Articolul se referă la temele:

Lucruri inutile, impuse prin publicitate: 1. Încălțăminte ortopedică pentru copii1

Lucruri inutile, impuse prin publicitate: 1. Încălțăminte ortopedică pentru copii

Orice părinte conștient a auzit și a citit multe despre supinator, talpă flexibilă, bombeu întărit și alte caracteristici fără de care încălțămintea pentru copii ar fi teribilă și nocivă. Sunt afirmații false, iar noi pur și simplu suntem trași pe sfoară și cheltuim bani în zadar — afirmă specialistul în ortopedie Vladimir Kenis. Explicăm, de ce suntem de acord cu el în primul articol din ciclul "Lucruri inutile, impus prin publicitate".

Afară s-a încălzit și mulți părinți se confruntă de nevoia urgentă de a procura copiilor încălțăminte de sezon.

De unde procură încălțăminte pentru copii părinții din Moldova?

Dacă am compara venitul mediu al populație Republicii Moldova și prețurile la încălțămintea bună pentru copii — înțelegem din ce cauză nu toți părinții aleg să procure copiilor încălțăminte din buticurile amplasate în renumitele centre comerciale din țara noastră. Făcând un sondaj în rândul părinților pe care îi cunosc — cei mai mulți cumpără copiilor încălțăminte în magazinele online din străinătate, magazinele producătorilor autohtoni care stabilesc prețuri accesibile, diferite piețe de articole de mâna a doua. Deseori, încălțămintea se transmite de la o generație la alta, de la frații și surorile mai mari, verișori sau vecini.

În articolele cu "autoritate" se spune că aceasta nu e corect. Se afirmă că încălțămintea trebuie să fie ortopedică, să fixeze rigid glezna, să fie cu supinator, călcâi dur și înalt, și talpă flexibilă. Iar despre opțiunea de a purta încălțămintea după cineva, nici nu poate fi vorba.

Am fost mințiți

Încă pe atunci când copilul meu împlinise un anișor, aveam o vagă bănuire că ceva nu se leagă. Toată copilăria eu și semenii mei încălțam tot ce nimeream. Atât papuci de la "Floarea", cât primele ghetuțe turcești cu miros persistent de ulei pentru mașină sau șlapi de cauciuc. Am avut chiar niște botine din "piele de căprioară" de la un producător absolut necunoscut, care într-o bună zi au crăpat în zona de pliere a degetelor și a tălpii concomitent. Prin urmare, partea din față a cizmuliței, pur și simplu a căzut și rușinată am mers acasă de la școală cu degetele de la picioare afară. Ei și ce? Nici eu, nici cei pe care-i cunosc – chiar dacă purtam asemenea încălțăminte, nu am avut de suferit de platfus (picior plat). Toți avem picioare normale, sănătoase.

Iar recent, absolut întâmplător, am dat de un articol semnat de un celebru ortoped rus, care mi-a spulberat toate îndoielile și în care am găsit explicația. Iată ce povestește specialistul.


Vladimir Kenis
Vladimir Kenis

Conducătorul departamentului patologie a tălpii, neuroortopedie și boli sistematice, conferențiar universitar, cercetător superior la Institutul de ortopedie pentru copii "G.I. Turner", membru al academiei americane de paralizie cerebrală, membru al societății europene de ortopedie pediatrică.

Piciorul omului s-a format mii de ani în urmă. În tot acest timp, oamenii mergeau cu picioarele goale. Încălțămintea a apărut în viața omului relativ recent, iar după măsurătorile evoluției umane — literalmente ieri. Încă două sute de ani în urmă, majoritatea oamenilor purtau un fel de opinci. După cum vă dați seama, acestea nu aveau nici supinatore, nici călcâi dur. Cu toate acestea, decese în masă din cauza picioarelor plate n-au fost înregistrate.

Forma tălpii omului este programată genetic. Încălțămintea influențează asupra formei tălpii, la fel cum căciula — asupra celei a capului. Adică — nici într-un fel. Prezența supinatorului — este o chestiune de comoditate. Ne este mai comod când talpa încălțămintei imită forma tălpii piciorului. Dar să formeze într-un mod special forma piciorului, nici încălțămintea, nici supinatorul — nu sunt capabile.

Un alt aspect. Până la trei ani, glezna copilului nu este complet formată, din acest motiv picii merg parcă clătinându-se. În acest caz, încălțămintea cu partea din spate înaltă, poate fi destul de utilă, dat fiind faptul că datorită acesteia copilul va sta mai stabil în picioare și va cădea mai rar. Dar, iarăși, cu procesul de formare a articulațiilor, încălțămintea nu are nicio legătură. După trei ani, partea din spate a încălțămintei este absolut inutilă.

Mamele moderne, speriate de mediul online, iubesc foarte mult diverse profilaxii. Din acest motiv, multe dintre ele, în locul pantofiorilor ușori, vor alege o pereche grea, scumpă, dar pentru "profilaxie". În realitate, în așa încălțăminte e mai dificil să mergi. Este la fel cum ați merge permanent încălțați în cizme de schi. Aveți milă de copiii proprii.

Deci, alegeți pentru copii încălțăminte ușoară, comodă și nu insistați pe pantofi cu supinator și partea din spate mai înaltă. Doar încălțămintea este pur și simplu — îmbrăcăminte pentru tălpi. Așadar, oferiți cât mai des copiilor posibilitatea de a alerga desculț.


Veronica Gorceac
Veronica Gorceac

Jurnalistă, redactor-șef al portalului Familia.md, fondatoarea Clubului Familiei din Chișinău și organizatoarea târgului copiilor "Trodelmarkt". Mama unui băiețel de 8 ani.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sarcină»

Articole populare a rubricii «Sarcină»