Medicii afirmă — sarcina nu e o boală. În același timp, sănătatea femeii reprezintă garanția nașterii unui copil sănătos. Prin urmare, în timpul sarcinii nu ar trebui să uităm despre activitatea fizică. Evident, urmând un program special de fitness.
Cum continuăm antrenamentele? Cât de regulate pot fi și ce activități fizice sunt permise? Ce exerciții se recomandă a fi evitate?
Despre aceasta discutăm cu Nadejda Ignat — instructor de fitness, antrenor personal cu experiență de 15 ani în domeniu.
Nadejda, e dificil să combini jobul de antrenor de fitness și sarcina?
Antrenorii lucrează uneori toată perioada sarcinii, dacă nu există nicio contraindecație medicală, dacă gravida se simte bine. Pentru mine nu a fost complicat să combin activitatea de instrucor de fitness cu sarcina. Ambele sarcini au decurs bine și eu activam cu drag. Demonstram prin exemplu propriu că sarcina nu reprezintă un motiv de a renunța la sport. Cu cât femeia este mai activă, cu atât mai ușor decurge sarcina. Prin urmare, este recomandat să vă antrenați în regim obișnuit, la fel cum o făceați până la sarcină, dar ascultându-vă corpul și gândirea.
Cât de regulate pot fi și ce activități fizice sunt permise? Ce exerciții se recomandă a fi evitate?
Evident, programele fitness concepute pentru femeile gravide diferă de cele destinate femeilor care nu poartă sub inimă un copilaș. Setul de exerciții indicate depinde de trimestrul de sarcină.
Trimestrul I:
Gen: grad minim de efort sau fără efort.
Tip: antrenamente cu instructor personal, yoga, pilates, fitball, aqua-aerobic, stretching, antrenamente cu greutăți.
Durata: 50-60 minute.
Frecvența: 3-5 ori pe săptămână, alternând diferite tipuri de antrenamente.
În această perioadă sunt benefice exerciziile fizice confortabile. Este important să nu vă supraîncălziți, adică să nu transpirați activ, să nu aveți dificultăți de respirație, palpitații.
Trimestrul II:
Gen: grad minim de efort sau fără efort.
Tip: programe de antrenament care nu sporesc mobilitatea pelvisului, fiind protejate ligamentele.
Durata: 50-60 minute.
Frecvența: 3-5 ori pe săptămână, dacă vă simțiți bine.
Începând cu trimestrul doi de sarcină, nu se recomandă efectuarea exercițiilor cu greutăți, culcat pe spate. Dat fiind faptul că din această poziție este restricționat aportul de sânge. De asemenea, excludeți exercițiile de supra-întindere. Stretch-uri cu amplitudine de până la 70% din maximul posibil.
Trimestrul III:
Gen: exerciții ce nu solicită efort.
Tip: antrenamente cu instructor personal, pilates, yoga, fitball, aqua-aerobică, stretching, exerciții de respirație, antrenamente cu greutăți confortabile.
Durata: 50-60 minute pe zi, în funcție de starea pe care o aveți.
Frecvența: 3-5 ori pe săptămână, în cazul în care vă simțiți bine. Antrenamentele se întrerup înainte de naștere.
În următorul articol vom discuta despre recuperarea de după naștere. Experții Familia.md vă vor spune când e timpul potrivit pentru începerea antrenamentelor.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.