Insuficiența cardiacă este o boală "ascunsă", a cărei prevalență și incidență tinde să crească tot mai mult. Cel mai des această afecțiune a inimii rămâne nediagnosticată, iar majoritatea persoanelor nu suspectează că au boala. De aceea, pentru a depista și a trata insuficiența cardiacă la timp, sunt foarte importante controalele periodice.
În cadrul Centrului Cardiologic Medpark, o echipă de experți în bolile de inimă vă așteaptă oricând pentru consultații și investigații, pentru a vă asigura că aveți o inimă puternică și sănătoasă. Iar, în caz de necesitate,pacienții pot beneficia de cele mai moderne metode de tratament chirurgical minim invaziv, precum implantarea de pacemaker, defibrilator cardiac sau terapia de resincronizare cardiacă. Aceste intervenții minim invazive permit optimizare funcției inimii și asigură o calitate mai bună a vieții prin diminuarea simptomelor critice.
În cele ce urmează veți afla tot ce trebuie să știți despre insuficiența cardiacă, ce semne trebuie să vă pună în gardă, care sunt tratamentele disponibile și ce vă recomand pentru sănătatea inimii.
Ce este insuficiența cardiacă?
Funcția de bază a inimii este cea de pompare a sângelui în organism. Inima este obișnuită să se conformeze la necesitățile organismulu. De exemplu, în timpul efortului fizic, inima își crește frecvența și debitul de sânge, pentru a asigura organele și țesuturile cu oxigen și produsele nutritive necesare.
Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului și trebuie să depună un efort mai mare pentru a-și îndeplini funcția. În timp, aceasta poate provoca diferite modificari fiziologice, cum ar fi hipertrofia (îngroșarea) mușchiului inimii sau dilatarea camerelor inimii, care ii vor diminua funcția. Astfel inima devine incapabilă să pompeze suficient sânge pentru a acoperi necesitățile metabolice ale organismului.
Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima nu mai pompează deloc sânge, ci că mușchiul inimii nu mai are o putere normală. Inima începe să "obosească", inițial — la efort, iar odată ce afecțiunea progresează — și în stare de repaus.
Factorii de risc ai afecțiunii
Toți factorii de risc cardiovascular — hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, consumul de alimente bogate în grăsimi și colesterol, sedentarismul și diabetul — pot agrava în timp și insuficiența cardiacă. Alți factori sunt:
- bolile coronariene (îngustarea sau oblitererarea arterelor care alimentează mușchiul inimii) sau infarctul miocardic (cea mai frecventă cauză);
- afecțiunile tiroidiene;
- diferite cardiomiopatii (alcoolică, dilatativă, hipertrofică), miocardite;
- consumul de cocaină sau alte droguri ilegale;
- afecțiunile pericardului (învelișului) inimii;
- afecțiunile congenitale de cord;
- afecțiunile valvulare;
- afecțunile inimii care determină o frecvență cardiacă prea mare, prea mică sau neregulată (aritmii).
Vârsta este un alt factor favorizant pentru insuficiența cardică: odată cu înaintarea în vârstă, mușchiul inimii devine mai rigid, împiedicând inima să se umple cu sânge.
Simptomele insuficienței cardiace
Insuficiența cardiacă "obosește" inima, care începe să devină din ce în ce mai puțin eficientă și atunci apar primele simptome. Aceste semne nu sunt specifice doar insuficienței cardiace și în faza de debut a bolii pot fi puțin pronunțate, de aceea pacienții le ignoră sau le confundă cu alte stări. Cel mai frecvent insuficiența cardiacă se manifestă prin oboseală cronică, capacitate de efort scăzută, dispnee (senzația de lipsă de aer, sufocare, respirație dificilă). Inițial, acestea apar la efort important, ulterior — la efort moderat și mic, iar apoi, în fazele avansate ale bolii, apar și în repaus sau în poziție culcată, pacientul trezindu-se din somn din cauza lipsei de aer. Tusea, de regulă uscată, apare la efort sau noaptea. Alt simptom ar fi tahicardia — accelerarea inimii sau puls rapid, resimțit uneori sub formă de palpitații. Pacienții mai pot prezenta edeme — umflarea picioarelor ca urmare a reținerii de lichide în organism, care se asociază cu creșterea în greutate. Alte simptome mai puțin specifice pot fi: urinările frecvente noaptea, balonarea și scăderea apetitului, tulburările de concentrare.
Dacă prezentați unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este extrem de important să vă programați neîntârziat pentru un consult la Centrul Cardiologic Medpark!
Cum este stabilit diagnosticul?
Medicul cardiolog stabilește diagnosticul în baza:
- anamnezei (istoricul bolii);
- examinării clinice: va stabili prezența sau absența semnelor (puls rapid, sufluri cardiace, mărirea (destinderea) venelor gâtului, mărirea ficatului la palpare, zgomote în plămâni, precum și a simptomelor — respirație dificilă în repaus sau în timpul exercițiului, fatigabilitate, oboseală, umflarea gleznelor, lipsa poftei de mâncare;
- testelor de laborator — generale, dar și unele teste specifice (de exemplu: BNP, NT, proBNP);
- investigații paraclinice — ECG, ecocardiografia, radiografia toracică, coronarografia etc.
Cardiologul va stabili în mod individual necesitatea și indicația fiecărui test, conform stării clinice a pacientului. În urma acestor examinări și investigații medicul va putea confirma sau exclude diagnosticul de insuficiență cardiacă.
Conduită și metode de tratament
În caz de stabilire a diagnosticului de insuficiență cardiacă, pacientului îi sunt recomandate, în primul rând:
- modificarea stilului de viață și a regimului alimentar (cu excluderea sau reducerea consumului de sare, în funcție de severitatea bolii; limitarea cantității de lichide ingerate);
- regimul efortului fizic (efort fizic dozat, deoarece insuficiența cardiacă nu este o boală care necesită repaus, excepție fiind doar fazele acute ale bolii sau stadiile avansate);
- tratament medicamentos specific.
Pe lângă metodele conservatoare de tratament, pacienții pot beneficia și de proceduri inovative pentru ameliorarea clinică, prevenirea posibilelor complicații și îmbunătățirea calității vieții:
- implantarea de pacemaker (stimulator cardiac) — pentru prevenirea tulburărilor de conducere (bradiaritmiilor);
- implantarea de defibrilator cardiac (ICD) — pentru tratarea aritmiilor ventriculare severe, care pot surveni din cauza stadiului avansat al maladiei, refractare la tratament medicamentos optim, maxim tolerat de pacient;
- terapia de resincronizare cardiaca (CRT) — pentru optimizarea funcției de pompă a inimii, astfel prelungind viața pacientului și asigurând o calitate mai bună a vieții, prin reducerea simptomelor clinice.
Concluzii și recomandări
Respectând aceste recomandări, vei reuși să menții sănătatea inimii, să ții sub control evoluția bolii și să previi apariția complicațiilor:
- Insuficiența cardiacă este o boală lent progresivă și invalidantă pe termen lung, în absența unei supravegheri corecte, care îți poate influența viața și viitorul, dar care poate fi controlată.
- Te așteptăm la Centrul Cardiologic Medpark la o consultație imediat ce au apărut unul sau mai multe dintre simptomele enumerate sau alte semne îngrijorătoare!
- Adoptă un stil sănătos de viață (regim alimentar, efort fizic), abandonează deprinderile nocive (fumatul, consumul de alcool etc.).
- Administrează cu regularitate tratamentul prescris de medicul cardiolog, nu-l abandona fără aviz medical, nici chiar în caz de ameliorare a stării de sănătate.
- Efectuează controale cardiologice periodice pentru a preveni bolile de inimă sau pentru a le depista în faze incipiente.
Coordonat: Maria Gherman, medic cardiolog, categoria I în cadrul Centrului Cardiologic Medpark, cu o experiență de peste 7 ani în domeniul cardiologiei în Moldova.
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.