Tumorile ovariene reprezintă o patologie frecventă în ginecologie, fiind adesea asimptomatice la debut, iar diagnosticul într-o fază incipientă fiind adesea întâmplător.
Tatiana, pacienta, 32 de ani: “Inițial m-am adresat medicului ginecolog din Cahul cu dureri abdominale, iar ultrasunografia a arătat că am o tumoare la ovarul stâng. Mi s-a spus inițial că dimensiunea tumorii este mult mai mică și mi s-a prescris un tratament medicamentos, dar acesta nu a avut rezultate și starea mea s-a înrăutățit. Atunci m-am adresat la Medpark, unde mi s-a spus că trebuie să fiu operată cât mai urgent, deoarece tumora a ajuns la dimensiuni gigantice. Mulțumesc la toată echipa implicată, lângă ei m-am simțit în siguranță.”
Tumora ovariană de dimensiuni foarte mari afecta organismul femeii nu numai prin mărimea ei, ci și prin impactul asupra organelor din jur, comprimând organele adiacente, inclusiv vasele sanguine, cauzând și dereglări în coagulabilitatea sângelui. Pacienta avea senzația de distensie a peretelui abdominal cauzată de tumoarea gigantă a ovarului stâng.
Diagnosticul tumorii ovariene a fost stabilit pe baza anamnezei și a examenului clinic al pacientei, completate cu:
- investigații imagistice (ecografie transvaginală, CT cu contrast);
- analize de laborator pentru determinarea markerilor tumorali.
Colaborarea între echipe este esențială pentru siguranța maximă a pacientului.
Planul de tratament a fost elaborat în cadrul comisiei multidisciplinare. S-a decis să se efectueze o ovarectomie (excizia totală a ovarului stâng afectat). Tactica de tratament a fost obligatoriu una chirurgicală, iar metoda laparoscopică a fost exclusă de la început, deoarece în timpul investigației imagistice(CT cu contrast), s-a diagnosticat o tumoare multicamerală, care cel mai sigur trebuia operată prin abord clasic, pentru a evita riscul de spargere a tumorii.
Tumora a fost îndepărtată fără a-i afecta integritatea capsulei, astfel încât celulele limitrofe din ovar nu s-au răspândit în cavitatea abdominală liberă.
Examenul extemporaneu – factor de decizie în etapa chirurgicală
Histologia extemporaneu a arătat că tumora este de tip borderline (o tumoare cu grad scăzut de malignitate care nu s-a extins în alte țesuturi). Pentru diferențierea subtipului histologic și evaluarea agresivității tumorale, se așteaptă rezultatul testului imunohistochimic.
Ovarul drept al pacientei a fost păstrat intact, deoarece nu a fost afectat. Ovarele au un rol vital nu doar în producerea ovulelor necesare reproducerii, ci și în secreția hormonilor sexuali, care reglează funcția endocrină a întregului organism.
Echipa operatorie a fost alcătuită din Dr.Lilian Guțu, medic ginecolog-oncolog, Natalia Sablina, medic ginecolog-oncolog, Natalia Belîi, medic anestezist și Alexandru Neguleanu, medic anatomo patolog.
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.