Multe mame moderne se plictisesc aflându-se în concediul de maternitate - haideți să recunoaștem. Mai ales cele care până la concediu aveau o carieră de succes, destul de interesantă. Încă mai ieri ea ținea discursuri la simpozioane de fizică nucleară, iar astăzi este nevoită să vorbească cu vecinele despre diversificare și Purcelușa Peppa. Mai mult de cât atât, ele își fac griji — viața continuă, oamenii se dezvoltă, iar eu aici ... Psihologul Irina Dvornina oferă câteva recomandări referitoare la modalitatea în care această tranziție poate fi una lină și explică cum, fiind mamă, îți poți face viața interesantă.
Sunt copii care cresc astfel, încât toți din jur zic — cât de norocoasă sunteți! Și dorm încă de la naștere, și sensul cuvântului ”nu” îl înțeleg din prima, și supița o mănâncă, și se îmbracă în 5 minute pentru a merge la plimbare. Dar sunt și alții, de lângă care, chiar dacă dorm nu poți face un pas, pentru că imediat se trezesc. Și supa mai întâi o testează, și fiecare plimbare este o adevărată luptă. Cu asemenea copii, activitatatea profesională pe care a-ți avut-o până a ieși în concediu de maternitate, va fi testată la calitate. Și despre abilitățile de orator în cadrul simpozioanelor, și despre scrierea lucrărilor științifice vă veți aminti ca despre un concediu ușuratic. Și, apropo, la prima posibilitate, iarăși veți reveni la acesta.
Foarte des, mamele nu pot abandona activitatea lor profesională pentru a lucra unu-doi ani, pur și simplu, în calitate de mame. Deoarece există controlul, frica de a rămâne în afara activității, de a pierde culmile deja cucerite, de a se pierde pe sine. Se mai întâmplă că maternitatea ca atare să nu fie atractivă sau ca serviciul să fie primul ”copil” și unica dragoste. În corespundere cu situația, trebuie să fie aleasă și strategia. Haideți să scoatem în evidență un asemenea caz popular, când mama a activat undeva în domeniul artei sau a științei, se ocupa cu ceva din cei în ce mai de rutină. Își dorea și un copil. Și iată acesta a apărut, și aproape imediat a venit senzația că ”acolo unde sunt eu - viața trece, unde eu nu sunt — viața merge”.
Dacă viața dv. și-a pierdut plenitudinea de altădată și o parte din sens, aveți impresia că în aceasta au rămas doar desenele animate stupide, supițele, absurdele ”agu-agu”, forumurile pentru mămici, persistă un ”noi” continui — ”noi am mâncat/am dormit/ne-am plimbat”, și nu mai există „eu” — eu vreau, eu pot, eu merg și a.ș.m.d, atunci încercați următoarele:
Interesați-vă - studiați originea poveștilor, desenelor animate, jucăriilor etc.
Ați știut oare despre CE este, de fapt, povestea ”Gogoașa”? De câte ori a fost refuzat Wolt Disney? Când a apărut primul constructor LEGO? Cine și când a inventat primele scutece? Atunci când începi să acorzi atenție unor asemenea chestiuni ”copilărești” de rutină, deja atât de obișnuite - pe lângă fatul că îți extinzi orizonturile, mai poți întâmplător face unele descoperiri.
Continuați să efectuați cercetări științifice, publicații. Nu încetați să participați la conferințe și să vă dezvoltați din punct de vedere profesional. Societatea de peste granițe, în general, este foarte baby-friendly, prezența copiilor în locuri neobișnuite în viziunea noastră nu este deloc un tabu. Este mai mult o chestiune ce ține de propriul dv. sentiment, de cât de confortabil vă simțiți.
Opriți-vă (dacă puteți) expirați, răscoliți în sine și amintiți-vă, dacă există ceva ce ați vrea să faceți, sau să studiați, dar nu ați avut pentru aceasta timp sau ați uitat despre aceasta? Credeți-mă acum e timpul cel mai potrivit să vă resetați și să schimbați vectorul activității.
Determinați pentru sine însuși, cât timp gîndul vă este la activitățile copilului, activitatea proprie, a familiei.
Pentru micuți este foarte important să le fiți alături, și e valoros ca dv. un timp anume să fiți implicați în activiteatea LOR. Dar această implicare nu e neapărat să fie non-stop. În afară de aceasta, copilul poate și trebuie să fie capabil să își găsească singur o ocupație (durata acesteia depinde de vârstă). Adică, e absolut normal ca atunci când aveți grijă de copil, să și audiați un curs de specialitate, să tipăriți un articol sau să proiectați o nouă pagină din partea practică a studiului dv.
Rămâne de văzut ... cu adevărat aveți acum nevoie de aceasta sau fugiți de ceva, sau vă este frică? Este important să înțelegeți aceasta pentru sine. Poveștile despre faptul că copiii cresc repede sunt puțin amăgitoare. De fapt, ei cresc prea repede. Poate o pauză de unu sau doi ani va fi doar prielnică pentru activitatea dv.
Irina Dvornina
Psiholog. Oferă consultații individuale și în grup. Lucrează cu copiii, adolescenții și părinții acestora. Specialist în temele ce se referă la relație și dificultățile corespunzătoare cu partenerul, familia, părinții. Abordează temele ce țin de pierderile perinatale, infertilității psihologice .
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.