Cum ajutăm copilul, care, spontan, a decis că este "urât", "are urechi mari", "nas coroiat" și suferă din acest motiv? Psihologul Irina Dvornina vine cu câteva recomandări.
Actualmente există tendința abordării adolescenței ca pe o perioadă de un fel de război. Într-adevăr este o perioadă tensionată: copilul nu mai face parte din lumea copilăriei, iar în cea de adult încă nu a pășit. În plus, apare problema feței și corpului propriu — care literalmente devin diferite, noi, necunoscute. Complexele adolescenților sunt adesea lipsite de orice logică și cuget. Or, cum poți accepta o mărime nouă a piciorului, șoldurilor, lungimea mâinilor, iar pe lângă toate acestea — acneea.
Corpul își modifică forma — se întinde sau, din contra, preia forme mai rotunjite. Se schimbă fața: nasul ia o altă formă, apar semne de maturizare pe față. Și buzele prea subțiri, și urechile prea mari, și nasul de sine stătător se arcuiește spre colț, iar degetul arătător în genere pare a fi un monstru. Uneori autocritica, atât de caracteristică adolescenților, se poate transforma în respingere totală a propriului aspect (dismorfie). Dar nu doar în asemenea situații critice, complexele fac viața adolescentului mai dificilă, devin cauza problemelor apărute și în comunicare, și în instruire.
Cum putem ajuta copilul?
De cele mai multe ori, părinții sunt siguri că, de fapt, nu există nicio problemă, copilul — e frumos și inventează diferite tâmpenii. Problema e că pe de o parte părinții își idealizează copiii, iar pe de alta copiii-adolescenți nu ascultă pe nimeni.
Deci, cum am putea ajuta copilul, care spontan a crescut fiind nemulțumit de propria imagine, la fel ca un brăduț ce primăvara s-a făcut cu ace noi?
- Faceți rezerve de răbdare și valeriană. Sarcina vârstei adolescente = separarea. Atunci când aceasta se încheie, autoritatea părintelui din nou capătă valoare. Dar, în același timp, nu negați grijile copilului.
- Urmăriți comportamentul copilului în diferite situații. Chiar dacă credeți că el vă povestește tot, ar putea să nu fie așa. Dar ați putea personal observa fricile și grijile fiului sau ale fiicei.
- Faceți mai des accent pe laturile puternice ale copilului, ajutați-l să învețe să se aprecieze cu mintea clară. Rețineți că autoaprecierea prea înaltă e mult mai benefică decât cea scăzută.
- Încercați să vă priviți copilul obiectiv. Dacă într-adevăr există probleme cu tenul, nu e cazul să-i spuneți că este cel mai frumos și că nu are nicio pată pe piele. Nu-i dați motiv să pună la îndoială caracterul dv. adecvat. Copilul are ochi și vede singur totul. Mai bine alegeți împreună produse cosmetice pentru ten, sau efectuați o consultație la specialist. Încercați să găsiți soluții pentru înlăturarea problemei, reieșind din specificul acesteia. Copilul trebuie să vă simtă grija și susținerea. Găsiți specialiști de profil — frizerul care va ”ascunde urechile”, forma nasului, prin faptul că va alege corect frizura. Un stomatolog care va instala sisteme bracket transparente. Un stilist, ce va alege stilul și forma îmbrăcămintei, îi va arăta regulile realizării unui make-up și așa mai departe. Îmbrăcămintea selectată corect nu va fi neapărat scumpă, ideea e mai mult în a înțelege ce și cu ce poate fi combinat.
- Observați orice schimbări pozitive în imaginea adolescentului. Ajutați copilul să capete încredere în sine însuși.
- Nu vă comparați copilul cu alții, îl puteți compara doar cu el însuși, când era mai mic. Nu-i criticați pe semenii săi, mai ales pe cei care îi sunt prieteni.
Adolescenții au complexe nu doar asociate cu imaginea lor. Adesea, adolescenții se rănesc reciproc, distrându-se pe seama tuturor acestor schimbări de aspect, oferindu-le prea multă atenție. Și, deși copilul ar putea evita discuțiile referitoare la problemele și grijile sale, chiar dacă aceasta este absolut evident părinților — nu uitați că el are nevoie de susținerea dv.
Irina Dvornina
Psiholog. Oferă consultații individuale și în grup. Lucrează cu copiii, adolescenții și părinții acestora. Specialist în temele ce se referă la relație și dificultățile corespunzătoare cu partenerul, familia, părinții. Abordează temele ce țin de pierderile perinatale, infertilității psihologice .
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.