Uneori, pe lângă capriciile pe care le are, o femeie însărcinată mai dorește o schimbare de imagine și merge în grabă la cea mai apropiată frizerie. O proaspătă mămică, dorind să economisească timp, citește pe Internet tot felul de informații despre cele mai inovatoare tehnici de ondulare, întindere a părului și vrea să le încerce. De multe ori, pe lângă faptul că cheltuiesc bani, femeile se aleg doar cu frustrări în urma experimentelor făcute pe capul lor, de frizeri.
În acest interviu, stilistul Victor Micușa pune punctele pe "I" și oferă recomandări prețioase tuturor cititoarelor portalului Familia.md.
Dl. Micușa, ce tip de frizură i se potrivește unei femei însărcinate?
Există o superstiție, precum că o femeie însărcinată nu ar trebui să se tundă. Eu, dimpotrivă, recomand ca o gravidă să se tundă în perioda de sarcină. Mama și plodul duc o așa-numită luptă pentru calciul din organismul femeii. Din această cauză, de foarte multe ori la femeile gravide se exfoliază unghiile sau cade părul. Pentru ca acesta să aibă un aspect cât mai îngrijit, e bine ca femeia să poarte părul mai scurt decât de obicei — bob, pixie, mediu cu breton. Plus, o tunsoare scurtă, bine aranjată, scoate în evidență trăsăturile feței, permite să facem o coafură ușoară, fără ca să adăugăm greutate imaginii — bucle, cosiță; să fie ceva simplu.
În perioada de sarcină și alăptare este sau nu interzisă vopsirea, decolorarea părului?
În primul trimestru de sarcină, atunci când organismul femeii este cel mai vulnerabil, când are loc adaptarea la noul statut de mamă, nu este recomandată nici decolorarea, și nici vopsirea părului. De asemenea, pe tot parcursul sarcinii nu este recomandată ondularea chimică — din cauza tuturor schimbărilor ce au loc în organism, părul doar se va arde, dar nu se va ondula. Sunt și cazuri când însăși vopseaua, la o simplă vopsire a părului nu se ține sau se întâplă ca nuanța să fie una diferită de ce pe care o obțineați de fiecare dată. Deja în perioada de alăptare, cu inima împăcată, puteți merge la salon, pentru că atunci organismul își va reveni la stare lui anterioară.
E adevărat că vopseaua neagră este mult mai toxică decât celelate?
Vopseaua neagră conține mai mult pigment artificial, pe când vopseaua blondă — mai mult amoniac. Toxicitatea este aceiași. Dacă doriți doar să împrospătați culoarea puteți folosi un tonic. Acesta se aplică doar pe părul deja vopsit. Iar dacă doriți să vă vopsiți părul într-o nuanța asemătoare cu cea a părului dvs. natural, pentru mai puțină toxicitate, luați un produs semichimical. Acesta conține 1,8-2,6% apă oxigenată, în comparație cu 6-9% apă oxigenată ce se conține în produsele chimicale.
Nu ar fi mai bine să folosim henna? Doar este un produs natural...
În ultimul timp se fac mult prea multe speculații cu acest produs. Henna este de culoare roșcată, iar în amestec cu Basma obțineți o nuanță întunecată. Atunci când în magazine sau farmacii găsiți henna fără culoare, de culoare blondă, mai roșcată,mai neagră, etc., să stiți că nu au nimic natural în compoziția lor. În țările arabe, unde există o întreagă industrie a hennei,unde femeile amestecă vin fiert sau cafea în henna, pentru a obține mai multe nuanțe, evident, acest produs este natural. La noi, doar henna de culoare roșcată și basma întunecată sunt naturale, în rest — mai bine să nu folosiți alte tipuri de așa-zise produse naturale din henna.
Procedura de laminare a părului este atât de bună pe cât pare? Economisește timp? Doar pentru o mămica timpul este de neprețuit!
Ca și în cazul hennei, deja se speculează și pe seama acestei proceduri. Mulți producători de produse de laminare nu folosesc ingredientul principal necesar, ci utilizează ceva în loc. Din această cauză, laminarea nu tot timpul reușeste așa cum ar trebui. Pentru femeile care în fiecare zi folosesc îndreptătorul de păr este binevenită această laminare. Timp de 3 luni, ele nu trebuie să se scoale în fiecare dimineață și să piardă timpul îndreptându-și părul. Pentru femeile care au nevoie doar pe un timp scurt de îndreptarea părului, recomand mai bine să folosească produse de laminare, care dau același efect de îndreptare a părului doar că pentru 5-6 zile.
Care este deosebirea dintre laminarea pe termen lung și produsele de laminare pe termen scurt?
Procedura de laminare ia mult timp. Un produs special se aplică pe păr, după care șuvițe aparte sunt întinse cu placa de vreo 6 ori. Evident, acest produs, care se aplică, conține vitaminele necesare firului de păr, dar, după perioada de 3 luni după ce trece acest efect de laminare, părul este degradat, iar dacă veți dori să vă faceți bucle, mult timp nu are să vă reușească acest lucru. Produsele cu efect de laminare pe termen scurt se aplică în 3 etape: mai întâi deschid cuticula, după care pătrund în cuticulă și apoi o închid. Ele sunt mai puțin nocive și nu degradează părul.
Atât laminarea cu efect de lungă durată, cât și cea pe termen scurt se fac la salon. Prin urmare, costă. Există vreo modalitate de îndrepatare a părului în condiții de casă, unde am putea folosi produse mai ieftine?
Există și o asemenea modalitate. Avem nevoie de săpun de rufe (90 %), ulei de ricin, de măsline sau din sâmburi de struguri (să conțină vitamina E) și borș acru sau suc de lămâie ori oțet de masă de 3%. Spălăm capul cu săpun, aplicăm uleiul, îl lăsăm să acționeze timp de 10 miute, clătim cu apă caldă și la sfârșit spălăm capul fie cu borș acru, fie cu oțel. Este o procedură folosită încă de bunicile noastre, doar că ele nu aplicau ulei, doar spălau capul cu sapun și îl clăteau cu borș acru.
Dacă după perioada de sarcină părul devine fragil sau dacă după procedura de laminare este deteriorat, cum putem să-i redăm sănătatea de odinioară?
Trebuie să folosiți corect produsele de îngrijire a părului. De ce zic "corect"? Pentru că de foarte multe ori din cauză că nu sunt folosite conform instrucțiunilor, aceste produse nu au efectul scontat. Sunt măști care se aplică la rădăcină și măști care se aplică pe păr, măști pentru păr casant, păr fragil, păr uscat, etc. Deci, mare atenție atunci când cumpărați produsul, uitați-vă pentru ce tip de păr este recomandat și cum trebuie aplicat. Nu cumpărați o mască de păr doar pentru că miroase frumos, în unele cazuri, nu aveți nevoie de măști, doar de un simplu balsam.
De ce ar trebui o femeie să meargă la un profesionist, atunci când vrea să-și schimbe culoarea părului sau frizura? Doar acest lucru este destul de scump, iar unele femei nu-și permit un asemenea lux.
Dacă o femeie a hotărât să experimenteze cu înfățișarea ei, să-și schimbe radical culoarea la păr, e mai bine să nu încerce să facă acest lucru singură, acasă sau la cineva care abia face cursuri de frizerie. În primul râd, la un salon, un frizer profesionist va pune un diagnostic corect părului dvs.; în al doilea rând, vopseaua de la salon este profesională, nu publică. Vopseaua publică conține un amestec strandart de apă oxigenată, pe când la salon vopseaua este aparte, apa oxigenată aparte și ingredientul de stabilizare sau neutralizare a culorii — separat. În acest caz, un profesionist poate controla proporțiile, dirijează tot procesul de vopsire ca dvs. să obțineți anume nuanța dorită. Deja pentru a menține această culoare sau pentru a menține aceiași frizură, dacă nu mai aveți bani pentru serviciile unui profesionist, puteți merge la o frizerie obișnuită.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.