15 августа 2016 г.
O nouă premieră importantă la Spitalul Internațional Medpark: în luna iulie echipa Centrului de Cardiologie și Cardiochirurgie, condusă de dr. Aureliu Batrînac, a efectuat 3 proceduri de tratare a fibrilației atriale la pacienți cardiaci cu patologii concomitente, prin metoda — ablația prin radiofrecvență intraoperator.
Ce este fibrilația atrială (FiA)?
Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului inimii (aritmie) caracterizată prin bătăi neregulate și, de obicei, mai rapide.
Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular, director medical Medpark: "Atunci când contracțiile inimii nu sunt regulate, se pot crea condiții de formare a cheagurilor de sânge. Acestea, împinse de circulația arterială, pot ajunge la nivelul unor vase cerebrale și pot astupa vasele sangvine. În consecință, ne putem alege cu cea mai de temut complicație – ictusul sau accidentul vascular cerebral. Totodată, aceste cheaguri pot migra prin artere spre mâini, picioare, rinichi. În felul acesta ne pot pune viața în pericol."
Simptomele fibrilației atriale
Deseori fibrilația atrială este asimptomatică, fiind diagnosticată în timpul unor consultații medicale de rutină (consultația medicului, ECG). Există însă unele simptome care pot indica prezența afecțiunii:
- palpitații (senzația de bătăi ale inimii rapide și neregulate);
- puls neregulat;
- dispnee (lipsă de aer) în timpul efortului sau în caz de emoții;
- fatigabilitate (oboseală);
- amețeli.
La unii pacienți fibrilația atrială este asociată cu alte patologii cardiace, ceea ce face tratamentul mai dificil. Chirurgii Medpark au reușit să trateze în premieră fibrilația atrială concomitent cu tratamentul chirurgical pe cord deschis, efectuat pentru înlăturarea altor probleme cardiace.
Tratarea FiA concomitent cu alte afecțiuni cardiace
Dereglările ritmului cardiac sunt tratate în mare parte cu medicamente. Tratamentul medicamentos își face însă efectul în maximum 50% dintre cazurile de fibrilație atrială asociate cu alte boli cardiace.
altă șansă pentru restabilirea ritmului este ablația focarelor de fibrilație atrială, care poate fi efectuată endovascular și intra-operator.
Ablația cu radiofrecvență constă în cicatrizarea țesutului inimii, care provoacă bătăile anormale ale cordului, cu ajutorul undelor cu radiofrecvență. Aceasta se realizează în timpul operației pe cord deschis, concomitent cu alte proceduri și nu consumă mult timp, reducând esențial riscurilor și complicațiile post-operatorii.
În cadrul metodei chirurgicale clasice, denumite Cut and Sew, distrugerea țesuturilor se face prin efectuarea a numeroase tăieturi cu bisturiul și coaserea lor. Această procedură este laborioasă și necesită mult timp, iar în cazul în care pacientul are nevoie și de alte intervenții pentru repararea defectelor inimii, crește riscul operației.
Astfel ablația cu radiofrecvență este în prezent una dintre cele mai eficiente proceduri de tratare a aritmiilor, concomitent cu tratamentul chirurgical al altor vicii cardiace. Acest lucru a fost posibil inclusiv datorită faptului că Medpark reunește sub același acoperiș un departament consultativ, cardiologie intervențională (minim invazivă) și cardiochirurgie, fiind unica instituție de acest fel din țară.
Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular, director medical Medpark: "Pacienții operați la Medpark și-au restabilit bătăile normale ale inimii chiar a doua zi după intervenție. Este de menționat însă că pentru reușita acestor operații este foarte importantă adresarea la timp la medic."
De ce este importantă depistarea timpurie a FiA?
Chiar înainte de a manifesta simptome specifice, această afecțiune a inimii este depistată ușor în cadrul unui control de rutină la Centrul Cardiologic Medpark. FiA poate debuta cu simptome ușoare, care se pot agrava rapid sau în cursul zilelor următoare. Dacă diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni sunt efectuate cât mai rapid, pot fi evitate complicațiile grave: accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă.Este important ca afecțiunea să fie depistată și tratată cât mai devreme, deoarece:
- depistarea precoce a FiA și inițierea tratamentului crește sansele de restabilire a ritmului normal al inimii;
- lucrul excesiv și neregulat al inimii în timp duce la decompensarea cardiacă (obosirea inimii) și la apariția semnelor de insuficiență cardiacă;
- contracțiile haotice ale atriilor creează condiții de încetinire a mișcării sângelui la acest nivel și predispune la formarea de cheaguri de sânge, trombi, care pot duce la accidente vasculare cerebrale (ictus, infarct cerebral);
- FiA cu puls rar (bradisistolică) poate prezenta pauze prelungite în lucrul inimii, cu vertije și chiar stări sincopale;
- FiA recent apărută ar putea fi o manifestare a altei patologii (tiroidiene, diselectrolitemii,afectarea valvelor inimii, hernie hiatală etc.)
De ce să alegi serviciile Centrului Cardiologic Medpark:
- Suntem singurul centru din Republica Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ și staționar, cardiologie intervențională și cardiochirurgie și posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii;
- Reunim cei mai buni specialiști în chirurgie cardiacă și chirurgie intervențională, atât din țară, cât și de peste hotare;
- Avem un departament consultativ specializat, unde primești oricând consultațiile necesare pentru problemele tale de inimă;
- Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și rapid, iar ulterior — un tratament corect, la standarde internaționale;
- Suntem la dispoziția ta 24 din 24 ore, 7 din 7 zile și putem interveni oricând pentru orice urgență cardiovasculară.