ludmila Tanasieva

    Как научить ребенка делать самостоятельно выводы ?

    Răspundeți
  • 10 nov. 2014 16:49 #2 Viktoria Minzul

    вопросы моей дочи: можно ли собрать всех котов на свете дома, чтоб их прокормить? когда у меня будут дети, ты уже будешь старая??

    Răspundeți
  • 10 nov. 2014 22:01 #3 Happy Mamy

    нам пока только четыре)) все вопросы у нас почему? в три были- а что это?

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 00:24 #4 Nadia Tugui

    Есть ли край у вселенной ?

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 15:44 #5 Юлия Талмазан

    Дочка 5 лет: А где была я когда родился мой старший брат?

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 15:47 #6 Татьяна

    Вопросы моей доченьки: Мама, а что такое сон? Мама, а что такое мировой рекорд? А почему гремит гром? А какие планеты есть в космосе?

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 20:43 #7 Nata Pelevaniuc

    А как выглядит воздух? Сын, 10 лет

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 23:14 #8 Alisa Oboroceanu

    Сыну 1 год и 8 мес."А почему люди ругаются?"

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 23:54 #9 Lilia Badanau

    Пока только учится задавать вопросы :). Дочке 1 год и 3 месяца.

    Răspundeți
  • 12 nov. 2014 14:56 #10 Ala Lavista

    итог жизни это смерть, зачем тогда жить если мы все равно умрем?

    Răspundeți
  • 12 nov. 2014 18:48 #11 Таня Шишанкова

    мы пока еще не разговариваем ...но впереди много вопросов...по глазам видно!!

    Răspundeți
  • 13 nov. 2014 00:29 #12 Елена Лукина-Котцова

    Вопрос сына:Почему наш котик, который умер, не может к нам вернуться?

    Răspundeți
  • 13 nov. 2014 02:04 #13 Olga Muntean-Talmaci

    Copilul meu are 3 luni, deci ne pregatim pentru intrebari picante:)

    Răspundeți
  • 13 nov. 2014 12:47 #14 Antonina Adam

    Toate intrebarile acum la noi sunt: De ce?, ultima intrebare: De ce cerul e albastru? Treb de explicat scurt si clar :)

    Răspundeți
  • 13 nov. 2014 13:09 #15 Олеся ОК

    Что такое ответственность?

    Răspundeți
  • 13 nov. 2014 23:55 #16 Kate Danilova

    а почему от любви рождаются детки? вопросик от сына )

    Răspundeți
  • 14 nov. 2014 01:23 #17 kamelia bitman

    Gabriel-6ani: "Mami de ce ma tratezi ca pe un copil, doar sunt barbat!!!"

    Răspundeți
  • 14 nov. 2014 21:30 #18 Valeria Mazur

    Почему надо слушаться взрослых?

    Răspundeți
  • 18 nov. 2014 11:50 #19 Aurica Saftiuc

    Мама, а ты "чувствуешь"? А что такое "чувствовать"?

    Răspundeți
  • 18 nov. 2014 12:28 #20 Stela Fetescu

    Feciorul Mario la virsta de 3-4 ani era preocupat de probleme existentiale, durata vietii, chit vor mai trai bunicii sai...... Locuim in sector privat si am luat intr-o zi o persoana invirsta cu masina. Feciorul ma intreaba "Este mosul acesta batrin?" "Da." "Foarte batrin?" "Cred ca foarte?" "Curind va muri?"- a intrbat baiatul, de fata in masina fiind si persoana despre care se discuta. In speranta ca mosul era destul de batrin si nu auzea prea bine, am deplasat discutia spre o alta tema.

    Răspundeți
  • 18 nov. 2014 23:35 #21 Olee Sushitzkaya

    Моей дочке 1 год и 7 месяцев. Пока что ее вопросы сводятся к показыванию пальцем и восклтцанию вопросительным тоном "аа"? Но думаю скоро придется отвечать на милион ее воаросов. Хотелось бы узнать как ответить на банальный вопрос: что такое хорошо и что такое плохо?, как объяснить ребенку что кто-то (взрослый) посьупает неправильно и что не все в этом мире справедливо?

    Răspundeți
  • 24 nov. 2014 14:37 #22 Вероника Василаки

    #18 Valeria Mazur, Валерия, поздравляю, вы - победитель. Написала вам на FB сообщение, свяжитесь с нами, пожалуйста в течение этой недели. Спасибо!

    Răspundeți
  • 01 dec. 2014 12:09 #23 Вероника Василаки

    #12 Елена Лукина-Котцова, Елена, поскольку предыдущая победительница не отозвалась в течение недели, мы выбрали нового победителя. Им становитесь вы, поздравляем! Обязательно свяжитесь с нами самое позднее завтра, 2 декабря в 11.00. Телефон - 022 73-32-27

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Turism și agrement»

Articole populare a rubricii «Turism și agrement»