În momentul apariției pe testul de sarcină celor două dungi, femeia este învăluită de o rafală de emoții, pe care bărbații nici nu le pot visa. Bucurie, euforie, îngrijorare și, bineînțeles, o mulțime de temeri, cantitatea cărora crește concomitent cu burtica. Cele mai mări bătăi de cap le au începătorii.
Dar, cine vă va putea ajuta cel mai bine în lupta cu frica, decât un psiholog profesionist? Desigur, acel psiholog care personal este în așteptarea nașterii copilașului! Lina Tetiușeva, psiholog, consultant-gestalt, se află în luna a șaptea de sarcină, deci puteți avea încrederea în sfaturile ei la toate cele 100 %.
Cu ce temeri se ciocnesc de cele mai multe ori viitoarele mămici?
Chiar dacă sarcina este planificată și femeia cu nerăbdare așteaptă apariția pe lume a copilului, ea oricum, într-o anumită măsură, se confruntă cu diverse temeri. Cele mai răspândite:
- Frica de a pierde copilul (în perioadele de criză ale sarcinii/a toxicozei).
- Frica înaintea nașterii (cum va trece totul, va fi sau nu dureros?).
- Se va naște oare micuțul sănătos?
- Voi putea fi o mamă bună?
- Voi avea lapte?
- Îi va fi oare confortabil copilului să crească și să se deszvolte în condițiile de trai actuale?
- Va dispune familia de resurse financiare suficiente, pentru a ajunge pentru tot necesarul?
- Ce modificări va suporta silueta mea după sarcină, își va recăpăta formele precedente? Ce să fac pentru a nu avea vergeturi și rupturi în timpul și după naștere?
- Oare nu-și va pierde soțul interesul sexual în timpul sarcinii și după nașterea copilului? Doar în semestrul 2-4 de sarcină, dorințele sexuale ale femeii sunt reduse. Iar, în luna a 5-a cavitatea abdominală se mărește, astfel relațiile sexuale se complică, din cauza aspectului fizic al femeii.
- Voi putea avea același mod de viață după nașterea copilului?
- În timpul concediului de maternitate, îmi voi pierde oare nivelul de calificare?
Afară de aceasta, cunoscând despre emoțiile negative în timpul sarcinii, la toate aceste temeri se mai adaugă și starea de vină în fața copilului, din cauza că le chinuie toate aceste gânduri.
Cum putem lupta cu aceste temeri? La urma urmei, în timpul sarcinii este interzisă starea de frică și nervozitate.
Să fii emoționată, îngrojorată, tristă — toate aceste stări sunt inevitabile în timpul sarcinii, dat fiind faptul că organismul femeii este condus de modificările hormonale. Nu este atât de grav, se consideră că micuțul ar trebui să simtă toată paleta de emoții, pentru a obține cât mai multe informații pentru dezvoltarea sa. Dar, bineînțeles, viitoarea mămică ar trebui să se asculte cu atenție pe sine însăși și să facă ceea ce-i place și îi aduce emoții pozitive.
Astfel, există o sumedenie de motode pentru a elimina stresul emoțional:
- Metoda de auto-reglare: încordați și relaxați mușchii corpului.
- Redirecționarea atenției.
- Ascultarea unor melodii agreabile, vizionarea unor filme.
- Exerciții fizicii, yoga.
- Plimbări zilnice prin parc, în locuri îndepărtate de traficul rutier.
- Somnul.
- Atitudine pozitivă.
- Discuții cu persoanele apropiate (susținerea acestora).
- Vizitarea unui psiholog (în privința temerilor interioare), a unui medic (dacă simțiți un anumit disconfort în organismm etc).
- Să vă plângeți, dacă este vreun motiv pentru a face acest lucru.
- Citirea unor cărți specializate, pentru dezvoltarea generală a viitoarei mămici (dar cel mai bine e să alegeți acele cărți pe care vi le recomandă un psiholog, medic, deoarece au fost cazuri când, din motivul citirii unor informații inutile, starea de frică s-a amplificat).
Ar fi de ajutor în lupta cu temerile, comunicarea cu alte femei însărcinate sau frecventarea cursurilor pentru gravide?
Fiecare mămică ar trebui să se axeze pe propriile nevoi. Dacă simte necesitatea de a se afla într-o companie de persoane cu aceleași interese, legate de maternitate, atunci trebuie să caute asemenea companii, întruniri, cluburi, seminare, cursuri etc. Informația cu siguranță o va ajuta să învingă frica sau o va pregăti pentru a face față greutăților care urmează. Conștientizarea de către viitoarea mamă că ea nu este singura care se află într-o asemenea situație și că multe femei trec prin asemenea momente, o revigorează și o calmează.
La Chișinău sunt organizate diverse traininguri, seminare pentru părinții în devenire și pentru cei care deja sunt părinți. De asemenea, la policlinică și clinicile particulare sunt organizate cursuri pentru părinți.
Poate ar fi mai bine să se implice în diverse activități, în creație, decât înainte de timp să se gândească la " problema scutecelor"?
Fiecare femeie aflată într-o situație interesantă, alege propria cale... Dar ascunderea de realitate, mai devreme sau mai târziu, o va duce la gândul: "Doar sunt viitoare mămică!!!" sau "Sunt deja mamă!!!". Ar trebui să vă pregătiți de procesul maternității, pentru a nu avea dezamăgiri, pierderi, momente ratate.
Începând cu luna a cincea de sarcină, micuțul începe în mod activ să se miște, acestea și reprezintă acel proces care permite mamei să înțeleagă la 100 % că în interiorul ei mai este o viață. După trecerea unei anumite perioade de timp, copilul începe să audă bine ceea ce se întâmplă în exterior, pe mama însăși etc. Se consideră că anume în aceastî perioadă trebuie să discutați cu micuțul, să-i citiți, să audiați muzică liniștită, agreabilă în acest fel formând intelectul copilului. Pe lângă toate acestea, încă aflându-se în burtică, micuțul se obișnuiește cu vocea mamei și când se naște, auzind această voce, se liniștește mai repede.
În ce cazuri, femeia are nevoie de ajutorul profesional al unui psiholog? Care "simtome" semnealizează despre existența unei adevărate fobii, care ar putea afecta starea psihologică a copiluli sau a gravidei?
Ajutorul unui specialist este necesar în cazurile în care mama, o perioadă îndelungată de timp, se află în depresie, când nivelul de temeri crește peste măsură. Când se rup relațiile în cadrul familiei, apar neînțelegeri și ea, pur și simplu, nu are cu cine să-și împărtășească experiențele.
În cazul în care la femeia gravidă se observă o stare sporită de anxietate, fobia înălțimii, a spațiului închis, a insectelor și altele, care nu erau anterior, ar fi bine să solicite ajutorul unui specialist psiholog, terapeut. Important, femeia să-și destăinuie la momentul potrivit temerile, înmgrijorările, cu peroanele apropiate și atunci consecințele negative ar putea fi evitate.
Ce sunt în drept să solicită de la cei din jur, de la persoanele apropiate femeile gravide, pentru a-și asigura confortul psihologic?
Nu există o recomandare generală în acest sens, totul depinde de relațiile între membrii familiei, de informarea acestora, de principiile, regulile înțelegerile care sunt stabilite, de acele persoane care se află în preajmă. Este important să memorizeze că o femeie în timpul sarcinii ar putea să aibă un comportament diferit decâ cel obișnuit, din cauza modificărilor fizice și psihologice din organism. Dacă membrii familiei nu înțeleg toate acestea, este necesar ajutorul specialistului — psihologului, a medicului, care vor explica cum stau lucrurile. De asemenea, ați putea împreună să mergeți la cursuri pentru viitorii părinți.
Intrând în locurile publice, în transport, o femeie gravidă ar putea solicita să i se ofere un loc, dar rezultatul depinde de cultura și nivelul de educație al celui care este rugat. Pentru a vă auto-calma, rețineți că sarcina este alegerea dvs. personală și nimeni nu vă datorează nimic.
Ar trebui să fie administrate anumite calmante, aceeași valeriană? Dacă da, atunci în ce cazuri și cât de frecvent?
O asemenea informație vă poate da doar medicul care coordonează sarcina femeii, nu trebuie să riscați cu propria viață, dar și cu cea a copilului, chiar dacă medicamentul vi l-a recomandat o persoană în care aveți încredere.
Care este rolul autosugestiei în lupta cu frica? Ați putea numi câteva afirmații pozitive, pe care ar trebui să le repetați pentru a vă liniști? În ce situații și cât de frecvent ar trebui să fie rostite?
Se crede că nu este suficient doar să gândești pozitiv. Pentru a avea efect, această gândire trebuie să fie însoțită și de acțiuni corespunzătoare.
Textul afirmațiilor l-ați putea născoci și sigură, important ca această frază să răsune în mod afirmativ, pozitiv, fără particula ”nu”.
Ora, timpul în care pronunțați această afirmație nu contează — puteți rosti în sine atunci când sunteți în transport, mergeți undeva sau cu voce tare, în fața oglinzii, fie în orice timp liber, fie înainte de somn. Cât de frecvent trebuie s-o faceți? De asemenea, este o alegere individuală. Important, ca în momentul apropierii stării alarmante, femeia să-și amintească și în mod conștient să rostească acele afirmații pozitive.
Vă pot oferi câteva fraze de acest fel:
"Lumea are grijă de mine!"
"Am încredere în viață"
"Dragostea și recunoștință îmi dau viață"
"Înțeleg cât de scumpă este pentru mine viața"
"Dragostea divină îmi umple sufletul"
"Îmi surâde mereu nororcul"
"Viața mea este formidabilă"
"Viața mea este plină de momente de fericire și de dragoste"
"Pe zi ce trece, viața mea devine tot mai frumoasă"
"Eu înfloresc"
"Savurez de orice clipă a vieții"
"Fiecare celulă a corpului meu radiază de bucurie"
"Mă iubesc pe mine și pe micuțul meu"
"Sunt fericită!"
Și, rețineți — comunicarea cu micuțul îmbogățește viața unei femei, îi oferă posibilitatea să privească viața cu alți ochi, aduce o cantitate enormă de noi emoții sclipitoare. Deci, pregătițivă pentru acele momente frumoase și păstrați-vă calmul.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.