26 noiembrie 2024

În Moldova au fost deschise primele creșe de tip familial

Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt oferite de un cadru personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, cu un număr maxim de cinci copii de până la trei ani. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare menționează că îngrijitorul asigură o atenție sporită și individualizată fiecărui micuț, oferindu-i un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltare.

Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a menționat că Moldova a reușit să facă multe pentru părinți cu copii mici și a dat asigurări că un efort mai mare va fi depus în continuare.

Principalul document de referință în domeniu este Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor — cadrul normativ care stă la baza Programului Național „Extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani”, serviciile alternative fiind unul din pilonii acestui program.

Deputata Marina Morozova a declarat că s-a muncit mult pentru această lege, precum și pentru a identifica îngrijitoarele de copii, disponibile să ofere servicii la domiciliu.

„Noi avem această ambiție, pentru că citisem odată despre Finlanda, țara unde este cel mai bine să crești un copil. Ne-am propus aceeași ambiție pentru Moldova. Nu vrem ca nici un copil să rămână în urmă”, declară ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

„Motivația de a deveni părinte crește în contextul eforturilor din ultimii ani. Avem primii copii integrați cu succes. În anii următori trebuie să multiplicăm aceste eforturi”, a declarat Mihaela Iurașcu, reprezentanta Street Child, la evenimentul de încheiere a Programului de mentorat pentru prestatorii de servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial.

Toți îngrijitorii creșelor de tip familial sunt persoane fizice cu patentă, care au trecut un proces de calificare în educație timpurie, etică și conformitate sanitară. Pentru siguranța copiilor, părinții încheie un contract de prestări servicii cu prestatorul selectat.

Dacă căutați un centru privat de dezvoltare timpurie sau o grădiniță particulară pentru copil, accesați rubrica ”Prezentări”, aici găsiți contacte și alte informații utile.

Sursa: https://www.ipn.md/ro
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 12 Vizualizări de la publicare: 12
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.