Articolul se referă la temele:

Totul despre frizurile pentru copii și îngrijirea părului. Interviu cu un specialist6

Să tunzi copiii — o activitate care realmente implică eforturi nici pe departe copilărești, precum și multă răbdare. Cât de dificil este să-l convingi doar pe copil să se așeze în fotoliu și să-și încredințeze părul unei femei necunoscute! Dar, de mult mai mult efort, iscusință și abilitate este nevoie pentru a reuși să finisezi frizura înainte ca tânărul client să se plictisească să mai stea liniștit într-un singur loc. Și, cât de bine că, în pofida tuturor acestor factori, totuși există persoane care pot și cărora le place să tundă copiii!

Tatiana Lihaciova — coafor-stilist cu o experiență de 35 de ani, care deja de 10 ani este fondatoarea și directoarea salonului "Lita-Stil" — frizerie, al cărei personal știe să găsească o abordare și celor mai mici, și mai dificili clienți. Înainte de toate, Tatiana este un meșter pentru adulți. Mai mult decât atât, printre clienții ei s-au enumerat persoane importante — afaceriști, oameni care ocupă posturi înalte. Dar, la o anumită etapă a vieții, a fost fascinată de ideea de a deschide un salon de coafură special pentru copii. Timp de 2 ani, Tatiana a ticluit această idee, gândind fiecare detaliu. Dar, nicidecum nu putea găsi un spațiu potrivit. Până când, într-o bună zi, locația a găsit-o singură pe ea. O prietenă i-a povestit Tatianei despre construcția în Chișinău a unui nou centru comercial — "Baby Hall" — și despre posibilitatea de a închiria în incinta acestuia acei "metri pătrați" necesari. Așa a și început istoria primei frizerii pentru copii din Chișinău, "Lita-Stil".

La fel ca în orice altă activitate, începutul a fost dificil. A fost necesar să caute resurse financiare, să formeze practic de la zero personalul, să amenajeze salonul în așa fel, încât aici să se simtă confortabil atât copiii, cât și părinții, dar și însăși stiliștii. Tatiana personal a proiectat fotoliul pentru copii în forma unei motociclete. Mai departe, de asemenea, n-a fost de loc ușor — după mulți ani de muncă asiduă, abia recent și-a permis să se relaxeze în week-end. Cu toate acestea, Tatiana produce impresii extrem de plăcute și frumoase — o persoană deschisă, zâmbitoare, pozitivă. Mulți ar putea s-o invidieze pentru energia pe care o are și dragostea pentru viață.

Tatiana, de ce în ciuda tuturor dificultăților de a face afeceri în Republica Moldova în general și de a lucra cu copiii în special, oricum continuați această activitate?

(râde) Probabil așa îmi este caracterul. Mereu am avut cerințe extrem de înalte față de mine personal. Să nu mă relaxez, să merg întotdeauna înainte și să depun sârguință.

Într-adevăr, nu e ușor să lucrezi cu copiii. Uneori, la prima vizită irosești foarte mult timp, pentru a câștiga încrederea copilului. Se întâplă să tundem stând în pirostrii, așezate pe jumătate, alergăm sau ne târâm după copii. Din fericire, avem aparate de tuns fără cablu, ceea ce ne permite să facem toate aceste mișcări. Cel mai important — și acest lucru îmi învăț și personalul — să înțelegi de la început ce vrei să faci, cum o vei face — și să faci aceasta bine, rapid și din prima încercare. Pentru că s-ar putea să nu ai încă o șansă de a mai rectifica ceva. Mă mândresc cu echipa pe care o am. Fetele noastre sunt foarte bravo, virtuoase, care nu doar își îndeplinesc bine munca din prima, dar, de asemenea, se străduie să găsească o abordare fiecărui copil.

Din fericire, în afară de dificultăți, activitatea noastră presupune și multe momente agreabile. În primul rând, — posibilitatea de a da frâu liber fanteziei. Pentru mine acest lucru este important, deoarece, în general, în viață sunt pictor. Și copiii pentru mine reprezintă un teren fertil pentru creativitate. Lor le poți face așa coafuri și tunsori, pe care niciodată nu i le vei efectua unui adult. Totuși, adulții sunt foarte rezervați în acest sens, iar pe mulți statutul îi obligă să arate într-un anumit sens sobru. Copiii nu au aceste bariere, cu ei îți poți folosi imaginația, să încerci o varietate de stiluri. Deci, prin intermediul copiilor — eu îmi iau "zborul" (râde).

Un alt moment foarte plăcut — să vezi un rezultat bun și reacția la acesta. Copiii sunt mult mai emotivi și niciodată nu vor minți. De aceea, când ei se bucură — este o bucurie sinceră și furtunoasă. Apropo, frecvent, acei copilași care sunt foarte capricioși (la prima vizită), ulterior devin clienții noștri fideli și pe viitor ne vizitează cu mare plăcere. Pe unii dintre clienți am început să-i tundem încă pe când erau micuți de tot, iar acum aceștia vin la noi deja băieți și fete mari. Acest moment, la fel, este interesant și plăcut să-l urmărești.

Care tunsori pentru copii actualmente sunt populare? Ce am putea numi drept cea mai nouă tendință?

De fapt — nu există tunsori speciale pentru copii. Ceea ce este la modă la adulți, aceea este popular și în cazul copiilor. În general, copiii mereu tind să fie ca mama sau ca tata. La drept vorbind, și în cazul adulților, în modă nu se întâmplă nimic cardinal nou. Tot ce este considerat nou — sunt cele vechi care sunt deja uitate. Există câteva tipuri de frizuri clasice, așa numitele — modele șablon. Iar, toate inovațiile se crează numai printr-o ușoară modificare a acestor modele de bază. În plus, modificările, de regulă, se referă mai mult la aranjarea părului, decât la tunsoarea propriu-zisă. Anume aranjarea părului oferă o mulțime de posibilități de a obține o imagine nouă, neobișnuită. Există o varietate enormă de moduri de aranjare a părului. Doar bretonul poate fi aranjat într-o duzină de modalități diferite. Anume de aceasta, în cadrul salonului nostru, noi de regulă tundem copiii, iar apoi arătăm părinților cum ar putea aranja acest model de frizură.

Alegerea tunsorii în mare parte depinde de tipul părului, direcția de creștere a acestora. Este un factor determinant. Da, eu, fiind coafor stilist, pot aranja orice tip de păr așa cum am nevoie. Dar, în viața de zi cu zi, omului îi va fi foarte dificil cu o frizură necorespunzătoare, mai ales dacă este vorba despre un copil.

În copilăria mea, majoritatea copiilor erau tunși scurt. Astăzi, însă, mai des observăm fetițe cu păr foarte lung. Ce părere aveți despre această tendință? Se merită să le "complicăm" copiilor în acest fel viața?

Îmi place foarte, foarte mult această tendință. Doar este atât de frumos — o mică păpușică cu un păr lung și bogat! Fetița este o mică femeie, și e foarte bine când încă de la o vârstă fragedă este învățată să fie feminină, elegantă, să aprecieze și să-și accentueze frumusețea oferită de natură. Dacă natura i-a dat fetei un păr minunat — este un păcat să nu te folosești de acest dar.

Pe vremuri, în general se spunea că în păr se ascunde înțelepciunea și energia femeii. De aceea, dacă părul crește corect și se aranjează frumos, eu consider că acesta trebuie tuns doar simbolic — capetele șuvițelor și bretonul. Iar, pentru ca părul să nu creeze disconfort, de exemplu în timpul lecțiilor, puteți folosi elasticuri, agrafe de păr, cercuri — bine că acum există o varietate bogată de asemenea accesorii.

Și băieții își pot crește părul. Îmi plac foarte mult tunsorile de tip "paj". Dar, trebuie să luați în considerație că acestea se potrivesc doar tipului de păr drept. În cazul părului ondulat ar trebui să alegeți alte tunsori.

Circulă așa o părere, precum că la vârsta de 1 an copilul poate fi tuns chel, deoarece astfel părul crește mai bine. Este adevărat?

Nu este adevărat. Chiar, posibil să fie invers. Doar în procesul de creștere a părului, copilul pierde destul de multe proteine. Dar, în general, sunt de părerea că ceea ce este prevăzut genetic, nu poți reface nici prin coafură, nici prin alte modalități. De aceea, e cazul doar puțin să tundeți copilul, pentru a vă debarasa de pufulețul de pe capul bebelușilor, dacă acesta există. Și, nu e neapărat acest lucru să se facă până la vârsta de un an, mai bine atunci când apare această necesitate.

În cazul celor mici e mai simplu, pentru ei decid părinții. Ce facem cu o tânără domniță, care cu insistență sporită vrea să-și vopsească părul? Îi permitem sau îi interzicem?

Până la 12-13 ani, cu siguranță n-ar trebui să-i permiteți să-și vopsească părul — există un risc prea mare de apariția alergiei. De la 12 ani — ați putea accepta un compromis, în forma unor șuvițe de păr vopsite. În timpul vopsirii șuvițelor, compoziția vopselei nu ajunge la rădăcina părului, nu contactează cu pielea. Vopsirea integrală a părului nu se recomandă mai devreme de 18 ani, și atunci doar în cazul în care culoarea naturală a părului se contopește cu nuanța pielii feței. În alte situații, nu e cazul să traumați părul. Doar și vopseaua fără amoniac, conține substanțe chimice dure, pur și simplu acestea sunt în cantități reduse.

Copiii trebuie să folosească balsam de păr?

Nu, balsamul îngreunează părul, iar măștile, în marea majoritate, blochează porii părului. Acestea sunt necesare adulților, iar copiilor cu părul lor natural — sunt inutile. Dacă părul este extrem de pretențios, puteți folosi spray-uri de cheratină, ele sunt suficiente.

Același lucru este valabil și în cazul produselor pentru aranjarea părului. Chiar și la coafurile de sărbătoare nu recomand folosirea pe părul copiilor a lacurilor, spumelor și altor produse. Acestea sunt bune pentru crearea unor imagini de scenă — pentru ședințe foto, evoluarea în cadrul unor concursuri. Dar în viața reală, nu e nimic mai frumos decât părul natural. Pe când, buclele lipite arată nefiresc.

Când este cel mai bine să punem copiilor cercei?

Nu mai devreme de 1 anișor — la sigur. La copiii foarte mici încă nici lobul urechiușei nu este format în întregime, așa că nu e cazul să vă grăbiți. 2 ani — o vârstă mult mai optimă, când starea de disconfort se uită repede. Ați putea cu ușurință amâna acest moment, până la o vârstă mai conștientă a copilului, când el singur va putea decide dacă are sau nu nevoie de cercei.

La salonul dumneavoastră, sunt deserviți și adulții?

Da, bineînțeles. Lucrăm și cu adulții, oferindu-le gama completă de servicii de coafor. Unele familii vin la noi deja în trei generații — bunicuțele-mamele-copiii. Și, fiecare membru al familiei poate conta pe o deservire la cel mai înalt nivel, precum și la atenție și grijă sinceră.

Notă: Frizeria pentru copii "Lita Stil"

Servicii:

  • Frizuri, aranjarea părului, cofuri de sărbătoare pentru copii.
  • Frizuri, cofuri, vopsirea părului la adulți.

Materiale utilizate: produse cosmetice profesionale pentru păr, marca "Keune".

Program: de la 9:30 până la 20:00, zilnic.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • Lita-Stil Парикмахерская

    or. Chișinău,
    022 54-93-72

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»