22 ianuarie 2020

Diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin

Pe plan mondial cancerul de col uterin ocupă locul doi (după cancerul mamar) în cadrul tumorilor maligne la femei.

Cancerul cervical sau de col uterin este numit astfel după porțiunea din corp la nivelul căreia începe să se dezvolte. Înainte ca acest tip de cancer să apară, celulele colului uterin încep să se modifice și devin anormale. Aceste celule se numesc precanceroase. Leziunile precanceroase de la nivelul cervixului pot fi depistate precoce și tratate, evitându-se astfel evoluția spre cancer.

Incidența cancerului de col uterin este semnificativ mai crescută la femeile cu:

  • consum de contraceptive orale pe termen îndelungat;
  • mai mulți parteneri sexuali;
  • nașteri multiple;
  • avorturi;
  • lipsa igienii;
  • infecția cu Human Papillomavirus;
  • sistem imunitar slab.

În esență, toate cancerele cervicale sunt cauzate de anumite tipuri ale Virusului Papilloma Uman (HPV), un grup de viruși înrudiți cu cei care cauzează negii epiteliali sau genitali.

Semne de alarmă care necesită adresarea la medicul ginecolog:

  • sângerări vaginale între menstruații;
  • sângerări după actul sexual;
  • dureri în timpul actului sexual;
  • scurgeri vaginale neobișnuite;
  • oboseală excesivă;
  • boli inflamatorii asociate;
  • mărirea ganglionilor limfatici.

INVESTIGAȚII ȘI DIAGNOSTIC

Diagnosticarea cancerui de col uterin începe cu consultația medicului ginecolog, care va indica următoarele examinări:

  • Examinarea clinică

Examinarea clinică constă în inspectarea și palparea de către medicul ginecolog. Aceasta include examinarea ginecologică vaginală bimanuală și/sau rectală, pentru a evalua localizarea și volumul tumorii și dacă s-a extins la alte organe din pelvis (examen pelvin). Medicul vizualizează direct colul uterin după înserarea unui specul în vagin. La femeile sănătoase, fără boli aparente, medicul prelevează un frotiu de pe suprafața cervixului pentru examinarea sub microscop (examen citologic).

  • Testarea frotiului Papanicolau

Se recomandă ca fiecare femeie după vârsta de 21 de ani să fie supusă testului Papanicolau în mod regulat (cel puțin o dată la 3 ani). Această investigație ne ajută să detectăm cancerul de col uterin în stadiul incipient.

Leziunile cervicale pre-canceroase pot fi prezente mulți ani la rând fără a cauza simptome. Creșterea lor lentă oferă un interval mare de timp pentru detecție timpurie și vindecare ușoară. Cervixul este palpabil și vizibil în cadrul inspecției ginecologice, astfel că medicul poate preleva ușor mostre pentru o examinare citologică a celulelor de pe suprafața sa (așa-numitul test Papanicolau).

Celulele din frotiu sunt examinate în laborator, permițând diagnosticarea timpurie a unei leziuni precanceroase. Aceasta este o anomalie a celulelor de la suprafața cervixului numita displazie și, în timp, se poate transforma în cancer. Cancerul incipient de acest tip este, de asemenea, ușor de detectat prin intermediul testelor înainte de a deveni periculos (malign).

O infecție vaginală poate împiedica examinarea corectă a celulelor dintr-un frotiu. În acest caz, o nouă mostră este prelevată după tratarea corectă a infecției.

  • Colposcopia

In cazul anomaliilor severe sau al rezultatelor neconcludente ale testelor Papanicolau, trebuie efectuată o colposcopie în timpul examinării clinice. Colposcopia este o procedură în care pacienta stă întinsă pe masă de examinare ca în timpul unui examen pelvin. Medicul va folosi un colposcop pentru a examina cervixul. Atunci când se sesizează o zonă anormală pe cervix, se efectuează o biopsie. Dacă suspiciunea medicului ginecolog este confirmată, pacientul este trimis pentru consultare la medicul oncolog.

  • Examinarea histopatologică

Aceasta se efectuează de obicei în urma unui frotiu Papanicolau suspect și în timpul colposcopiei pentru a confirma rezultatele testului Papanicolau. Această examinare de laborator este efectuată de un patolog, care va confirma diagnosticul de cancer cervical.

  • Examinarea prin intermediul imagisticii medicale

Examinarea prin intermediul imagisticii medicale precum Tomografia Computerizată (CT) și Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN)) sunt folosite pentru a verifica extinderea tumorii în pelvis și a exclude sau a detecta eventualele metastaze în alte organe și/sau în ganglionii limfatici.

Toate aceste rezultate se studiază împreună cu cele de la biopsie și astfel se determină stadiul cancerului cervical și metodele de tratament.

METODE DE TRATAMENT

Tratamentul cancerului de col uterin la Medpark implică o echipă interdisciplinară de medici, cu diferite arii de specializare : medicul ginecolog, oncolog, radiolog, chirurg oncolog și inclusiv colaborarea cu specialiști de peste hotare atunci când este necesar. În urma unei evaluări complexe se va stabili planul de tratament.

Principalele metode de tratament a cancerului de col uterin sunt: intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

Tratamentul chirurgical

În stadiile precoce ale cancerului cervical, intervenția chirurgicală este o metodă standard de tratament primar. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale.

  • Conizația – o metodă prin care se elimină o bucată conică de țesut cervical. Dacă la examinarea histopatologică nu se găsesc celule canceroase, tratamentul a avut efect și nu mai este necesar alt tratament. Dacă în urma examinării histopatologice a biopsiei se găsesc celule canceroase în vasele limfatice (invazia limfovasculară), se va efectua înlăturarea ganglionilor limfatici pelvieni pe lângă intervenția chirugicală asupra cervixului.
  • Trachelectomia – această procedură constă în eliminarea colului uterin și a părții superioare a vaginului, dar nu și eliminarea corpului uterului. Prin urmare, permite femeilor să-și păstreze capacitatea de a avea copii. Intervenția se face fie prin vagin, fie prin abdomen si este realizată laparoscopic.
  • Histerectomia radicală – în urma acestei intervenții se îndepărtează uterul, colul uterin și partea superioară a vaginului, de asemenea pot fi extirpate ovarele, trompele uterine și ganglionii limfatici din vecinătate.

Radioterapia. Această metodă de tratament folosește doze fracționate de raze X de intensitate mare pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia reprezintă tratamentul cel mai frecvent folosit în tratamentul pacientelor în stadiile II și IIA de cancer cervical.Poate fi efectuată concomitent cu chimioterapia – Radiochimioterapie. Există 2 tipuri de radioterapie: externă și internă:

  • Radioterapia externă se face de obicei în regim de ambulator, de 5 ori pe săptămână, cu pauză la sfârșitul săptămânii. Numărul de ședințe depinde de stadiul și dimensiunile tumorii. Expunerea la radiații externe nu este dureroasă, iar după tratament femeia poate intra în contact cu alte persoane, neexistând riscul unei radioactivități.
  • Radioterapia internă, cunoscută sub numele de Brahiterapie, constă în administrarea radiațiilor direct la nivelul cervixului. Pentru acest lucru, este necesară plasarea unor tuburi în vagin, prin intermediul cărora se distribuie material radioactiv la nivelul formațiunii tumorale. Durata radioterapiei interne este de doar câteva zile, timp în care femeia este izolată de restul familiei, pentru a nu expune inutil alte persoane la radiații.

Chimioterapia

Chimioterapia constă în administrarea de medicamente (citotoxice), capabile să ucidă celulele canceroase din întreg organismul. În funcție de cazul clinic, chimioterapia se face înaintesau după intervenția chirurgicală sau concomitent cu radioterapia, pentru a spori eficacitatea tratamentului. Regimurile chimioterapeutice convenționale includ preparatele Platinei.

După finalizarea tratamentului pacienții intră intr-un program bine stabilit de monitorizare cu scopul depistării precoce a recidivei sau progresării bolii.

DE CE SĂ ALEGI SERVICIILE ONCOLOGICE MEDPARK ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI CERVICAL:

  • Echipă multidisplinară sub același acoperiș: medic ginecolog, medic oncolog, chirurg oncolog, medici radiologi;
  • Metode de tratament conform ghidurilor și protocoalelor internaționale;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Asigurarea managementului deplin al pacienților cu cancer cervical – din momentul suspecției afecțiunii și până la monitorizarea post-tratament;
  • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial, specializate în oncologie pentru o a doua opinie medicală și pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară. Primul partener selectat este „Anadolu Medical Center”, afiliat spitalului american de top John Hopkins, Centru de Excelență în Sănătate, care ocupă locul 4 la nivel global în topul spitalelor cu cea mai avansată tehnologie în radioterapia oncologică, medicina nucleară, transplantul de măduvă, chirurgia robotică și alte domenii.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 646
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md