27 mai 2020

Viața cu stimulator cardiac la doar 20 de ani

La doar 18 ani Mihaela a trecut printr-o intervenție de implantare a stimulatorului cardiac, operație mai rar întâlnită la așa vârstă, dar care a fost necesară pentru a evita un posibil stop cardiac.

De ce a fost nevoie de stimulator cardiac?

“De la vârsta de 4-5 ani mă confruntam cu așa o problemă, de 1-2 ori pe an îmi pierdeam cunoștința. Acest lucru se putea întâmpla oriunde și oricând. A fost o perioadă când ani la rând primeam medicamente, dar oricum problema nu se rezolva. În toamna anului 2018 situația s-a agravat deoarece în decurs de 2 săptămâni mi-am pierdut de 2 ori cunoștința. Doresc să menționez că la acel moment nu cunoșteam încă motivul, căci la câți medici nu am fost nu aveam un răspuns concret, erau doar bănuieli și niciuna legată de inimă.

După acele cazuri am început să fac din nou investigații și la “Tilt test” s-a constatat că în timp ce eu îmi pierdeam cunoștința avea loc un stop cardiac. După alte consultații s-a luat decizia de a efectua intervenția. Până la intervenție mereu trăiam cu frica să nu mi se facă rău și aveam o senzație de neliniște.”

Cum te simți după intervenție?

“La moment sunt 2 ani de la operație și pot să spun că mă simt minunat. Vreau să spun tuturor celor care se confruntă cu așa problemă: nu vă temeți de această intervenție, căci viața voastră se va schimba doar spre bine. Perioada de recuperare nu este grea, eu peste câteva zile am început din nou să frecventez universitatea. Nu simt absolut niciun disconfort, mă simt foarte bine și cel mai important, mă simt în siguranță. Un mare mulțumesc domnului Radu Darciuc și întregii echipe cardiologice Medpark.”

Ce este și cum funcționează stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac, numit și „pacemaker”este un dispozitiv care transmite inimii impulsuri electrice pentru a aduce ritmul bătăilor cardiace la un nivel normal. Acesta constă dintr-un generator de impulsuri, care are o baterie, un circuit computerizat mic și unul sau mai multe fire numite „electrozi pentru pacing”, care sunt conectate la inima pacientului. Generatorul emite impulsuri electrice prin aceste fire direct spre inimă.

Stimulatoarele cardiace moderne funcționează doar atunci când este nevoie, adică pot fi programate pentru a regla rata impulsurilor transmise, răspunzând necesităților corpului uman. Dacă stimulatorul cardiac percepe bătăile inimii ca fiind prea încete, prea rapide sau neregulate, acesta transmite semnale într-un ritm stabil. Atunci când stimulatorul determină că bătăile inimii sunt normale, acesta nu transmite niciun semnal.

Când poți avea nevoie de un stimulator cardiac?

  • inima îți bate prea încet sau prea rapid;
  • inima nu îți bate într-un ritm regulat;
  • există un blocaj în circuitul electric al inimii tale.

Departamentul de Aritmologie și Electrofiziologie Medpark, în colaborare cu specialiști din Turcia, propune cardiacilor soluții unice în Moldova pentru tratarea aritmiilor – proceduri minim invazive care pot pune capăt dependenței de medicamente sau pot simplifica substanțial tratamentul medicamentos. Accesează linkul pentru mai multe detalii: www.medpark.md/services/aritmologie-si-electrofiziologie

Centrul Cardiovascular Medpark a lasnsat un blog specializat în bolile de inimă!

Urmărește: www.cardioportal.md

Pentru o programare la medicul cardiolog, contactează-ne la tel. 022 40-00-40 (disponibil 24/24).

Ai grijă de inima ta și a celor dragi!

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 1105
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md