5 septembrie 2022

Ocluzia intestinală: manifestări, cauze și tratament

Dacă ar fi să folosim termeni populari pentru descrierea sindromului numit Ocluzie intestinală putem face o asociere cu o „chiuvetă înfundată”, atunci când reziduurile și toxinele se blochează în canalul de evacuare. Dacă nu se intervine promt, situația poate deveni dramatică, cauzând un risc sporit de mortalitate a pacientului.

Ocluzia intestinală este afecțiunea care necesită spitalizare indiferent de gradul de complexitate a bolii. În medie, aproximativ 15% din toate internările de urgență și 15% din internările chirurgicale gastrointestinale acute se datorează acestor pacienți. Boala presupune oprirea persistentă și patologică a tranzitului intestinal, ce poate avea multiple etiologii și ale căror consecințe se răsfrâng atât asupra tubului digestiv, cât și la nivel sistemic, printr-o implicare multiorganică.

Studiu de caz

În cadrul Departamentului Urgențe a spitalului Medpark s-a adresat o pacientă în vârstă de 51 de ani cu următoarele acuze: slăbiciune generală, greață, vomă, balonare abdonimală, lipsa scaunului timp de 6 zile, lipsa emisiilor de gaze timp de 3 zile. În urma unei radiografii abdominale au fost determinate nivelele hidroaerice în intestinul subțire care au confirmat diagnoza – Ocluzie intestinală înaltă. Pacienta a fost spitalizată fiind inițiat tratamentul conservativ. La a doua zi de spitalizare s-a decis efectuarea unei Tomografii Computerizate care a indicat necesitatea unei intervenții chirurgicale de urgență. În cazul doamnei, medicii au efectuat o laparoscopie cu adezioliză, ceea ce presupune o intervenție minim-invazivă. După 6 zile de spitalizare, pacienta a fost externată.

Cauzele principale care pot provoca sindromul ocluziei intestinale la adulți sunt:

  • Aderențe
  • Herniile externe: femurale, inghinale, ventrale, periumbilicale și incizionale
  • Hernii interne: obturatoare, paraduodenale, transmezenterice și transomentale (dobândite în urma unei intervenții chirurgicale anterioare)
  • Cauze inflamatorii: diverticulita, apendicita, boala Crohn
  • Cauze maligne: cancere primare/metastatice ale intestinului subțire
  • Ileus biliar sau endometrioza
  • Cauze rare: diverticul Meckel, hamartom, bezoare, corpi străini ingerați, invaginație, infestare masivă cu anchilostomă
  • Post-chirurgical: bypass gastric Roux-en-Y
  • Congenital – benzi congenitale anormale care se manifestă la o vârstă mai înaintată
  • Medicamente: stricturi induse de AINS, stricturi induse de comprimate de clorură de potasiu acoperite enteric

Cum este diagnosticată oculiza intestinală?

Diagnosticul pozitiv clinic al ocluziilor intestinale se bazează pe simptome (durere, vărsături, oprirea tranzitului intestinal, meteorism), pe examenul obiectiv local al bolnavului, precum și pe semnele generale extraabdominale. În cazul unui pacient la care este suspicionată o ocluzie intestinală, examenul imagistic de primă intenție este reprezentat de radiografia abdominală, urmată apoi de examen CT (tomografia computerizată) abdomino-pelvin.

Metode de tratament

Ocluzia intestinală se poate rezolva prin aplicarea tratamentului conservativ, adică medicamentos. Dar, sunt cazuri când este necesară intervenția chirurgicală.

După selectarea intervenției chirurgicale, drept tactică de tratament, chirurgul trebuie să decidă dacă efectuează chirurgie deschisă sau laparoscopică.

Laparoscopia devine alegerea preferată la centrele cu experiență vastă laparoscopică. Laparoscopia este asociată cu pronostic favorabil pe termen scurt și rezultate pe termen lung. Este metoda sigură și eficientă, mai ales la pacienții cu benzi adezive izolate, angulație enterală simplă, corp străin sau tumoră.

Chirurgia laparoscopică practicată în cadrul Spitalului Internațional Medpark oferă posibilitatea pacienților de a interveni promt, fără a tăia cavitatea abdominală, realizându-și câteva incizii mici, prin care medicul chirurg realizează operația. Operațiile laparoscopice scad considerabil riscul de contaminare și reduc traumatismele tisulare, pierderile de sânge în faza intraoperatorie.

În cadrul Spitalul Internațional Medpark au fost create toate condițiile pentru diagnosticul în timp util și intervenirea chirurgicală de urgență pentru cea mai vastă gamă de urgențe medicale, disponibilă în domeniul privat.

Serviciile în regim de urgență se prestează fără programare, în bază de autoadresare și la indicația medicului de urgență Medpark.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 251
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md