Săptămâna aceasta vor avea loc un șir de evenimente de suflet – ne amintim de cel mai mare val de deportări din Basarabia, valorificăm portul nostru popular, aflăm secretele parcului Valea Trandafirilor din capitală, participăm la ritualurile din cadrul festivalului Sânzienelor. Detalii în afiș.
4 iulie, joi
15:00 Inaugurarea expoziției „Mărturii din Gulag. Memoria victimelor regimului”.
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei, va avea loc inaugurarea expoziției „Mărturii din Gulag. Memoria victimelor regimului totalitar-comunist".
Evenimentul este dedicat împlinirii a 70 de ani de la deportările din Basarabia din vara anului 1949.
Adresa: str. 31 august 1989, 121A.
18:30 Eye Contact Event 1.
Vreți să priviți pe cineva în ochi? Aveți posibilitatea să o faceți – se dă startul sezonului privirii în ochi. Regulile sunt simple: luați o păturică sau ceva de așezat, veniți la Valea Morilor, găsiți sau vă găsește o persoană cunoscută sau necunoscută și vă priviți în ochi, fără să vorbiți, atât timp cât simțiți nevoia.
Locul desfășurării: Valea Morilor, la Rotonda.
18:30 Degustare de înghețată artizanală, locală.
Eveniment de degustare de înghețată, dedicat localurilor din capitală care produc acest minunat desert, răcoritor. Așadar – aveți oportunitatea de a cunoaște toate localurile din Chișinău care își produc propria înghețată, tendințele verii și varietatea propusă. Degustarea este preconizată pentru 30-35 de persoane. Biletele trebuie procurate din timp. Evenimentul nu este pentru copii.
Preț: 50 lei.
5 iulie, vineri
10:00 Excursie quest cu trenuțul.
Eveniment organizat în cadrul proiectului ”Vara fără gadget-uri”. Format nou – excursie + quest. Pot veni familii cu copii, copiii fără adulți și adulți fără copii. Vârsta: de la 8-9 ani. Se anunță a fi un eveniment cu totul deosebit. Veți afla informații unice despre Valea Trandafirilor și despre or. Chișinău, tainele și istoriile acestuia, totodată aveți parte de - jocuri de aventură; premii și cadouri plăcute, delicii și multe altele.
Preț: 200 lei/persoană.
Locul desfășurării: parcul Valea Trandafirilor.
Telefon: 0 680 6-68-00.
11:00 Memoria deportărilor.
Eveniment de comemorare cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la cel de al doilea val de deportări din Basarabia. În program: prezentări teatralizate, interviuri de deportații, concert tematic, proiecție de film.
Intrare liberă.
Locul desfășurării: Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”.
Adresa: str. Mitropolit Varlaam, 78.
16:00 Expoziție comemorativă ”Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”.
Expoziția prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului cât și lucrări de pictură și grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 5 iulie-8 septembrie, 2019.
Locul desfășurării: Muzeul Național de Artă a Moldovei.
Adresa: str. 31 august 1981, 115.
6 iulie, sâmbătă
11:00 IA Mania.
Cea de-a 7 ediție a festivalului IA MANIA te așteaptă din nou la Holercani! Satele din raionul Dubăsari pregătesc delicii culinare, artizanat, dans și muzică de pe Nistru. În program: parada portului popular, cel mai mare colac și cea mai bună tărie, cel mai mare târg de artizanat din țară, concursul tinerilor designeri ”Mândria”, concursul ”Cai verzi pe pereți”, concert live cu Pasha Parfeni și Taxi, spațiul special pentru mămici cu bebeluși.
Preț: 50 lei/ 1 persoană, 85 lei/2 persoane, 150 lei/4 persoane.
Locul desfășurării: s. Holercani.
16:00 Balul portului popular.
Pe 6 iulie în satul Palanca va avea loc Parada portului popular, expoziția - galeria portului popular a muzeului, prezentarea folclorică a colectivelor artistice din Republica cu genericul “Drag mi-e portul strămoșesc”.
Locul desfășurării: Muzeul ”Casa Părintească”, s. Palanca.
19:30 Festivalul Sânzienelor.
Sânzienele este una din sărbătorile importante ale verii marcată la 7 iulie pe stil vechi. Direcția de Cultură și Turism Călărași, Primăria comunei Hîrjauca și Muzeul "Сasa Părintească" din satul Palanca vă invită pe malul lacului din satul Leordoaia să pătrundeți în lumea misterelor a nopții magice a Sânzienelor. În program: expoziții, ateliere, master-classuri ale meșterilori populari, program etno-folcloric, ritualul cununilor pe apă, aprinderea rugului, Horă și multe altele.
Locul desfășurării: satul Leordoaia.
7 iulie, duminică
12:00 Festivalul „Frumos Covor Basarabean”.
Se știe, că în perioada dintre Rusalii și Sânzenii, pe vremuri, gospodinele aveau grijă să scoată la însorit(“sorit”) toate țesăturile din teancuri din lăzile de zestre, de pe pereții caselor. Duminica, 7 iulie se va întâmpla acest lucru și în Complexul de Meșteșuguri “Artă Rustică”. Colecția de covoare, valurile de țoluri, colecția de costume populare, straiste, fețe de masă, realizate de meșterițele de aici, vor fi prezentate sub forma unei mari expoziții, în aer liber, care va cuprinde în jur de 60 de covoare cu motive vechi basarabene, peste 30 de costume populare.
Locul desfășurării: Clișova Nouă, Orhei.
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.