Îngrijirea tenului. Sfatul medicului1

Îngrijirea tenului. Sfatul medicului

"Fața — cartea ta de vizită" — anume acesta e subiectul acestui articol.

Tatiana Terzi, dermatolog-cosmetolog, explică care sunt factorii care influențează sănătatea tenului, cum îngrijim corect pielea, ce proceduri cosmetologice există.

Câte tipuri de piele se întîlnesc?

  • Normală — posedă un aspect roz-bej, nu are comedoane, nu se văd vasele sangvine și foarte rar se întâlneste un așa tip de piele perfectă.
  • Uscată — piele problematică, mai ales pe timp de iarnă, când în încăperi este umeditate scăzută. Are culoare roz-pal, permanent se află în stres, este subțire, nu are comedoane, dar foarte repede îmbătrânește.
  • Grasă — groasă, niciodată nu se înroșește, deoarece nu se văd capilarele sangvine. Greu apar ridurile, porii sunt dilatați, sunt prezente comedoane și papule, are luciu gras pe suprafață.
  • Combinată — zona T este grasă, pomeții sunt uscați sau un pic grași, la colțul ochilor pielea este uscată, pe obraji se pot vedea și vase sangvine.
  • Sensibilă — piele subțire, pe care se observă cu ochiul liber multe capilare sangvine.

Ce factori influiențează sănatatea tenului?

Starea pielei noastre se află într-o strânsă interdependență cu obiceiurile alimentare, cu shimbările hormonale, dar și cu orice patologie a organelor interne. De aceea, cosmetologii mai întâi recomandă un examen medical amplu al organismului, apoi încep anumite proceduri estetice.

Un cosmetolog profesionist, deja după examinarea zonei feței problematice, poate spune cu aproximație, ce patologie internă există. Așadar:

  • Zona frontală — indică probleme cu fierea;
  • Pomeții inflamați — probleme cu intestinul subțire sau gros;
  • Bărbia dublă — alimentație greșită, probleme cu ovarele polichistice sau probleme endocrinologice.

Un meniu bogat în carbohidrați ușor asimilabili, în mâncare condimentată, determină organismul să lucreze într-un regim mai accelerat, suprasolicitând pancreasul. În rezultat, pe față apar multe comedoane, acnee, edeme și diverse procese inflamatoare.

Ce alimente consumăm pentru a avea un ten sănătos?

Pentru a menține aspectul sănătos al pielii, este important să consumați o cantitate suficientă de apă. Totodată, trebuie să rețineți că ceaiul și cafeaua determină pigmentarea pielii. Respectiv, acestea trebuie consumate în cantități mai reduse.

În aceslași timp, nu trebuie să ignorăm vitaminele — "cărămizi" ce stau la baza structurii pielii, fiind responsabile de menținerea unui ten cu aspect sănătos.

Vitamine necesare de a fi consumate:

  • Vit. A — se găsește în produsele de origine animală, e responsabilă de fermitatea, elasticitatea și regenerarea pielii.
  • Vit.C — se găsește în lămâie, varză, roșii. Ajută la sinteza colagenului în dermă, permite pastrarea fermității pielii și este un bun înălbitor, dar și un excelent antioxidant, care ne apără pielea de radicalii liberi-nocivi.
  • Vit.E — se conține în arahide, nuci, semințe. Contribuie la scăderea ratei apariției ridurilor, fiind și un bun antioxidant.
  • Vit.B — se conține în cereale (ovăs, hrișcă), are proprietatea de a conduce oxigenul la celule, țesuturi și respectiv acestea au un metabolism mai activ, iar pielea are aspect sănătos și tânăr.
  • Vit.PP — cantități considerabile se găsesc în pătrunjel, iar cu cât mai puțin consumăm, pielea se usucă și se descuamează mai repede.
  • Vit.H — se conține în ficat, ouă fierte. Aceasta reglează schimbul de aminoacizi și acizi grași, iar în diete nu trebuie excluse nicidecum, deoarece va începe să vă cadă părul, unghiile se vor rupe, iar pielea își va pierde vitalitatea.

Cât de importantă este curățarea, tonifierea și hrănirea pielii atât seara, cât și dimineața? Aceste proceduri, nu reprezintă un stres pentru ten?

Dimpotrivă, în acest fel, ajutăm pielea să-și păstreze fermitatea, să fie hidratată, respectiv mai greu vor apăre semnele îmbătrînirii — ridurile.

Pentru menținerea stratului hidro-lipidic al pielii trebuie să utilizăm diferite tonice, loțiuni care nu conțin alcool și nu-i permit pielii să se deshidrateze, să se usuce și respectiv să apară ridurile premature.

Ce părere aveți despre scraburi, peeling-uri, enzimo-peeling-uri?

Dacă pielea este sensibilă și uscată — acestea sunt strict interzise, deoarece în acest fel supunem tenul traumării, iar capilarele vor deveni și mai vizibile.

Dacă pielea este grasă sau mixtă — De ce nu? În urma procedurilor de peeling, se înlătură celule moarte, neregularitățile, se îmbunătățește circulația sangvină și se intensifică procesele de sinteză a colagenului în dermă.

Este permisă utilizarea periuțelor electrice la curățirea pielei?

Pentru pielea uscată, grasă,mixtă sunt chiar necesare, deoarece intensifică microcirculația sângelui în epidermă, iar crema hrănitoare se va absorbi mai profund și-și va face efectul mult mai bine.

Cât pentru pielea sensibilă, iarăși nu sunt recomandabile asemenea proceduri traumatizante, deoarece capilarele se vor evidenția și mai mult.

Cât de frecvent trebuie efectuată o curățare profesională a pielii feței?

Odată la 3 luni e mai mult decât suficient. Domnișoarele care au pielea cu porii deschiși și vin o dată la 3 săptămâni la cosmetolog, fac o mare greșeală. Deoarece spală stratul hidro-lipid al dermei și comedoanele vor reapărea și mai multe.

Ce reprezintă procedurile cosmetologice moderne?

Procedurile cosmetologice modernă se clasifică în:

  1. decorative — care ne permit să ascundem unele imperfecțiuni;
  2. medicale — care înlătură unele probleme ale pielii, cauzate de starea de sănătate a întregului organism. Acestea mai pot fi clasificate în felul următor:
    • Cosmetologia cu folosirea aparatelor — lifting, peeling cu aparate, băi reci. Toate acestea sunt foarte bune, pentru că normalizează metabolismul și oferă un aspect mai sănatos pielii.
    • Cosmetologia cu laser — înlătură diverse cicatrici, vergeturi. Rezultatul este mai pozitiv, cu cât sunt efectuate mai rapid.
  3. Terapeutice — plasmolifting, mezoterapia. Soluționează problemele pelii sensibile.

Măști pentru ten:

Normal

  1. Fulgi de ovăs sau de grâu se amestecă cu un albuș de ou, se aplică pe față timp de 10 min. Această mască foarte bine curăță pielea și îi oferă luminozitate.

Uscat

  1. Banana pisată cu 2-3 linguri de ulei de măsline, după amestecarea se aplică pentru 20 min. pe față. Este o mască care foarte bine hidratează, oferă luminozitate și culoare sănătoasă feței.
  2. Gelatina o punem la umflat cu apă rece aproximativ pentru o oră, apoi amestecăm cu 40-50 g de glicerină, fierbem și lăsăm la răcit, după care aplicăm tifon pe față, apoi turnăm toată compoziția peste acesta. Se obține un efect de hidratare, calmare și o înălbire a pielei, exact ceea ce ne lipsește pe timp de iarnă.

Mixt

  1. Curățire — fulgi de ovăs, amestecați cu albuș de ou.
  2. Hrănire — Obținem o pastă din lapte și cartofi cruzi, pe care o aplicăm pe față.
  3. Calmare — Întâi de toate, fața se unge cu ulei de măsline, după care se aplică varză taiată mărunt.

Gras

  1. Lutul cosmetic de orice culoare, se amestecă cu ulei de măsline, albuș de ou și suc de lămîie, apoi se aplică pe față, de maxim 2 ori pe săptămînă. Această mască închide foarte bine porii.
  2. Albușul de ou combinat cu sucul de lămâie, foarte bine îndepărtează excesul de grăsime de pe piele.

Pentru pielea cu puncte negre în exces:

Un bun cheratolitic este soluția alcoolică de acid salicilic de 2% + câteva picături de ulei de măsline (1:2). Se aplică sub formă de comprese pe zonele unde sunt punctele negre, se lasă 15 min, după care se spală cu apă călduță.

Porii se închid de minune și se elimină cu ușurință punctele negre.

Atenție: "Nu uitați de etapele de îngrijire a pielii — curățarea, tonifierea și hrănirea. Acestea vă permit să rămâneți pentru mai mult timp tinere și frumoase!"
Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»