8 ani de activitate, peste 7000 de participanți la curs, două școli în Moldova, una în România și acestea nu sunt toate obiectivele setate de Adriana Calin, fondatoarea centrului de Instruire în domeniul Croitoriei și a Designului Vestimentar "Couturier Academy".
Ultima dată am discutat cu Adriana prin 2016, când tocmai fondase "Studio Atelier". Atunci am vorbit despre meseria de croitor, cursurile oferite de ea și despre planuri. Să vedem cum s-a dezvoltat școala de croitorie a Adrianei Calin în toți acești ani și cum sunt structurate astăzi cursurile oferite la "Couturier Academy".
Adriana, de la fondare și până în prezent cu ce se poate mândri școala de croitorie și design vestimenar Couturier Academy?
De atunci și până acum ne putem lăuda cu peste 7000 de participanți la curs, care la moment activează în diferite țări. Multe dintre brandurile ”Din Inimă” și-au avut începutul la cursurile noastre.
Am mai deschis o școală la Cahul, se lucrează în atelierul din Chișinău, iar de un an și jumătate activăm și în București. Mai mult decât atât, acum suntem preocupați de deschiderea unei școli în Italia, la Venezia, Treviso. Lucrăm în parteneriat cu Institutul de Modă din Treviso, datorită unui proiect de finanțare europeană pe care l-am obținut. Astfel, absolvenții școlii noastre vor putea beneficia de perfecționare în Italia.
Pe lângă toate, de 1 an am obținut și acreditare internațională. Adică, diplomele noastre sunt recunoascute la nivel international!
Cum reușiți să predați în atâtea școli?
Eu sunt în rezervă. Predau și la școala din Chișinău, și la cea din București. Atât aici, cât și în România, avem câte 2 profesori, iar atunci când cineva merge în concediu, eu înlocuiesc. Dar, oricum, mereu în paralel cu profesorul sunt și eu prezentă la curs. Am fetițe care mă așteaptă anume pe mine să le predau, deci eu întotdeauna am lecții. O dată pe săptămână fac naveta București-Chișinău, iar din septembrie voi lua deja și zbor spre Italia.
In București la fel de solicitate sunt cursurile?
Bucureștencele îmi urmăreau activitatea de mai mulți ani, de asta a și apărut idea de a deschide o școală în București. Imediat ce am deschis atelierul, am avut participanți la curs. Ele erau pregătite cu idei, cu material. Deja au reușit să lanseze branduri, să meargă la prezentări, să deschidă ateliere, colecții.
Cum se desfășoară o lecție?
O lecție obișnuită de curs e tot în practică. Chiar și acea parte teoretică noi tot o numim practică. Se fac tiparele de bază, se iau mărimile, parametrii dimensionali de pe corp. Facem proiectarea tiparelor de bază, după care modelarea constructivă pentru modelul dorit, ales de participantul la curs și urmează elaborarea, procesul tehnologic de confecționare.
La o lecție sunt 4-6 cursanți, fiecare coase articole vestimentare diferite. Cineva coase rochie, altcineva pantaloni, o jachetă sau o bluză. Profesoara arată fiecăruia ce are de făcut, iar fetele își notează. Deci o lecție e compusă din partea de croi și partea tehnică de confecționare a unui articol vestimentar. Este o metodă mai deosebită decât cea de predare în alte școli, deoarece fiecare participant la curs își alege ce vrea să coase. Chiar dacă o fată coase o rochiță, iar alta o cămașă, sunt aceleași metode de prelucrare și de unire a pieselor.
O zi de curs, o ținută nouă?
Aproape! Pentru că sunt articole vestimentare mai simple, dar sunt și mai complicate, compuse din mai multe detalii. Și atunci toate acele detalii trebuie proiectate, măsurate, calculate și aceasta ia din timp — cam o lecție de proiectare și modelare. După care, dacă fetele sunt de la nivelul zero, a doua lecție e pentru croi, unirea detaliilor și probă, iar la a treia lecție obținem produsul final.
Dar dacă cursantul are experiență și vine la curs pentru perfecționare, atunci da, într-o lecție crează un articol vestimentar.
Cursul complet cât durează?
De la 1 lună până la 4 luni de calificare. Prima lună este despre proiectarea articolelor vestimentare, modelarea constructivă și confecționarea a orice model de fustă și pantaloni.
La a doua lună de curs sunt produsele care se țin pe umeri — bluze, rochii, cămăși, paltoane, sacouri etc.
După două luni, adică după cursul de bază, absolventul poate coase orice model de haină, chiar și din categoria rochii de seară și corsete. Astfel, dacă poți să coși și te pricepi să unești niște detalii, este foarte ușor mai departe să mergi singur și să te dezvolți.
Însă noi oferim cursul până la 4 luni, pentru că sunt fete care au nevoie de susținere pentru a se lansa, de a se promova în domeniu.
Cât costă cursul?
Prețul este de 4000 lei pe lună. Programul este de 2 ori pe săptămână, a câte 3 ore. De obicei, include 24 de ore, valabile 30 de zile.
Ați lansat recent și un curs de croitorie și design vestimentar pentru copii. Cum a apărut ideea?
Ideea vine de la participantele la curs. Am avut la curs mame care veneau împreună cu fetița, deoarece nu aveau în grija cui să o lase acasă. Copilul își dădea interesul și reușea să creeze lucruri frumoase. Am încercat să lucrez cu ele, să văd dacă am conexiune cu copiii și a fost un feedback care m-a inspirat.
Ce presupune cursul pentru copii?
Este un program special pentru fetițe — de bentițe, elasticuri, fustițe-soare și semi-soare, rochițe simple. Dar, dacă vom observa că fetița e capabilă de mai mult, atunci îi vom propune programul pentru maturi.
Vârsta?
De la 7 ani. Pentru copii se potrivesc mașinile de cusut de uz casnic, pentru că se reglează viteza.
Nu e periculos pentru copii?
Nu, pentru că mașinile sunt adaptate în așa fel ca să nu încapă degețelul sub ac, au metal de protecție. Cu foarfeca tăiem foarte atent și, de obicei, la curs sunt doi profesori care stau cu ochii pe ei.
Dacă aveți o fetiță care visează să devină un Coco Chanel, atunci nu ezitați să o înscrieți la cursul oferit de "Couturier Academy"!
Lecțiile au loc de două ori pe săptămână, de luni până vineri sau în weekend. Mai mult chiar, vă puteți înscrie împreună cu fetița, pentru a confecționa împreu cele mai superbe ținute, pentru cele mai frumoase fashioniste!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.