Articolul se referă la temele:

Avortul în Moldova. Recomandări, tipuri, prețuri0

Avortul în Moldova. Recomandări, tipuri, prețuri

Avortul — un subiect pe cât de actual, pe atât de ascuns. Mulţi încearcă să ocolească această temă, deși este una destul de importantă. Şi, pentru că în Republica Moldova legea permite unei femei să avorteze, iar informaţiile din ziare sau internet, de multe ori, sunt eronate, am decis să vorbim la această temă cu un specialist.

Inga Oprea este medic obstetrician-ginecolog la Spitalul Clinic Municipal nr. 1.

Dnă Oprea, până la câte săptămâni de sarcină este posibil să fie provocat avortul?

Avortul reprezintă întreruperea artificială a cursului sarcinii. După standartele medicale moderne intreruperea sarcinii se face până la 21 săptămâini şi 6 zile. Întreruperea cursului sarcinii trebuie să se facă în condiţiile unei instituţii medicale, cu participarea personalului medical calificat şi prin metode recomandate şi aprobate.

Întreruperea voluntară a cursului sarcinii este posibilă până la a 12-a săptămână de sarcină.

Sunt și excepții?

Bineînţeles. Întreruperea sarcinii poate să se efectueze şi la indicaţii medicale sau sociale. Întreruperea sarcinii la indicaţii medicale se face în caz de diferite anomalii de dezvoltare a fătului, depistate la examenul USG sau patologii extragenitale grave la mamă, care i-ar pune în pericol sănătatea şi viaţa. Întreruperea sarcinii la indicaţii sociale se face în cazul în care este vorba despre o familie cu mulţi copii, o familie social dezavantajată.

Decizia de întrerupere a sarcinii în ambele cazuri se ia de către o comisie specială, cu eliberarea unei concluzii consultative în baza căreia pacienta se internează în staţionar.

Care este termenul de avort în aceste situaţii?

În situaţiile descrise mai sus, termenul limită este de 21 de săptămâni şi 6 zile (de la 22 de săptămâni nu mai putem vorbi de "avort", ci de o "naştere").

Care sunt celelalte metode? Ce presupune fiecare dintre ele?

La moment în Moldova, în instituţiile medicale de stat se practică 2 tipuri de avort: chirurgical şi medicamentos. Cel chirurgical include vacuum aspiraţia manulă şi chiuretajul cavităţii uterine.

Vacuum aspiraţia manulă este o metodă mai puţin traumatică, când în cavitatea uterină se introduce o canulă specială şi se aspiră conţinutul acesteia prin crearea presiunii negative în seringă specială.

Chiuretajul cavităţii uterine presupune utilizarea instrumetelor chirurgicale speciale (dilatatoare și chiurete) cu ajutorul cărora se evacuează conţinutul uterului. Această metodă se utilizează mai rar.

În ambele cazuri se administrează anestezie locală sau generală.

Avortul medicamentos este întreruperea sarcinii prin administrarea de preparate medicamentoase care produc contracţii uterine, în rezultatul cărora se produce expulsia oului fetal din cavitatea uterină.

Fiecare pacientă este în drept să aleagă metoda de avortare?

Da, dar iniţial fiecare pacientă este consiliată cu privire la metodele de întrerupere a sarcinii existente, riscurile şi complicaţiile posibile, metodele de anestezie utilizate. Ulterior, pacienta semnează acordul informat la intervenție chirurgicală. În fiecare caz este păstrată confidenţialitatea.

La cât timp după avort, o femeie poate rămâne din nou însărcinată?

Fără metode de contracepţie, în aceiaşi lună.

Ce consecinţe poate suporta o femeie după avort?

Complicaţii posibile legate de întreruperea sarcinii pot fi imediate, anume complicaţii legate de anestezie, hemoragie, traumă (perforaţia uterului), şi complicaţii la distanţă, adică care apar peste ceva timp — complicaţii septice, hemoragice.

Contează ca avortul să fie efectuat de specialişti calificaţi, în instituţii medicale, cu instrumentar steril şi în condiţii de sală de operaţie mică, unde poate fi acordat orice ajutor medical necesar în caz de apariţie a diferitor complicaţii. În prezent, datorită respectării tuturor acestor condiţii, s-a redus până la minimum incidenţa complicaţiilor legate de avortul chirurgical.

Avorturile efectuate în condiţii nesigure, nu doar că sunt considerate criminale, dar duc la grave consecinţe — până la moartea gravidei.

Trebuie de specificat că avortul reprezintă o traumă psihologică, chirurgicală şi hormonală, de aceea e mai bine de a se abţine de la întreruperea sarcinii mai ales când este vorba despre prima sarcină.

Conform datelor OMS, la 100.000 de avorturi efectuate legal se înregistrează un singur caz de mortalitatea, iar la 1.000 de avorturi criminale — 1-4 cazuri.

Cât costă efectuarea unui avort?

Dacă este un avort benevol, în dependenţă de metoda de avortare şi de tipul anesteziei, se achită 220-350 de lei. Avortul la indicaţii medicale sau sociale este gratuit.

Dacă femeia are până în 8 săptămâni de sarcină, avortul se poate efectua în staţionarul de zi şi după câteva ore ea poate pleca acasă. Dacă femeia are termenul de 8-12 săptămâni, este internată în secţia de ginecologie. Aici, după efectuarea întreruperii sarcinii, ea este supravegheată până a doua zi.

Nota redacţiei: În instituţiile medicale private din capitală, preţul avortului variază între 1200-3000 de lei.

Este important ca pacienta să fie internată acolo unde îi este viza de reşedinţă?

Nu, fiecare cetăţean al R.Moldova este în drept să se adreseze la orice instituţie medicală de stat. Aceasta, la rândul ei, este obligată să-i acorde asistenţă medicală, după posibilităţile instituţiei date.

În cazul în care o femeie stă la dubii — să avorteze sau nu, ce instituţii îi stau la dispoziţie, unde se poate adresa pentru a se consulta de această dată nu cu un ginecolog, dar cu un psiholog?

În Moldova, aproape în fiecare raion sunt Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Aici adolescentele, dar, uneori, şi femeile de vârstă reproductivă pot veni la consultaţie. În cadrul spitalului nostru activează Centrul Consultativ Diagnostic, care prestează servicii în domeniul planificării familiei. Sunt specialişti geneticieni, psihologi, asistenţi sociali, urologi, ginecologi de categorie superioară. Este și-o linie fierbinte 0800-088-08 cu apel gratuit și confidențial.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Toate comentariile

Comentarii 23

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 30 ian. 2015 13:58 #1 Burlacu Dumitru

    Nu avort ci omor premeditat. Treziti.va voi...inclusiv si medici,oo sa va para rau toata viata.Mai bine nasteti si lasati la orfelinat sunt atatia oameni care își doresc copii! Acum va pare ca e situatia grea financiara Dar va ajuta pe urma neapărat Dumnezeu si va fi binebine.Ginditi.va ca omoriti un om ce poate fi profesor,medic,preot sau un om cu suflet mare si un copil ce va avea doar el grija de batrinetile dvsdvs.Si voi medicilor nu mai fiti criminali pt niste hirtiute amarite Ci din contra menirea voastra e sa salvati vieti!!! Altfel e vai si amar...dde voi si de toti noi!!!

    Răspundeți
  • 18 iun. 2015 17:24 #2 Танюша Танечка ))

    avortul medicamentos la ce pret e?

    Răspundeți
  • 26 ian. 2016 20:52 #3 Vasea

    Se poate sa faci avort fara ca sa shtie parintzii am 17 ani implinesc 18 peste o luna

    Răspundeți
  • 26 apr. 2016 12:01 #4 Margareta Seinic

    Buna. Am si eu o intrebare - ka sa faci o intrerupere de sarcena la 10 saptamini este posibil prin metode medikamentoase,sunt intro situatie neplacuta,nu am de ales,am o fetita de trei ani si ku sotu mam despartin akum o luna,si sunt nevoita,cutare ka numii doresk acest lukru dar trebie,ajutatima va rog mult sau medikamente din batrini poate stie cineva ceva,scrietimi in privat pe odnaclasnik Margareta Vlad Seinic

    Răspundeți
  • 27 apr. 2016 12:14 #5 Daniela Rotaru

    #4 Margareta Seinic, Margareta, pentru a evita anumite consecințe neplăcute, cel mai bine e să solicitați ajutorul unui specialist.

    Răspundeți
  • 13 iul. 2016 13:10 #6 Inna Sergiu

    datimi un numar detelefon la un medic care face avort ms.sa fie din chisinu

    Răspundeți
  • 11 sep. 2016 12:08 #7 Victorya ▶♥◀

    As vrea și eu un număr de telefon sau o adresă unde se face avort. As vrea să știu și prețul.

    Răspundeți
  • 12 sep. 2016 10:25 #8 Daniela Rotaru

    #7 Victorya ▶♥◀, Victoria, urmați acest link și vedeți lista ginecologilor din Chișinău. Contactele clinicilor le găsiți la finele articolului, în rubrica Produse și servicii. http://www.familia.md/ro/info/beauty_and_health/health/gde_iskati_ginikologa/default.aspx

    Răspundeți
  • 24 oct. 2016 19:31 #9 grigore negru

    Pot afla daca pot face avort la 18 saptamini.. Avem deja trei copii cu sotul si suntem Inca tinei..nu ne putem permite acum Inca unul..VA rog mult

    Răspundeți
  • 04 nov. 2016 06:07 #10 athos orthodoxus

    #9 grigore negru, salut, as putea sa va ajut daca inca n-ati rezolvat .

    Răspundeți
  • 19 feb. 2017 15:27 #11 jghg uyygyu

    buna ziua la 18 saptamini pot sa fac avort va rog mult dati nr de tel la medic care face

    Răspundeți
  • 28 feb. 2017 13:12 #12 Olea Muntean

    ce pret intreruperea sarcinei chiuretaj termen 12saptamini?

    Răspundeți
  • 09 aug. 2017 10:56 #13 Mary Andrieș

    #10 athos orthodoxus, Andrepopescu95@gmail.com îmi scrieți va rog. Am eu nevoie

    Răspundeți
  • 15 dec. 2017 22:43 #14 Lupu Elena

    Va rog mult sama ajutați am 3 kopii și nu avem putere inka pentru unul va rog recomandații un medic care mi-ar face avort.

    Răspundeți
  • 26 ian. 2018 17:12 #15 Dfg Dfg

    Bună. La a 20 săptămână mai este posibila întreruperea sarcinii? Sunt într-o situație nu prea plăcută și sunt nevoită sa decurg la aceasta. Lăsați-mi ceva date de contact dacă cunoașteți persoane care mă pot ajuta. Vă rog foarte mult sa ma ajutați.

    Răspundeți
  • 08 mai. 2018 11:58 #16 Ириша Григораш

    Buna am 10 saptaminj si nu stiu e posibil avortul ? Si daca da in ce institutie si la ce pret ajunge ajutatima?

    Răspundeți
  • 14 oct. 2018 10:28 #17 Cociug Ana

    Dami numarul

    Răspundeți
  • 23 nov. 2018 21:33 #18 Bejan Ina

    Ce pastile se folosesc pentru provocarea avortului? Va rog denumiri farmaceutice

    Răspundeți
  • 01 ian. 2019 00:02 #19 Любовь Донцова

    А ничего, что аборт это убийство?

    Răspundeți
  • 30 ian. 2019 11:38 #20 Olesea Malancea

    Buna ziua! Draga mea prietena daca eşti intr-o rascruce si planifici sa faci avort daca nu ai posibilitate sa creşti copilu, dăi posibilitate sa creasca intr-o familie iubitoare, daruieşte-i viaţa. Familia noastra doreşte un copilas! Ia de pe suflet povara de a face o alegere atit de grea pur si simplu suna-ne. Il vom iubi pe acest copil. tel. 069826012, Chishinau

    Răspundeți
  • 05 apr. 2019 21:24 #21 emilia petrisin

    #10 athos orthodoxus, Buna seara spunetimi va rog la ce pret sunt pastilele penttu intreruperea sarcini

    Răspundeți
Alte 20 comentarii

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»