De 16 ani pe piața serviciilor medicale din țara noastră activează centrul de chirurgie oftalmologică "Ovisus". Profesionalismul de nivel înalt al medicilor de aici, utilajele moderne și abordarea cu atenție sporită a fiecărui pacient, au devenit caracteristici specifice ale centrului. Anual, la clinica "Ovisus" efectuează investigații medicale și tratamente copiii și adulții: centrul este deschis și sâmbăta, iar pentru comoditatea pacienților programarea poate fi făcută atât la telefon, cât și online.
Pentru a afla cum am putea evita problemele de vedere, vom discuta cu medicul oftalmolog, pediatru de categorie superioară, Svetlana Bulici i cu medicul oftalmolaserchirurg de categorie superioară, doctor în medicină, Djina Borovic.
În era abundenței informaționale și a varietății de suporturi electronice — calculatoare, telefoane etc. — vederea, mai ales a copiilor, este supusă unor eforturi mari. Cum ar putea părinții să nu rateze momentul și să se adreseze la timp la medic?
La copii, analizatorul vizual se dezvoltă și se formează, de aceea examinarea vederii trebuie să se efectueze în mod regulat, pentru a observa la timp și a corecta anomaliile apărute în procesul dezvoltării ochilor copilului. Un rol foarte important în acest sens îl au examinările de rutină a copiilor, doar tratamentul administrat la timp oferă posibilitatea de a acorda ajutor calificat mai rapid: la nou-născuți și la copii de vârstă preșcolară — de a restabili funcțiile vizuale, de a pregăti vederea pentru procesul de învățământ; elevilor — pentru a elibera ochii de tensiune și a antrena diferite grupe de mușchi. Examinarea copiilor din perioada neonatală și până la atingerea majoratului se recomandă a fi efectuată la fiecare șase luni.
În cadrul centrului medical "Ovisus" activează cabinetul de protejare a sănătății copiilor și adolescenților— cabinet pentru copii. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale tratamentului chirurgical și conservator; utilajele moderne permit restabilirea activității armonioase a ochilor și a sistemului nervos central al pacienților din diferite categorii de vârstă. Frecvența efectuării vizitelor la cabinetul medical se determină în funcție de gravitatea procesului patologic și se indică în exclusivitate de medic.
Este cunoscut faptul că în cadrul clinicii sunt dezvoltate și aplicate cu succes metode speciale de profilaxie și tratament a patologiilor oftalmologice la copii — laser, electro- și fotostimularea ochiului. Dar ce fel de intervenții chirurgicale sunt efectuate?
Spectrul intervențiilor chirurgicale, care se efectuează la copii în cadrul centrului medical "Ovisus" , este extrem de mare și chiar unic. În acest fel, noi acordăm asistență medicală copiilor de până la 6 luni în caz de afecțiuni congenitale și dobândite ale ochiului și a anexelor acestora: cataractă, glaucom, strabism, tumori, anomalii de dezvoltare a pleoapelor și a căilor lacrimale, boli inflamatorii, complicații post-traumatice. Activitatea unificată a ambulatorului și a departamentului de chirurgie, permite competent și rapid de a fi identificați și operați copiii cu diferite patologii. Clinica dispune de toate cele necesare pentru recuperarea pacientului — atât în condiții de staționar, cât și de ambulatoriu.
Cât de frecvent adulții ar trebui să efectueze examene medicale oftalmologice și de ce este aceasta necesar?
Fiți de acord că mulți dintre noi, de cele mai multe ori, ne ghidăm după principiul: dacă nimic nu mă deranjează, atunci nici nu trebuie să-mi fac griji, mai ales — să merg la medic. Atunci când este vorba despre sănătatea ochilor, o asemenea abordarea poate fi considerată extrem de frivolă. Ne-am obișnuit să asociem înrăutățirea vederii cu oboseala, activitatea îndelungată în fața calculatorului, prelungirea timpului de lucru. Însă, în șirul anomaliilor oftalmologice, sunt o mulțime care se dezvoltă practic fără a prezenta vreun simptom și omul o perioadă îndelungată nici nu știe de existența acestora! Trebuie să solicitați ajutorul unui oftalmolog cu experiență, chiar în momentul în care simțiți cel mai mic disconfort în tipul lecturii, oboseală rapidă a ochilor pe parcursul zilei sau orice alte perturbări ale vederii.
Atunci când vederea este în regulă, este suficient ca adulții și copiii să efectueze o diagnosticare completă o dată pe an — cu scop profilactic. Dacă se identifică anumite probleme, după primul consult, medicul vă va spune cât de frecvent trebuie să efectuați controlul medical.
În cazul în care vederea scade, nu este suficient să concretizați numărul de dioptrii pentru selectarea ochelarilor, deoarece există maladii, ale căror simptome se aseamănă cu cele ale miopiei sau hipermetropiei. Este necesar să fie aflată cauza exactă a căderii vederii, iar aceasta este podibil doar în timpul efectuării unei investigații complete.
Atenție sporită trebuie să acorde vederii femeile — în special cele, care suferă de miopie sau de probleme ale retinei, ele trebuie să meargă la control medical în mod regulat, mai ales până la și în timpul sarcinii. Medicul va determina dacă este sau nu necesar de a efectua o consolidare preventivă a retinei cu ajutorul coagulării cu laser. Această procedură reduce semnificativ riscul apariției problemelor de vedere.
După 40-50 de ani, în mod considerabil crește riscul apariției bolilor oftalmologice legate de vârstă (cataracte, glaucom și altele). Pentru a preveni și a identifica aceste și alte afecțiuni în stadii incipiente, trebuie să acordați atenție deosebită stării vederii. Iar în cazul unor asemenea boli, precum este diabetul zaharat și hipertensiunea, investigațiile de diagnosticare regulate sunt pur și simplu obligatorii.
Cum să acționeze în mod corect, cei care poartă lentile de contact?
Lentila de contact reprezintă un corp străin pentru ochii noștri, inițial aceasta ar putea determina schimbări practic de neobservat. Prelucrarea și păstrarea necorespunzătoare a lentilelor, depășirea termenului de utilizare a acestora, somnul cu lentilele de contact care nu sunt prevăzute pentru aceasta, pot determina consecințe grave — de exemplu, creșterea în profunzime a vaselor de sânge în cornee.
Apropo, diagnosticarea vederii este importantă și pentru aceea ca medicul să se poate convinge de faptul că dumneavoastră vi se permite să purtați lentile. Puțini oameni știu că există contraindicații pentru purtarea lentilelor de către pacienții cu modificări patologice în cornee, în cazul unor procese inflamatorii oculare, intoleranță alergică la medicamente care fac parte din conținutul soluției în care se păstrează lentilele etc.
Examenele medicale oftalmologice, mai sunt necesare în cazul în care:
- printre rudele dumneavoastră (inclusiv a celor îndepărtate) sunt persoane care au suferit de cataractă sau glaucom;
- suferiți de boli nervoase și cardiovasculare;
- tensiunea arterială este scăzută sau ridicată (în raport cu norma de vârstă);
- ați suferit de anumite traume la ochi, boli inflamatorii ale ochiului (uveită, iridociclită etc.), ați avut intervenții chirurgicale la ochi;
- aveți un grad ridicat de miopie, hipermetropie;
- efectuați o cură lungă de tratament cu preparate hormonale.
Din păcate, pe an ce trece, în țara noastră crește numărul persoanelor care suferă de cataractă și retinopatie diabetică. Ce ajutor pot obține acești pacienți la clinica "Ovisus"?
Cât privește retinopatia diabetică, atunci cea mai efectivă metodă de tratament și de prevenire a orbirii este fotocoagularea cu laser. Raza laserului "cauterizează" zona cu vasele de sânge nou formate, funcționarea cărora duce la hemoragii în corpul vitros (hemoftalm) flambaj a retinei, glaucom secundar. Tratamentul cu laser efectuat în timp util, de o persoană calificată, păstrează vederea la 60% dintre pacienții cu retinopatie diabetică avansată pe parcursul a 10-12 ani. Cu cât mai devreme este efectuată fotocoagularea cu laser, cu atât mai bune vor fi rezultatele.
Dintre toate tipurile de intervenții chirurgicale de îndepărtare a cristalului existente în caz de cataractă, cea mai progresivă este facoemulsificarea, care a devenit de fapt un standart mondial al ultimului deceniu. Chirurgii din cadrul clinicii "Ovisus" utilizează cele mai avansate metode de tratare a acestei boli, ceea ce minimalizează traumatismele provocate de intervenția chirurgicală, reduce timpul efectuării operației propriu-zise. În afară de aceasta, facoemulsificarea se efectuează sub anestezie locală, păstrând contactul cu bolnavul în timpul întregii proceduri. Toate acestea permit rezultate mult mai înalte și recuperarea pacientului fără complicații.
Pentru o vizualizare mai bună a câmpului chirurgical, medicii chirurgi de la "Ovisus" utilizează microscoape puternice multifuncționale produse de compania germană "Leica" — lider mondial în producerea echipamentelor medicale optice pentru oftalmologie.
Datorită metodologiilor inovatoare, operarea cataractei la clinica "Ovisus" se face ambulatoriu. În urma efectuării unor intervenții chirurgicale simple, pacientul poate pleca acasă peste 2-3 ore. Ar trebui să adaog că facoemulsificarea nu are restricții de vârstă, ea poate fi efectuată atât la copii, cât și la persoane vârstnice.
Prin ce este avantajoasă chirurgia cu laser efectuată la centrul medical "Ovisus" ?
În clinica noastră, operațiile cu laser se efectuează în ambulatoriu, acestea produc traume foarte mici, este redus la minimum riscul complicațiilor intra- și postoperatorii. Pe lângă aceasta, se păstrează posibilitatea efectuării, în caz de necesitate, a manipulăriilor repetate la ochi în viitor.
În cadrul centrului medical "Ovisus", tehnologiile cu laser sunt aplicate în caz de glaucom, cataractă secundară, afecțini ale retinei asociate cu tromboza venoasă, diabetul zaharat, schimbările de vârstă, ruptura retinei și amenințarea detașării acesteia.
Reduceri (sau promoții) oferite de centrul "Ovisus":
- 10% — la intervențiile chirurgicale efectuate pensionarilor și invalizilor;
- preț special pentru efectuarea operației la cataractă pentru pensionari.
Promoție temporară:
- 50% reducere — pentru consultațiile oferite pensionarilor.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.