Articolul se referă la temele:

Trebuie oare copilul să-i respecte pe cei mai mari0

Trebuie oare copilul să-i respecte pe cei mai mari

Mulți vor fi surprinși de o asemenea formulare a întrebării, deoarece în mentalitatea noastră, respectul pentru cei mai mari întotdeauna a fost perceput ca o chestiune evidentă. Cu toate acestea, fenomenul respectiv are propriile ”capcane”. Explică psihologul Anna Crasilnicova.

Copilul ar trebui să respecte toți adulții?

Aș vrea să împart conceptul de respect față de cei mai mari în două categorii:

  1. Respect față de părinți.
  2. Respect față de alți adulți.

Eu împărtășesc aceste concepte, pentru că sunt de părerea că copilul nu e obligat să respecte toți adulții. Ceea ce nu înseamnă că copiii nu trebui să fie politicoși și educați. Cu siguranță, trebuie. Dar RESPECTUL - este ceva mai mult, decât, pur și simplu, bune maniere. Aceasta reprezintă o recunoaștere internă a demnității și realizărilor omului, dorința de a învăța ceva de la el, probabil chiar de a-i semăna. Prin urmare, respectul din partea celor mici nu se solicită, ci se obține, se merită. Din păcate, nu toți adulții pot fi exemple de urmat. Cu toate acestea, ei cer să fie respectați și chiar onorați, invocând vârsta pe care o au.

Din acest motiv, deseori copilul nu înțelege de ce trebuie să o respecte pe bătrâna ce strigă și îl numește cu cuvinte urâte (explicația că ea este mai mare îl face pe copil să creadă că dacă ești mai mic nu ai niciun drept și ești obligat să suporți atitudinea urâtă față de tine). Există o mare probabilitate ca devenind adult, copilul va răbda o asemenea atitudine față de sine sau îi va umili pe cei mai mici. Mie personal îmi displace faptul că unii copiii sunt învățați să asculte indiscutabil.

O altă observație importantă: părinții, frecvent, nu explică copilului că respectul și ascultarea sunt lucruri diferite. Învățând copilul să asculte de toți adulții, părintele riscă cu bunăstarea copilului. Potrivit datelor statistice, 70 % dintre crimele comise împotriva copiilor, sunt săvârșite cu acei copii care în copilărie au fost învățați să-i asculte pe adulți, să-i respecte și să aibă încredere în ei. Copilul, educat în asemenea manieră, nu are puterea lăuntrică de a opune rezistență unui adult, face totul ce-i cere acesta și îl urmează pe infractor.

Totuși, aceasta nu înseamnă că copiii nu trebuie să învețe bunele maniere și politețea. Evident, regulile de politețe trebuie să fie învățate în copilărie, precum și abilitatea de a refuza unui adult necunoscut.

Ce ar trebui să învețe copiii încă de la o vârstă fragedă (lista este aproximativă și poate fi suplinită):

  1. Unui adult străin, trebuie să te adresezi cu ”Dvs”.
  2. Nu e politicos să întrerupi un adult și să intervii în discuțiile maturilor. Sau, dacă vrei foarte mult să o faci, trebuie să le soliciți permisiunea.
  3. Trebuie să spui ”Bună ziua”, ”la revedere”, ”vă rog”.
  4. La masă nu se strigă și nu se vorbește cu voce tare, dacă este o masă comună – cu adulții.
  5. Când te afli în ospeție, nu e voie să intri în camerele în care nu ai fost invitat.
  6. Dacă tata nu este alături – băiețeii îi oferă mamei geaca, îi deschid ușa etc.
  7. Adulților li se oferă posibilitatea de a intra primii pe ușă, iar dacă toți participanții acțiunii sunt copii – primii trec cei care ies din încăpere.
  8. În transport, trebuie să se ofere loc persoanelor în etate, femeilor gravide sau femeilor cu copii mici.

În principiu, copiii învață cu ușurință normele de conduită – pur și simplu trebuie să le vorbiți despre acestea. De dorit și să le arătați prin exemplul propriu – copilului îi este foarte greu să se comporte frumos, dacă nu a văzut niciodată cum se face aceasta.

Iar dacă observați că vă pierdeți respectul și autoritatea – nu e problema doar în copil și nu atât a copilului. Problema este în dumneavoastră. În ceea ce faceți, și ce nu.

Așadar, cum învățăm copilul să fie respectuos?

  1. Învățați copilul regulile de etichetă. Bunele maniere nu au încurcat încă nimănui. Dimpotrivă, utilizarea abilă a acestora deschide nu puține uși și oportunități.
  2. Învățați să fie recunoscător. Dacă copilul dvs. absolut deloc nu observă ceea ce faceți pentru el – responsabilitate pentru aceasta purtați și dumneavoastră.
  3. Învățați copiii să fie grijulii. Nu știu din ce motiv, mamele nu sunt capabile să fie bolnave și să obosească. Acest lucru învață copiii să creadă că mama nu are nevoie de grijă. Peste câțiva ani, dorința de a avea grijă de mama va dispărea și vă veți plânge pe indiferența copilului. Învățați să acceptați grija copilului față de dvs.
  4. Învățați să vă respecte munca. Menținerea curățeniei și ordinii în casă nu poate sta doar pe umerii gospodinei, este o activitate a tuturor membrilor familiei. Și copiii este important să participe la aceasta, și e important să nu le sugrumați dorința de a vă ajuta la treburile casnice.
  5. Dați-le exemplu. Învățați să vă susțineți autoritatea – nu e atât de simplu, după cum ar părea la prima vedere. Mulți părinți comit greșeli și chiar nu știu despre acestea. Iar educarea copiilor – nici pe departe nu e o chestie ușoară și cu siguranță – una din cele mai valoroase din viața dvs.
Să înveți copiii să fie respectuoși, dacă părinții nu manifestă respect în relația cu alte persoane, este imposibil.

Copilul adoptă stilul de comportament din familie încă până a începe să vorbească.

Fiți un exemplu pentru copiii dvs., demonstrați un comportament respectuos. Nu este logic să ceri de la fecior să nu fie grosolan, dacă tata singur nu are un comportament decent.

Copiii copie tot ce văd – și ce e rău, și ce e bine. Priviți-vă pe sine însuși, copiii sunt oglinda părinților.

Ce atitudine aveți dvs. față de persoanele apropiate? Față de rude și oamenii străini? Mulți copii manifestă comportament inadmisibil de grosolan față de adulți doar din motiv că nu au niciun exemplu de comportament destoinic.

Copiii cu plăcere vor urma regulile, dacă le veți explica cum să facă. Învățați copiii atuurile etichetei și politețea. Este la fel de important, precum abilitatea de a scrie și a calcula.


Anna Crasilnicova
Anna Crasilnicova

Psiholog pentru copii, mama a doi copii minunați, soție iubitoare. Este pasionată de inventarea poveștilor terapeutice pentru fiul său. Îi place să gătească dulciuri sănătoase și delicioase pentru copii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anna Crasilnicova — Psiholog Tel.:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»