În cazul în care ați fost mușcați de o căpușă, problema cea mai mare nu este extragerea acesteia, ci riscul contaminării unei boli infecțioase și periculoase.
Prin ce sunt periculoase căpușile din Moldova?
Potrivit datelor ofociale, oferite de Centrul de Sănătate Publică, în anul 2012 mai mult de 40 de oameni din Moldova au fost diagnosticați cu Lyme- Borelioza sau “boala mușcăturii de căpușă”. Aceasta este o boală infecțioasă gravă care, în cazul depistării tardive, poate duce la invaliditate.
40 de oameni pe an – cu siguranță nu constituie tabloul complet al situației, deoarece nu toate cazurile se înregistrează oficial. În anul 2012, laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică, a examinat 116 exemplare de căpușă, iar în 16 cazuri din ele a fost depistată borelioza. Provocatorul boreliozei a fost depistat la 2 din 8 căpușe - strînse din fîșia forestieră Vadul lui Vodă, la 7 din 20 – strînse din parcul “La Izvor” și la 7 din 16 - strînse din parcul “Dendrariu”.
În același timp, la 31 căpușe a fost depistat antigenul encefalitei. El a fost confirmat la 18 din 36 căpușe – strînse din parcul “La Izvor” și la 13 din 30 căpușe - strînse din fîșia forestieră Vadul lui Vodă. Din fericire, pînă în prezent, în Chișinău, nu au fost înregistrate cazuri de infectare cu encefalita de căpușă.
Cazul nostru
Toate aceste date oficiale nu ne prea interesează, pînă în momentul în care vedem acest mic parazit pe propriul copil. Anume cu o astfel de situație m-am ciocnit eu anul trecut. Am depistat căpușa, am extras-o și am mers cu copilul la consultația medicului de familie. Medicul ne-a spus că dacă nu s-a înroșit, atunci nu enimic grav. Atunci am și uitat de căpușă. Dar nu pentru mult timp. Peste 3 săptămîni, în jurul mușcăturii de căpușa s-a format un cerc roșu, nu prea mare și puțin evident. Atunci și mi-am adus aminte de datele statistice referitoarela borelioză, iar după ele șă consecințele posibile ale astei boli.
Din fericire, datorită diagnostigării timpurii și tratamentului eficient, noi am scăpat de acesta infecție. Iar celor care tocmai s-au ciocnit cu o asemenea problemă, le propun un algoritm corect de acțiuni:
Ce faceți cînd vă mușcă o căpușă, dacă vă aflați în Moldova?
- Extrageți căpușa cît se poate de repede. Cu cît mai mult timp, parazitul se află pe corp, cu atît mai mare este posibilitatea de transmitere a bolii.
- Dacă căpușa s-a aflat pe corp mai mult de 72 ore, se recomandă profilaxia cu antibiotic. E preferabil să-l administrați îndată, pe o perioadă de 3-5 zile, decît să vă tratați apoi cîteva săptămîni sau chiar luni.
- Antibioticul recomandat maturilor este Doxicilina, iar pentru copii – Amoxicilina. Doza trebuie convenită cu medicul.
- Nu are sens să efectuați analiza pentru borelioză îndată după ce ați fost mușcați. Anticorpii față de bacterii vor apărea abia peste 2 săptămîni. Dar puteți duce la expertiză căpușa extrasă (examinarea se poate face doar la Centrul Național de Sănătate Publică de pe str. G.Asachi, 67, etajul 5, laboratorul serologic).
- Dacă nu ați administrat antibiotic, în scop profilactic, în primele 72 ore după extragerea căpușei, iar peste 2 - 4 săptămîni ați observat o eritemă (un cerc roșu cu centrul alb, care se aseamănă cu o țintă de tragere), atunci este cazul să vă adresați la un medic infecționist, care vă va prescrie un curs lung de antibiotice (de la 2 săptămîni pînă la 2 luni).
- Dacă “cercul roșu”, eritema, a apărut, iar apoi a dispărut de la sine – nu înseamnă că v-ați însănătoșit. Boala rămîne în organism și se poate face simțită peste luni și chiar ani – la început, prin dureri de mușchi și articulații, iar apoi prin afectarea sistemului nervos central.
- 7. Dacă ați fost mușcat de o căpușă, dar nu ați observat simptome ale boreliozei, oricum ar fi bine să faceți analiza la această infecție peste 3-4 săptămîni după mușcătură.
Unde se poate face analiza la Borelioza Lyme, în Moldova?
Din păcate, analiza pentru acestă infecție nu se poate face în orice instituție medicală. Dacă doriți să o faceți gratuit – adresați-vă la medicul de familie, pentru a vă o da îndreptare. Dar în majoritatea cazurilor, medicii de famile o fac făra mare satisfacție și doar în cazurile cînd nu pot evita acest lucru (de exemplu, dacă mai devreme ați fost diagnosticat cu borelioză și medicul infecționist vă îndreaptă să repetați analiza după tratament).
Din cont propriu puteți face analiza în următoarele instituții:
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, secția nr. 7, str. Ștefan cel Mare, 163. Telefon: 0 22 24-21-88.
- Dispensarul Dermato-Venerologic Municipal, str. Columna, 47. Telefon: 0 22 27-05-25.
- Dispensarul Dermato-Venerologic Republican, str. Costiujeni, 5/1. Telefon: 0 22 79-41-19.
- Centrul Național de Sănătate Publică, str. G.Asachi, 67, etajul 5, laboratorul serologic. Telefon: 0 22 57-46-25.
Prețurile analizelor în aceste laboratoare de stat constituie cca 70 - 90 lei pentru un indicator (IgG și IgM) și cca 180 de lei pentru ambii. Puteți face analiza pentru borelioză și în unele laboratoare particulare, doar că prețul acestora începe de la 300 lei pentru un indicator. Țineți cont de faptul că sîngele pentru analiză se colectează din venă. Dacă aveți un copil mic, pregătiți-l psihologic din timp, pentru acestă procedură neplăcută.
În care instituție medicală ne adresăm
De regulă, întîi trebuie să vă adresați medicului de familie. Deși de tratarea boreliozei, ca și de alte infecții transmise de căpușe se ocupă medicul infecționist. Astfel, medicul de familie o să vă dea o îndreptare la infecționistul din poiliclinica dvs. Dacă acel specialist nu vă inspirtă încredere, dacă agenda lui este încărcată pentru trei săptămîni înainte sau dacă nu vă ajunge răbdare să mergeți după îndreptare, căutați-vă singuri un alt medic. Unde?
— În cazul copilului - puteți chema urgența. Sau îl puteți duce de sine stătător la spitalul de boli infecțioase pentru copii, în secția de primire. Acolo, în orice moment, copilul va fi examinat de un specialist. Nu vă temeți că veți fi obligați să vă internați. În primul rînd, conform legii, nimeni nu vă poate obliga să vă spitalizați, iar în al doilea rînd, Lyme-Borelioza, de regulă, nu necesită tratament în staționar. Adresa: Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, str. Lomonosov, 49. Telefon: 022 737-031.
— Maturii - în caz de stare gravă (febră, frisoane, eritemă, dureri în mușchi și articulații), de asemenea, pot apela urgența sau pot cere o consultație medicilor de la urgență, prin telefon. Dacă starea e normală, se pot adresa de sine stătător la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, str. Ștefan cel Mare, 163. Telefon: 022 24-21-88.
Și în final o scurtă trecere în revistă:
Cum să preîntîmpinăm înbolnăvirea?
Cea mai simplă și corectă metodă – să evitați mușcătura de căpușă. Pentru asta:
— Dacă intenționați să mergeți într-o zonă cu potențial risc (pădure, parcuri cu iarba înaltă) îmbrăcați pantaloni, tricori cu mîneca lungă, ciorapi, adică încercați să acoperiți corpul cît mai mult posibil
— Utilizați repelente (soluții pentru îndepărtarea insectelor dăunătoare), anume acele pe care se indică protejarea de căpușe.
— Cînd vă întoarceți din parc sau pădure, analizați minuțios întreg corpul. Nu uitați și de zona capului acoperită cu păr.
Cum să extrageți corect o căpușă?
Cercetările au demonstrat că cea mai efectivă metodă de extragere a căpușei este penseta. Aplicați pe piele un antiseptic (de exemplu peroxid de hidrogen). Apucați căpușa și trageți în direcție strict verticală, fără rotire și mișcări bruște. După extragere, dezinfectați, din nou, pielea. Dacă în rană au mai rămas resturi de căpușă, nu trebuie să utilizați acul sau alte obiecte pentru a le extrage. Aceste bucățele sunt inofensive, deoarece după aplicare antisepticului, ele vor ieși singure.
Dacă nu aveți o pensetă la îndemînă, încercați să extrageți căpușa cu degetele, dar aveți grijă să îmrăcați niște manuși sterile sau să acoperiți degetele cu tifon.
IMPORTANT: este contraindicat să utilizați metode chimice și fizice, precum creme, uleiuri, spirt, lac de unghii, pansamente calde etc. Ele ar putea mări riscul de infectare, prin mărirea cantității de salivă infectată, eliminată de căpușă
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.