Articolul se referă la temele:

Decăderea din drepturile părinteşti în Moldova — cauze, consecinţe, situaţii5

Decăderea din drepturile părinteşti în Moldova — cauze, consecinţe, situaţii

Dacă unii își doresc cu tot dinadinsul să devină părinți, alții, fiind părinți, ajung a nu-și mai îndeplini obligațiile (atât legale, cât și morale) față de copiii săi, în unele cazuri, chiar maltratându-i. Asemenea mame şi taţi deseori sunt decăzuţi din drepturile părintești.

Victor Poleacov, jurisconsult, Fundația de Binefacere "Soluția", ne-a oferit mai multe detalii la acest subiect.

Ce presupune decăderea din drepturile părintești şi în ce cazuri se recurge la această procedură?

Decăderea din drepturile părintești este o instituție de natura unei sancțiuni, îndreptate împotriva unui sau ambilor părinți, care are drept scop protejarea drepturilor copilului, a bunei sale dezvoltări atât fizice cât și morale.

Codul Familiei al Republicii Moldova prevede expres cazurile când părinții pot fi lipsiți de drepturile părintești. Așadar, articolul 67 al Codului presupune următoarele cazuri:

  • se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
  • refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
  • fac abuz de drepturile părinteşti;
  • se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
  • prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
  • suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
  • au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului/soţiei.

Cine poate intenta cererea de decădere din drepturile părinteşti?

În primul rând, trebuie să menționez că decăderea din drepturile părintești poate fi efectuată doar pe cale judecătorească.

Persoanele interesate în această acțiune în judecată pot fi: celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară ori procurorul.

Autoritățile tutelare, conform art.35 din Codul civil al RM, sunt autorităţile administraţiei publice locale. Oricine nu ar porni această acțiune în judecată, participarea autorității tutelare este obligatorie pentru orice cauză de acest gen, autoritatea fiind atrasă în proces în calitate de intervenient accesoriu, adică parte interesată. Atât autoritățile tutelare, cât și procurorii, sunt scutiţi de plata taxei de stat, conform prevederilor Legii taxei de stat nr. 1216 din 1992.

Dacă unul dintre părinţi porneşte această acţiune de judecată, de ce acte are nevoie?

Cererea în judecată în mod obligatoriu trebuie să conțină motivele pentru care se solicită decăderea și probele pe care se axează partea interesată. De regulă, acțiunile de așa gen se pornesc după desfacerea căsătoriei, iar la cerere se anexează:

  • copia buletinului de identitate;
  • copiile de pe cererea de chemare în judecată şi de pe înscrisuri;
  • copia certificatului de înregistrare a căsătoriei;
  • copiile certificatelor de naştere ale copiilor minori;
  • copia hotărârii judecătoreşti de desfacere a căsătoriei;
  • copia certificatul de divorţ;
  • actul de cercetare în privinţa unuia dintre părinţi, eliberat de autoritatea tutelară privind aspectele constatate şi concluzia de decădere din drepturile părinteşti.

Dacă unul dintre părinţi nu este deacord cu decizia judecătorească de a-l priva de dreptul de a fi părinte? Ce urmează să întreprindă acesta?

Orice hotărâre privind decăderea din drepturile părintești poate fi atacată în instanța ierarhic superioară, care este Curtea de Apel, iar în dependență de competența teritorială, Curtea de Apel poate fi din Chișinău, Bălți, Bender, Cahul sau Comrat. Toți judecătorii sunt oameni... În această ordine de idei, oricine din ei poate greși. De aceea, partea care a pierdut procesul o poate contesta la Curtea de Apel, iar în acest sens, trebuie să fie prezentate dovezi prin probe, ori să fie menționată norma materială ori procedurală care a fost neglijată în prima instanță.

Ultima cale de atac, când partea pe dosar nu este de acord cu decizia Curții de Apel, este Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova. Hotărârea emisă de această instanță este definitivă și irevocabilă. Aceasta nu mai poate fi atacată în nicio instanță a Republicii Moldova.

Drepturile părinteşti se pot restabili? Dacă "da", în ce circumstanţe?

Articolul 70 alineatul (1) Codul familiei al RM, stabilește că "Părinţii pot fi restabiliţi în drepturile părinteşti dacă au încetat împrejurările care au condus la decăderea lor din aceste drepturi şi dacă restabilirea în drepturile părinteşti este în interesul copilului."

Așadar, dacă părintele a fost decăzut din drepturi pentru vreun motiv indicat mai sus (art.67 CF RM), acesta este nevoit să demostreze prin probe că acțiunile sale care au condus la decădere în continuare n-o să mai intervină în relațiile dintre el și copil. Ca exemplu, dacă părintele a fost lipsit din drepturile părintești pe motiv că a folosit substanțe narcotice și aceasta evident influența negativ copilul, acesta poate fi restabilit dacă a trecut un curs de tratamant și poate demonstra că deja nu mai este dependent de droguri.

Trebuie de menționat că atunci când copilul a atis vârsta de zece ani, restabilirea în drepturile părintești are loc ținându-se cont de opinia copilului. Și iarăși, restabilirea în drepturile părinteşti are loc numai prin intermediul instanțelor de judecată, prin depunerea unei cereri, cu anexarea motivelor și a probelor ce demonstrează că împrejurările care au condus la decăderea lor din aceste drepturi au fost omise.

În ce cazuri ambii părinți pot fi decăzuţi din drepturi părintești și cine ar trebui sa intenteze această cerere?

Nici Codul Familiei al R. Moldova, dar nici o altă lege, nu prevede cazuri aparte pentru ambii părinți, pentru ca aceştia să fie decăzuţi din drepturile părinteşti. Ambii părinți sunt decăzuți din drepturile părintești pentru aceleași motive pe care le-am prezentat ceva mai sus, adică acele cauze care sunt prevăzute de art. 67 din Codul Familiei al R. Moldova. Însă, dacă ambii părinți sunt decăzuți din drepturile părintești, cererea se depune în instanța de judecată de către autoritatea tutelară sau procuror.

Ca de exemplu, ambii părinți consumă băuturi alcoolice și aplică forța față de copil, iar unul dintre vecini a anunţat despre aceasta poliția. Poliția în acest sens imediat solicită prezentarea la fața locului a procurorului. Acesta se sesizează, transmite copilul autorităților tutelare și intentează procedura de decădere din drepturile părinteşti înaintând o cerere în instanță.

Cum ramâne cu copilul în acest caz? Unde va locui?

În cazul în care cererea de decădere din drepturile părintești este depusă de celălalt părinte, atunci copilul rămâne sub tutela ultimului (a celui ce a depus cererea). Este mai tragică pentru copil situația, când ambii părinți sunt decăzuți din drepturile părintești. Când hotărârea instanței de judecată rămâne definitivă, copilul este luat sub "aripa" autorității tutelare. Aceasta este obligată să interneze copilul într-un centru de plasament pentru copii. În Chișinău, de exemplu, funcționează Centru de plasament al copilului de pe lângă Fundația "Regina Pacis".

Decăderea din drepturile părintești presupune cumva și restricții asupra efectuării vizitelor copilului?

Decăderea din drepturile părintești, nu întotdeauna este condusă și de privarea părinţilor de dreptul de a avea întrevederi cu copilul. Aceste întâlniri urmează să fie stabilite la decizia autorității tutelare, în același moment ținându-se cont de interesele copilului, dar și a mențiunilor instanțelor de judecată în hotărârea sa.

Iar atunci când o persoană (în cele mai frecvente cazuri — rude apropiate ale părinților) dorește să ia sub tutelă sau curatelă copilul, ai cărui părinți au fost decăzuți din drepturile părintești, aceasta trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale, iar instanța din urmă ia decizia cine va fi numit în calitate de tutore sau curator al copilului.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 46

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 26 sep. 2015 17:54 #1 Николай Хаджи

    Ребёнок, достигший совершеннолетнего возраста, может осуществить данную процедуру?

    Răspundeți
  • 20 dec. 2015 01:26 #2 Grigore Popa

    #1 Николай Хаджи, Нет, не может.

    Răspundeți
  • 26 feb. 2016 12:00 #3 ОКСАНА ДМИТРИЕВА

    здравствуйте если один родитель дает разрешения на опекунство он автомотически лишается родительских прав.заранее спасибо

    Răspundeți
  • 05 mai. 2016 07:49 #4 Яна ایل ڈ اے

    Buna ziua.Daca concubinu a refuzat sa recunoasca copilu din start,si dupa o perioada cand copilu avea 7 luni la recunoscut.Refuza sa facem un grafic de vizite a copilului....unde ma prinde de a colo ami ea copilu....facand un prejudiciu pisihic copilului,copilu nu'l cunoaste plange pana leasina la el...si el primeste placere din asta...de doua ori mi'o batut copilu..am facut expertiza care o constat aceasta...Insa org de politie la fel nu au interprins practic nimic...si acele amenzi care au fost puse au fost mai tz anulate.Mentionez sa spun ca copilu incepand de la 7 luni ..pana in prezent copilu are 1 an jumate ai este cauzat prejudiciu pisihic de concubin.Comportamentu lui este foarte neadecvat,..prejudiciaza sanatatea fizica si pisihica a copilului...si nu doar...incalca multe art.53-62-64-67.Oraganele de politie se eschiveaza de responsabilitate...etcVa rog frumos am nevoie de un sfat unde si la cine sa ma mai adresez?cad cu totu in depresie la cate usi am batut si practic mare folos nu am vazut

    Răspundeți
  • 05 iul. 2016 09:09 #5 Екатерина Сливинская

    Zdravstvuite. Kak lishit prav otca esli on bil zapisan fiktivno i esli on grajdanin drugoi respubliki?

    Răspundeți
  • 10 iul. 2016 21:00 #6 Владимир Зайцев

    Здравствуйте. Должен лишенный прав родитель , платить алименты? Если ребенку сменили фамилию и лишили отцовских прав не поставив его в известность. На каком основании это все происходит? ??

    Răspundeți
  • 18 iul. 2016 00:55 #7 Grigore Popa

    #4 Яна ایل ڈ اے, Sa va adresati cu o cerere in judecata pentru a fi emisa ordonata de protectie( cu interdictii fata de concubin, inclusiv sa nu se apropie de dvs. si copil sa nu va viziteze etc.) aceasta se aplica pe un termen de pina la 3 luni dupa care poate fi prelungita. Va recomand sa va adresati la avocat

    Răspundeți
  • 18 iul. 2016 00:58 #8 Grigore Popa

    #5 Екатерина Сливинская, Через Суд, оспариванием отцовства.

    Răspundeți
  • 18 iul. 2016 00:59 #9 Grigore Popa

    #6 Владимир Зайцев, Да, должен, так как его лишили прав но не обязанностей.

    Răspundeți
  • 27 iul. 2016 21:51 #10 Mazulis Zydrunas

    Buna ziua Eu cu o asa intrebare,daca mama doreste sa se dezica de fica sa care este bolnava si se afla la intretinerea statului,ca mama tot e foarte bolnava,si nu poate sa o intretina pe ea,care sunt consecintele?

    Răspundeți
  • 16 aug. 2016 16:17 #11 Нэля З,Н,В,

    Муж хочет отобрать у меня детеи за то что я подала на развод и нашла себе другого Как быть ?

    Răspundeți
  • 02 sep. 2016 21:07 #12 Grigore Popa

    #11 Нэля З,Н,В,, это не является основанием для суда для решения вопроса в пользу мужа

    Răspundeți
  • 17 oct. 2016 20:32 #13 Надя Романюк

    Здравствуйте . Мой гражданский муж то признает то не признает ребенка, но она являеться на его фамилии если я хочу лишить его прав что бы переписать ребенка на свою фамилию по причене что он не участвует в жизни ребенка и никакой материальной поддержки он постоянно за границей , но от этого нет пользы.

    Răspundeți
  • 17 oct. 2016 20:33 #14 Надя Романюк

    Что делать и чего я могу добиться ?

    Răspundeți
  • 09 dec. 2016 01:08 #15 Grigore Popa

    #13 Надя Романюк, Подать на алименты. В случаи если он не будет выплачивать то у вас будет причина для прошения лишения его родительских прав

    Răspundeți
  • 27 dec. 2016 21:12 #16 Inga Cozima

    Am si eu o intrebare la moment suntem in proces de divort cu sotul cererea de divort am inaintat-o eu singura din motiv ca a plecat peste hotare si relatiile familiare s-au inrautatit.Interes fata de propriul fiu in virsta de 2 anisori nu are si nu contribuie nu se intereseaza absolut in nici un mod. Din aceasta cauza vreau sa-l decad din drepturile parintesti ca ulterior sa nu-i provoace copilului o trauma morala aparind in viata lui peste o perioada in care copilul l-a uitat.Care e procedura,ce trebuie sa stiu sa fac ca pina in final sa ating scopul propus si care e durata acestei proceduri???

    Răspundeți
  • 15 ian. 2017 00:22 #17 Grigore Popa

    #16 Inga Cozima, Deocamdată nu aveti temei sa-l decadeți din drepturile parintesti. Eu va recomand sa veniți la o consultație personala

    Răspundeți
  • 19 ian. 2017 19:36 #18 Евгений Колосовский

    Просьба кто может помочь советом и делом , написать заявление в суд так как ребёнок усыновлённый пошёл в опеку и заявил чтобы нас лишили родительских прав . Ребёнок 15 лет усыновлён в 9 лет . Жить с ним под одной крышей стало не возможно, ворует деньги, грубит , пропускаетесь школу , стал курить и пить . Дошло до того что в школу пришёл на уроки после принятия спиртного . Попался на краже в супермаркете, И так дале Сегодня в школе после разговора с зам. директора лицея заявил что он не будет с нами жить . И вот уже 18-30 а его нет со школы. Мы год боролись с тем чтобы привести его в норму но ничего не помогает. Приемы у психиатра и психоаналитика , психологов все коту под хвост

    Răspundeți
  • 21 feb. 2017 13:38 #19 ольга чугурян

    Buna ziua ajutati-ma va rog eu sunt devortata deacum si am copil de 4 ANI, la alimente nu lam dat ,de ajutat el nu ajuta cu nimic niciun ban, nu da nici mobila copilului, nu doreste sa o intoarca care a cumparat totul mama mea .De vizitata tot nul viziteaza deacum de 6 luni. Cum pot sa procedez?

    Răspundeți
  • 26 mar. 2017 14:52 #20 Grigore Popa

    #19 ольга чугурян, Să depuneți mai întîi o cerere de chemare în judecată cu privire la încasarea pensiei de întretinere pentru copil.

    Răspundeți
  • 28 mar. 2017 20:56 #21 Дарья

    Добрый вечер, на алимен ы подали 2014 году. По сей день ни копейки не дал. Не знает даже в какой садик и школу ходил ребёнок. Живёт в одном дворе. Сын его по имени говорит. Моего нынешнего мужа папой называет. Сыну 11 лет . Какие шансы у меня лишить его прав. ? Благодарю..

    Răspundeți
  • 07 apr. 2017 16:06 #22 Grigore Popa

    #21 Дарья, Шансы хорошие

    Răspundeți
  • 21 apr. 2017 17:51 #23 Евгений Донос

    buna ziua, ce riska mama kopilului daka dupa divort vrea sa plece dupa hotare la munca?, iar tatal e impotriva radical, judecata a lasat copilul mamaei, poate ea sa faka tutela fara tata? ,

    Răspundeți
  • 26 iun. 2017 18:04 #24 olea olea

    добрый день .подскажите пожалуйста сыну 9 лет . в разводе с 2010 года последние алименты не плотил с 2011 . сын его не помнит и не знает уже .первый муж сейчас в германие с другой семьей . мне элименты не нужны но хочу лешить родительских прав так как уже 6 лет проживаю с другим мужчиной ,сын его папой называет и даже не знает что это второй .хотим расписаться и сразу чтоб сына усыновить . хочу подать на лешение отцовства первого мужа но не знаю как и куда . я с новых анен а первый муж с унген . куда можно обратиться ? неужели обезательно ехать в унгены ?спасибо большое

    Răspundeți
  • 27 iul. 2017 18:57 #25 Vitali Necrutu

    Buna ziua am o intrebare.Am doi copii in vira de 7 si 9 ani cum pot sa dezic mama copilor de dreptu de a fi parinte copii sunt in familia mea dar mama copiilor nu are alta familie shi nu sintem shi nici nam fost inscrisi sa maritat cu alt barbat shi a plecat cu tot cu copii nu are grija de copii ii lasa murdari ne spalate nu le face mincare copii imi spun ca fac dragoste de okii lor ..... adika datimi varog un ajutor

    Răspundeți
  • 31 iul. 2017 07:47 #26 Dionis Ceban

    Spunetimi va rog la momentul dat sin divortata de sot dar este copil minor de 3 ani eu sint plecata peste hotare pe un timp scurt dar copilul lam lasat cu dadaca intre timp a venit de peste hotare tatal copilului a luat copilul si nu vrea sal intoarca spune ca o sa faca actele copilului pe dinsul ce poate face el cit nu sint eu in tara

    Răspundeți
  • 25 aug. 2017 16:06 #27 Виктор Строев

    родитель лишен прав.он обязан платить алименты?

    Răspundeți
  • 28 aug. 2017 11:31 #28 Veronica Vasilaki

    #27 Виктор Строев, Да, родитель лишается прав, но не обязанностей. А его обязанность - оплачивать половину расходов на воспитание ребенка.

    Răspundeți
  • 05 sep. 2017 16:56 #29 Брокер Брокер

    у меня деликатный вопрос знакомая живёт гражданским браком может ли она забрать ребёнка от мужа в случяе если ростанится она не расписана с ним и ребёнок записан на мужа??

    Răspundeți
  • 06 sep. 2017 11:13 #30 Veronica Vasilaki

    #29 Брокер Брокер, Это в любом случае ее ребенок, если только она не лишена родительских прав. Поэтому если они расстанутся, то ребенок останется с ней.

    Răspundeți
  • 28 nov. 2017 09:59 #31 И Так

    Здравствуйте! Отец ребенка с 2010 года добросовестно платил алименты, В настоящее время безработный не имеет средств для существования , 3 месяца не платить алименты как быть и что ему за это будеть?

    Răspundeți
  • 07 dec. 2017 12:25 #32 IRINA ღ💑 ION ღSOLONARI

    Buna ziua,am doi copii gemeni,cu tata lor nu am fost înscriși,dar copii sunt pe familia lui,el dupa 7 ani vrea singur sa dea refuz de copii cu condiția ca îl dezic de pensia alimentara,eu m-am recăsătorit și sunt în alta familie, soțul meu vrea sa ii infieze pe familia lui ,cum merge procedura?merci

    Răspundeți
  • 06 feb. 2018 15:05 #33 Elena N

    Я с сыном живу в Дании 7 лет но отец не хочет давать разрешение на паспорт ребёнку.Ребёнок не видел его уже 5 лет. Контактировать с ребёнком не желает.Как лишить его ?

    Răspundeți
  • 09 feb. 2018 13:36 #34 Natalia Lupasco

    Daca parintele e dezis de drepturi parintești e nevoie de acordul lui la intocmirea diferitor acte pentru copiii? Este valabila hotarârea a decaderii drepturilor parintești si in alta tara?

    Răspundeți
  • 02 mar. 2018 20:20 #35 Andrey Paskal

    Соседи бьют постоянно ребенка и озывают матами как быть ?

    Răspundeți
  • 17 mar. 2018 19:48 #36 Alexei Croitor

    #33 Elena N, Подать иск по лишению род.прав по месту проживания ответчика. Но он может ссылаться на отсутствие ребенка в стране. Можно в суд.порядке обязать органы гражданского состояния выдать паспорт без его согласия. больше информации можете получить написав на croitor.al@gmail.com

    Răspundeți
  • 17 mar. 2018 19:54 #37 Alexei Croitor

    #34 Natalia Lupasco, Da, hotararea emisa in Rep.Moldova este valabila si peste hotare, pentru aceasta trebuie sa fie tradusa si apostialata. Aici gasiti informatia privind apostilare http://www.justice.gov.md/tabview.php?l=ro&idc=178. In unele cazuri, statul unde vreti s-o prezentati, poate solicita o procedura de recunoastere a hotararii emise peste hotare.

    Răspundeți
  • 17 mar. 2018 19:59 #38 Alexei Croitor

    #35 Andrey Paskal, Горячая линия по защите детей 116-111 (gratuit 24/24h) Позвоните обязательно сайт управления http://dmpdc.md/

    Răspundeți
  • 22 mar. 2018 14:47 #39 ана мария

    Здравствуйте Геннадий, могу ли я получить вашу консультацию по тел?

    Răspundeți
  • 24 mar. 2018 17:03 #40 Ольга Финкрут

    Моя дочь разведена с ее бывшим мужем и отцом ребенка. Были избиения регулярные, даже в положении 8 мес. беременности, что и привело к преждевренным родам А мебель порезана им ножом в доме.Что повлекло за собой оперативное вмешательство (у ребенка все органы оказались не на месте) Была полостная операция в 9 месяцев. Врачи долго не могли определить, что с ребенком и ставили диагноз ВОСПАЛЕНИЕ ЛЕГКИХ.. Даже после рождения ребенка были избиения. Я обращалась в полицию, его только штрафовали на небольшую сумму и все. После месяца опять начинались угрозы и прочие издевательства (звонки ко мне на работу, битье ногами в двери,.После развода практически не участвует в воспитании ребенка, алименты не платит. А когда встречается с ребенком, ребенок приходит агрессивно настроенный. На вывоз ребенка на море постоянно не дает разрешение или долго издевается. Так скажите мне, почему мы не можем его лишить родительских прав? Тем более, что нынешний муж дочери имеет желание ребенка усыновить. И я Вам вкратце все написала. Кошмар продолжался долго.. От этого человека все что угодно можно ожидать, так как он хватается за нож.

    Răspundeți
  • 05 apr. 2018 11:59 #41 Владимир

    Здравствуйте! У меня такая проблема, мы с гражданской женой не расписаны, у нас есть общий ребёнок, ему сейчас в Августе будет 5 лет. Жена в последнее время начала часто пить (злоупотреблять алкоголь в больших количествах), заходит в запой днями и даже неделями. Могу ли я лишить её материнства и забрать ребёнка к себе? За ранее большое спасибо!!!

    Răspundeți
  • 22 mai. 2018 13:08 #42 Зайка 🐾

    Buna ziua spuneti va rog ce sa fac daca tatăl meu a scris cerere sami ea copii

    Răspundeți
  • 30 sep. 2018 23:31 #43 Татьяна Герганова

    Добрый день. Помогите пожалуйста двум деткам Велиевой Оли,Велиеву Егору. Родители этих детей пьющие люди,дебоширы,вечные у них драки. Мать детей Николета суицидница. Она была лишина родительских прав на первого своего мальчика в селе Цауль. Сейчас живёт эта не зарегестрированная семья то в Цауле,то в селе Окница. Постоянно пьют и не работают. Отец этих детей уроженец села Окница Велиев Олег постоянно пьёт и уже даже во сне ходит под себя. Люди постоянно его видят пьяным вместе с ней. А пьют даже на остановках и потом теряют своих детей. Милиция постоянно приезжают на их драки,приходит и консультант по делам несовершеннолетним детям. Но ничего делать не хотят,так-как они ещё не поубивали друг-друга. Помогите детям пожалуйста !!! Если надо,то я дам все координаты свои и их.

    Răspundeți
  • 20 oct. 2018 19:58 #44 Инэсса Анатолий Ю

    если я знаю семью у которой 3 детей и 2 из них живут у родственников а младенец которому 1.5 месяца живет с ними но при этом в этой семье нет никакого дохода он не работает и пропивает детские деньги прописки и места на жительство нету живут то здесь то там и в прошлом году в ночь когда оба родителя были в пьяном состояний погибла их новорожденная дочь в возрасте 13 дней и никакого действия не было принято уголовное дело просто закрыли куда же смотрит опека в этом случае?? и можно ли что то предпринять???

    Răspundeți
  • 09 sep. 2020 15:14 #45 Валентина Николаева

    Здравстуйте. Три года назад с Тираспольского детского дома мы забрали племянницу под опеку(дети были помещены в детский дом еще при жизни матери). Мать умерла. а отец после смерти матери не посещал ребенка. Приднестровским судом отец ( он ее удочерил) был лишен родительских прав . Отдел социальной защиты по месту жительства опекунов (Молдова), подала на лишение родительских прав отца ребенка в Варницкий суд (последствии мы хотели удочерить ее). В суд подали 11.01. 2019, а единственное заседани состоялось августе текущего года .Суд постановил - отказать органам опеки в лишении родительских прав. Ребенок вообще не знает этого человека. Она, как родителей, знает только нас. Ей было 2 года, когда их добровольно родители сдали в детский дом. С трех лет, мы начали оформлять документы и в месяц по несколько раз посещали детский дом в течении трех лет, пока не отбили их с детского дома. Под любым предлогом, нам раз за раз отказывали. Когда перевезли их в Молдову, думали что все муки закончилось. Но рано обрадовались. Настоящий кошмар начался здесь.Более двух лет, местные чиновники отказывали присвоить гражанство детям. Хотя мы оба гражане РМ . Мы столько здоровья и нервов потратили в пустую, что просто руки опускаются. И вот итог - девочка уже пошла во второй класс и все время спрашивает, почему у нее отчетсво другое. Подскажите, что нам дальше делать? Спасибо.

    Răspundeți
  • 13 aug. 2023 14:40 #46 Elena Lupascu

    Buna ziua,barbatu de doi ani de zile alimentele nu plate a inceput sa plateasca acum ultimele doua luni.Cere copii sa ii vada da eu nu vreu sa ii dau sunt pricene la asta mult rau mea facut, mie ceva o sami fie din cauza la aceea ca nui ii dau copii?

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Aspecte legale»

Articole populare a rubricii «Aspecte legale»