Interviu cu dr. Aliona Camînina-Tîrziu, medic internist, gastrolog, categoria I la Spitalul internațional Medpark:
Cât de răspândite sunt bolile gastroenterologice?
Bolile tractului gastrointestinal sunt cele mai răspândite în prezent, atât la maturi, cât și la copii. În plus, incidența acestor boli este în continuă creștere și se atestă o întinerire a vârstei pacienților.
Ce factori determină o incidență atât de mare a bolilor sistemului digestiv?
Funcția principală a tractului gastrointestinal este de procesare a alimentelor și de furnizare a substanțelor necesare pentru funcționarea organismului. Acesta, însă, nu este un sistem pasiv. Sistemul gastrointestinal reacționează și el la alimentele care circulă prin el, dar și la alți factori de mediu.
Printre factorii ce cauzează tulburările gastrointestinale se numără:
- Regimul de alimentație haotic;
- Alimentele necalitative, nesănătoase;
- Mediul și aerul poluat, cu impact direct asupra organismului, dar și alimentelor pe care le consumăm;
- Existența unor boli cronice netratate la timp;
- Stresul;
- Alcoolul în cantități mari;
- Obezitatea.
Cu ce afecțiuni se adresează cel mai des pacienții?
Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la pacienți sunt gastritele, ulcerele, hepatitele alcoolice și non-alcoolice (virale) și alte afecțiuni ale stomacului și ficatului. La fel, se atestă o creștere a cazurilor de cancer al tractului gastrointestinal.
Cât de important este să fie depistate la timp bolile stomacului și ficatului? Cum pot evolua dacă nu sunt tratate?
Orice boală care ajunge în faza cronică, poate evolua foarte grav. Spre exemplu, infecția cu helicobacter pylori netrată la timp poate duce la ulcer stomacal sau chiar la cancer stomacal. Hepatita virală netratată poate evolua în ciroză hepatică sau cancer de ficat. Pe de altă parte, însă, bolile depistate la timp sunt mult mai simplu și mai puțin costisitor de tratat.
Care sunt simptomele care ne trimit în mod obligatoriu la medic?
Principalele simptome care ne indică existența unei probleme gastrointestinale sunt:
- Durerea abdominală permanentă;
- Pierderea nemotivată în greutate;
- Febra fără vreun motiv;
- Scaunul de culoare negră sau cu sânge;
- Voma repetata și voma cu sânge;
- Arsurile stomacale (pirozis).
Dacă prezentați careva dintre aceste simpome sau alte tulburări gastrointestinale, este foarte important să vă adresați la un medic pentru tratament și pentru a preveni agravarea lor.
Ce investigații trebuie efectuate în scopul depistării la timp a bolilor gastrologice și hepatice și cât de des ar trebui efectuate?
Tractul gastrointestinal este foarte lung și la fiecare nivel sunt necesare diverse investigații. Spre exemplu, pentru depistarea hepatitelor se vor indica analize de laborator, pentru depistarea problemelor stomacului se recomandă gastroscopia, ecografia abdomenului, analizele generale și biochimice, după vârsta de 45 de ani este necesară și efectuarea colonoscopiei.
Pentru persoanele cu anamneză ereditară se recomandă efectuarea anuală a controalelor profilactice. În caz contrar, un control medical complet poate fi suficient odată la 3 ani.
Sănătate!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.