Articolul se referă la temele:

Certificatul de naștere al copilului în Moldova0

La scurt timp după nașterea copilului, veți fi nevoit să perfectați actele sale. Unde și cum se obțin?

Cel dintîi document este certificatul de la maternitate, care confirmă că copilul s-a născut și că anume dumneavoastră sunteți părinții lui. Anume pe baza acestui certificat și, de asemenea, a buletinului de identitate a mamei, copilul va obține adeverința de naștere. Aceasta poate fi primită direct la maternitate. Sau deja după înregistrarea la OSC după locul de reședință.

Numele copilului

Înainte de obținerea adeverinței de naștere, decideți ce nume alegeți copilului și ortografia sa în limba rusă și română. De exemplu, dacă ați ales prenumele Serghei, în versiunea română îl puteți scrie ca Sergiu sau Serghei. De asemenea, există variații în ortografia prenumelui într-o limbă — Наталия sau Наталья în rusă sau de exemplu Constantin și Konstantin în română. Doar dumneavoastră decideți ce variantă alegeți. Este important pur și simplu să rețineți varianta aleasă și să o reproduceți exact în toate documentele ulterioare.

Dacă numele ales de dumneavoastră nu figurează în listele OSC, vi se va propune să scrieți o declarație în care veți explica alegerea acestui nume pentru copil.

Apropo, pentru primirea adeverinței de naștere a copilului, nu este obligatorie prezența mamei și a bebelușului. Este suficientă prezența tatălui sau a altei rude, important este ca aceasta să dețină toate actele necesare.

Cetățenia

Despre modul în care este formalizată cetățenia copilului, dacă părinții acestuia (sau 1 din ei) nu este cetățean RM, ne povestește avocatul Grigorii Popa: — În cazul în care părinții copilului sunt cetățeni străini, atunci bebelușul născut pe teritoriul RM nu are dreptul la cetățenia Republicii Moldova. Dacă unul din părinți are cetățenia RM, întrebarea cetățeniei copilului este decisă de comun acord de către părinți. Atunci cînd părinții nu pot ajunge la o înțelegere comună, instanța de judecată decide asupra apartenenței copilului la cetățenia RM, în baza intereselor lui, dar doar în cazul în care există o declarație a părinților în acest sens.

Înregistrarea

Mulți părinți își pun întrebarea dacă ar trebui sau nu să înregistreze noul-născut conform adresei de trai. Se pare că acest lucru nu este necesar. Deoarece locul de trai al părinților este considerat în mod automat locul de reședință al copilului.

În cazul în care părinții locuiesc separat, locul de trai al copilului, care nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, se stabilește de către aceștia de comun acord. În cazul în care nu se ajunge la un astfel de acord, locul de trai al minorului este stabilit de instanța de judecată, în interesul copilului și luînd în considerare opinia acestuia (în cazul în care a împlinit vârsta de 10 ani).

O altă întrebare care-i preocupă pe unii părinți — dacă se ia în considerare copilul, ca membru nou al familiei, la calcularea facturilor la utilități? Avocatul confirmă, se ia în considerare. Excepția se aplică doar la plata pentru energia electrică, utilizată pentru funcționarea ascensoarelor. Această taxă este percepută de președintele fondului locativ, proporțional cu numărul de persoane ce locuiesc în blocul locativ, de la toți proprietarii, chiriașii sau alți deținători legali ai unei locuințe, cu excepția copiilor până la trei ani.

După obținerea adeverinței de naștere, copilul poate, de asemenea, obține buletinul de identitate «buletin» și pașaportul.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 3

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 15 oct. 2014 15:19 #1 Palina GOLBAN

    Buna ziua.Daca copilul s-a nascut, dar parintii au hotarit sa divorteze,dar inca nu au actul de divort. Mama are dreptul sa-i puna familia ei "de fata" (divortul inca nu este)

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 21:28 #2 Grigore Popa

    #1 Palina GOLBAN, Nu are dreptul

    Răspundeți
  • 08 dec. 2015 15:04 #3 Elena E

    Daca parintii nu sunt casatoriti,si un parinte este cetateal al UE, copilul poate avea prenumele tatalui?

    Răspundeți