La sfârșitul lunii decembrie, în vizorul autorităților chineze din domeniul sănătății apare noul virus numit Covid-19, originar din provincia Wuhan, care în câteva luni reușește să facă sute de mii de victime, alarmând întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, grupul de risc este completat în mare parte de persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cei care au un sistem imunitar slăbit sau suferă de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inimă și cele de plămâni. Ei sunt cei care pot dezvolta forme severe.
Odată cu răspândirea noului Coronavirus sunt distribuite cu viteza luminii și informații eronate. Pentru a evita dezinformarea care a stârnit un val de frică, panică și nedumerire, Medpark vine cu informații din sursele internaționale oficiale despre infecția cu virusul COVID-19.
Cum se răspândește infecția?
Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la cei care s-au infectat cu noul virus. Infecția se poate transmite de la om la om prin picături mici de salivă, spută. Se întâmplă atunci când o persoană confirmată pozitiv a strănutat sau a tușit fără a ține cont de măsurile de precauție. Picăturile eliminate în timpul acestui proces ajung pe diverse suprafețe, drept urmare, cei care le ating și pun mâna la nas, gură sau ochi, se pot infecta cu noul virus.
COVID-19 se poate transmite și atunci când o persoană deja bolnavă a strănutat sau a tușit prin apropiere, iar cel sănătos a inhalat picăturile de salivă care involuntar apar în timpul strănutului. Iată de ce este important să păstrăm distanța. Se recomandă să fim la o depărtare mai mare de 1 metru unul de celălalt.
Care sunt cele mai indicate metode de protecție?
Una din principalele metode este igienizarea mâinilor cu o soluție hidro-alcoolică în cazul în care mâinile nu sunt vizibil murdare sau cu apă și săpun în cazul în care mâinile sunt murdare. Spălatul corect pe mâini poate ține virusul departe. Potrivit regulilor, mâinile trebuie spălate cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Atunci când nu ai la îndemână săpunul este indicat să folosește soluții dezinfectante care conțin cel puțin 60% alcool.
La fel de importantă este evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii, practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-o batistă cu aruncarea imediată a acesteia. Este necesar să purtați mască dacă aveți simptome respiratorii și să igienizați mâinile după îndepărtarea măștii. Curațărea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor, a telefonului mobil, tastaturii, mouseului, biroului este o activitate care trebuie să facă parte din rutina zilnică.
Folosirea soluțiilor care conțin clor sau alcool pot distruge noul coronavirus?
Potrivit OMS, persoanele afectate de COVID-19 nu vor putea anihila virusul prin a pulveriza pe tot corpul, soluții dezinfectante care au conținut de clor sau alcool. Folosirea în exces a acestor substanțe poate avea efecte adverse asupra pielii sau asupra mucoasei nazale. Iată de ce este indicată folosirea moderată a acestora. Totodată Organizația Mondială a Sănătății le cere oamenilor să nu diminueze importanța spălatului pe mâini, indiferent dacă ați fost sau nu infectat cu noul COVID-19.
Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
Până în prezent nu este clar cât timp virusul care cauzează COVID-19 supraviețuiește pe suprafețe. Dar, se presupune că la fel ca alte virusuri din familia coronaviridelor, COVID-19 poate trăi de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de suprafețe, temperatură sau umeditatea din casă.
Dacă considerați că una dintre suprafețele locuinței ar putea fi contaminată cu virus atunci este indicat să o curățați folosind produse dezinfectante. La fel de important este și spălatul pe mâini cu săpun. După uscarea acestora cu un prosop curat, mâinile trebuie dezinfectate cu soluții care conțin alcool.
Masca ne poate proteja de noul COVID-19? În ce cazuri o purtăm?
Dacă sunteți sănătos, trebuie să utilizați masca doar dacă îngrijiți persoana cu suspecție la infecția cu COVID-19. Este indicat să purtați masca dacă aveți tusă sau strănut. Măștile sunt eficiente doar la utilizarea în combinație cu prelucrarea frecventă a mâinilor cu soluții de antiseptic în baza de alcool sau spălarea mâinilor cu apă și săpun.
Dacă utilizați masca, trebuie să cunoașteți reguli de aplicare și îndepărtare corectă. Înainte de a aplica masca curățați mâinile cu soluție alcoolică sau spălați-le cu apă și săpun:
- Acoperiți gura și nasul și asigurați-vă că lipsesc spații între fața și mască;
- Evitați să atingeți masca deja aplicată, iar dacă ați atins-o, igienizați mâinile;
- Schimbați masca îndată ce s-a umezit si nu o reutilizați;
- La îndepărtarea măștii nu atingeți partea anterioară a acesteia (se îndepărtează tragând de fixative);
- După îndepărtare aruncați masca la gunoi, izolând-o de alte deșeuri, ca fiind unul infecțios;
- Igienizați mâinile.
Consumul usturoiului poate preveni apariția noului coronavirus?
Nu sunt dovezi clare care ar vorbi despre usturoi ca fiind un produs minune. Însă știm bine că este un aliment sănătos, care conține un șir de proprietăți antimicrobiene. Consumul usturoiului poate întări imunitatea, nu și alunga coronavirusul.
Dacă metoda de răspândire a noului coronavirus este identică cu cea a gripei, vaccinul antigripal poate salva?
Vaccinul gripa sezonier nu protejează împotriva COVID-19. Gripa și noul coronavirus sunt două virusuri diferite, chiar dacă au și unele asemănări.
Antibioticele pot fi o armă împotriva virusului COVID-19?
Cu siguranță nu, antibioticele nu luptă împotriva virusurilor. Acestea pot ataca doar bacteriile. Iar așa cum COVID-19 este un virus, antibioticele nu pot și nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenție sau tratament. Administrarea antibioticilor o poate prescrie doar medicul atunci când persoana infectată cu virusul COVID-19 este invadată în același timp și de o infecție bacteriană.
Există un test rapid, făcut la domiciliu pentru a depista infecția cu noul COVID-19?
Nu există un asemenea test. În prezent, celor suspectați li se face testul doar în instituțiile medicale acreditate.
Virusul îi atacă doar pe cei în vârstă sau tinerii la fel se înscriu în grupul de risc?
Noul coronavirus nu ține cont de vârstă. Există categorii vulnerabile. Aici se înscriu bătrânii și persoanele care au deja afecțiuni preexistente precum e astmul, diabetul, bolile de inimă, boala pulmonară obstructivă, boala renală cronică și cancerul. Chiar și așa, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) le recomandă tuturor să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de virus.
Surse: www.who.int, www.cdc.gov, www.ecdc.europa.eu
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.