Mulți oameni au frică de singurătate, dar în cazul unora această teamă este dominantă, le creează impedimente în viață și îi împiedică să construiască relații. Psihologul, psihotraumatologul Svetlana Sobesceanschi vorbește despre adevăratele cauze ale acestei frici.
Frica de singurătate, sentimentul inutilității, lipsa credinței într-o relație fericită — toate acestea sunt cunoscute oamenilor care au frica de a rămâne singuri.
Din experiența profesională cunosc că această problemă de cele mai multe ori deranjează femeile, dar, posibil, bărbați, pur și simplu, nu recunoasc acest fapt, din motiv că trebuie să fie puternici.
În cazul în care situația mai este agravată și de un eșec în relația anterioară, atunci totul e mult mai complicat. Această experiență trage înapoi, sporește frica și menține persoana într-o stare de inacțiune, fapt prin care starea se agravează și mai mult, persoana intră într-un cerc vicios. Cu toate acestea, atât de mult își dorește să se simtă iubită și utilă...
De unde vine frica de singurătate?
Incapacitatea de a avea încredere. Dacă sunteți o persoană suspicioasă, atunci va fi cu mult mai dificil să construiți o relație, doar inconștient veți căuta "ce nu e în regulă". De aici vine frica de relații și, respectiv, frica de singurătate.
Stima de sine scăzută. Dacă nu vă vedeți pe sine ca pe un partener egal în relații, pentru că sunteți ”cumva altfel”, atunci frica de singurătate e la un pas distanță.
Cerințe excesive față de partener. El/ea neapărat trebuie, e obligat, etc. și nici într-un caz altfel, "doar eu merit cel mai bun". În realitate, este vorba despre idealizarea partenerului, visul care așa și va rămâne neîmplinit.
Experiențe negative în viață. Chiar dacă conștient nu vă aminți cum s-a produs acea traumă la vârsta de 3-7 ani, psihicul dv. a reținut acest moment perfect. Tensiunile asupra sistemului nervos, ce au avut loc în acel moment, s-au întipărit ca o fractură, care doare de fiecare dată, când întâlniți o asemenea situație traumatizantă, ce s-a produs în copilărie.
Și până nu reveniți la situația ce a provocat trauma psihologică și până nu transcrieți experiența și condițiile negative, frica de singurătate nu va dispărea.
Eviedent, de sine stătător e imposibil să faceți acest lucru. Și chiar oamenii cei mai apropiați nu vor fi capabili să vă ajute, cât de mult nu și-ar dori. În această chestiune deloc ușoară, vă poate oferi suport doar un specialist calificat — psiholog, competent în domeniu, cu profesionalism înalt, doar un asemenea specialist vă va putea ghida cel mai sigur și eficient prin labirinturile traumei pe care o aveți, orientându-vă spre o viață nouă, deplină și de calitate!
Vă doresc relații fericite și durabile!
Cu dv. a fost psihologul, psihoterapeutul Svetlana Sobesceanschi.
Psiholog practician, art-terapeut, specialist în lucrul cu Cardurile asociative metaforice (OH-cards), astropsiholog.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.