Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Aceasta, după ce recent Cabinetul de Miniștri a votat proiectul de hotărîre de Guvern privind modificarea articolului 20 din legea privind sănătatea reproducerii, care prevede acest lucru.
Până în prezent, legea prevedea o clauză discriminatorie, legată de venitul lunar al familiei. Însă, noile prevederi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată doar în baza indicațiilor medicale.
În acest fel, Ministerul Sănătății își propune să contribuie la creșterea ratei fertilității totale a populației.
În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă cu un spor natural negativ, iar rata fertilității totale a populației este în descreștere. Datele estimative ale Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate. Totodată, din numărul cuplurilor sterile pentru circa 2,5% (2500-3000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Costul pentru o procedură de acest gen este de circa 60 000 de lei.
În prezent, patru instituții medicale oferă servicii de reproducere umană asistată. Aflați mai multe despre FIV în Moldova și costul acestor proceduri
din articolul nostru
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.