Fundația Medpark este o organizație neguvernamentală, fondată de Spitalul Internațional Medpark, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și a serviciilor medicale din Republica Moldova. Odată cu declanșarea pandemiei, lucrătorii din sistemul de sănătate au fost supuși unor provocări fără precedent și așa a luat naștere ideea proiectului “Grijă pentru colegi”.
Elena Mornealo, președintele Fundației Medpark: „Grijă pentru colegi” este un proiect-pilot,creat și gândit pentru a oferi un ajutor cât mai util personalului medical care a suportat forme medii și grave de COVID-19. Încă la etapa lansării, în luna mai a anului 2020, studiile arătau că noul coronavirus poate afecta organele interne pe termen lung, iar societatea, pe de altă parte, are nevoie de cadrele medicale mai mult decât oricând. Astfel, echipa Medpark a conceput aceste programe de evaluare complexă, pe care le-a pus la dispoziția colegilor, absolut gratuit.”
Pandemia, în rol de catalizator al proiectelor de anvergură
Pe măsură ce pandemia lua amploare, tot mai multe cadre medicale apelau pentru suport în cadrul proiectului, acesta fiind extins până în luna ianuarie. Din luna mai până în prezent echipa Medpark a oferit colegilor:
peste 450 consultații medicale;
mai mult de 200 investigații imagistice prin tomografie computerizată;
peste 2300 teste de laborator.
Rezultatele evaluărilor au arătat schimbări la nivelul mai multor organe. La niciunul dintre pacienții investigați funcția pulmonară nu și-a revenit complet la o lună după suportarea infecției. La 30% dintre beneficiarii proiectului încă persistau efectele toxice ale medicamentelor administrate, iar la 1 din 10 persoane s-au depistat schimbări la nivelul sistemului cardiovascular, care necesitau monitorizare.
Sute de colegi ajutați în perioada de reabilitare
În cele 9 luni de proiect mai mult de 250 de angajați din sistemul medical au beneficiat de evaluări complexe post COVID, printre care doctori, asistente medicale, infirmiere și personal non-medical.
Ion Lungu, medic neurolog, spitalul raional Orhei, beneficiar: „Ceea ce mi s-a întâmplat a fost grav. Am avut organismul atât de slăbit, încât după spitalizare nu mă puteam ține pe picioare. În 20 de zile am pierdut 20 de kilograme. Acest proiect m-a făcut să simt susținere, m-a făcut să înțeleg că nu suntem singuri în fața furtunii, fapt pentru care sunt foarte recunoscător.”
Valoarea investițiilor depășește un milion de lei
Suportul financiar al Spitalului Internațional Medpark a permis prestarea serviciilor medicale cu titlu gratuit, dar și acoperirea costurilor organizatorice.
Olga Șchiopu, director general Medpark: „Am reușit cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, așa cum se realizează toate proiectele sociale. În proiectul „Grijă pentru colegi” contribuie 2 părți: doctorii Medpark care lucrează nemijlocit cu pacienții și fac voluntariat, și fondatorii spitalului, care acoperă costurile pentru investigații, analize, logistică. Există și un comitet organizatoric al proiectului, care iarași funcționeză strict în bază de voluntariat. În repetate rânduri mă conving că oamenii sunt buni și au predispoziția să ajute, rămâne doar să le oferim suport în această dorință.”
Proiectul “Grijă pentru colegi” vine să arate o data în plus solidaritatea umană și coeziunea societății în fața unei primejdii prea mari pentru noi toți – răspândirea noului coronavirs.
www.fundatiamedpark.md
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.