Cum treci peste emoțiile pierderii unei sarcini0

Cum treci peste emoțiile pierderii unei sarcini

Pierederea copilului — o încercare extrem de serioasă pentru un cuplu și, mai ales, pentru femeie. Psihologul Irina Dvornina explică cum să ne ajutăm pe noi înșine să facem față acestei perioade dificile.

Avort spontan sau sarcină oprită în evoluție, din păcate, actualmente asemenea situații sunt foarte frecvente. Și, deși aceasta afectează ambii membrii ai cuplului, bărbații cel mai frecvent se străduie să țină în sine sentimentul de durere, iar femeile fac față mai greu acestei tragedii. Starea psihologică a femeii, care a trecut prin experiența unui avort spontan sau a unei sarcini oprite în evoluție, e imposibil de a fi redată în câteva cuvinte. Pierderea copilului ce nu s-a născut este amară. Cu părere de rău, în cultura noastră, în cele mai multe cazuri, reacția la asemenea evenimente este "Ei lasă, oricum acolo nu era încă nimic format! … Nu s-a întâmplat nimic groaznic, nu ești prima și nici ultima" etc … Dar, de fapt, femeia a pierdut copilul care pentru ea era absolut real, și îi este greu să treacă peste această tragedie, indiferent de termenul sarcinii. Mai mult decât atât, apare frica pentru decurgerea unei noi sarcini. Cultura noastră nu prevede deplângerea copiilor nenăscuți. Însă aceasta este foarte important — a-i deplânge, iar dvs. aveți dreptul la lacrimi. Iar cei din jur, pe de o parte, nu sunt capabili și nu știu cum să se comporte, nu întotdeauna consideră în genere pierderea sarcinii o durere, iar pe de alta — le este frică să simtă ceva în asemenea caz, din acest motiv și reacționează atât de mărginit.

Nu vă rușinați de durerea pe care o aveți

Fiecare dintre noi trăiește în mod diferit o durere. Posibil, veți nega, nu veți accepta cele întâmplate, apoi vă veți înfuria — pe sine, pe medici, pe viață … E de dorit ca în această perioadă să vă fie cineva alături, pentru a vă susține, a avea grijă de dumneavoastră. E bine dacă această persoană e chiar partenerul dvs. – și el trebuie să depășească această situație. Mulți ascund cele întâmplate chiar de oamenii apropiați. Este dreptul dumneavoastră, posibil va trece o perioadă și veți dori să vă împărtășiți cuiva durerea. Dar deocamdată mai bine să nu vă provocați pe sine însăși. La fel, nu vă grăbiți să luați decizii importante referitor la viitor.

Conștientizarea pierderii și a durerii nu se întâmplă imediat. Vă rog să nu vă abțineți lacrimile. Emoțiile dvs. sunt necesare și micuțului nenăscut: într-un fel, recunoașteți existența acestuia. De altfel, în societatea noastră nici nu e numit copil acel micuț care nu s-a născut, în cel mai bun caz este făt. Mulți nu știu cum să ofere susținere într-o asemenea situație și trebuie pur și simplu să le spuneți că de la ei se cere doar să vă fie alături. Cel mai bine în această perioadă vă pot ajuta femeile care au trecut printr-o asemenea experiență.

De cele mai multe ori, femeia se învinuiește pe sine de cele întâmplate, sau caută "vinovații". Știți, aceștia nu există. Răul nu alege cui să i se întâmple. Așa a fost să fie, dar și durerea dvs. are un final.

Aveți grijă de sănătate

Aveți grijă ce mâncați. Cel mai probabil vă alimentați în mod automat, sau în genere nu țineți minte când ați mâncat ultima oară. Dar trebuie să vă alimentați. Aveți grijă de greutate (dacă observați fluctuații semnificative într-o direcție sau alta — adresați-vă la medic). Respectați propriul regim al zilei. Mergeți la culcare ca de obicei, chiar dacă înțelegeți că nu vă este încă somn. Încercați să nu abuzați de somnifere.

Atunci când veți fi pregătită din punct de vedere moral – încercați să aflați cauzele celor întâmplate. Frecvent nu e posibil să se determine cauza din care sarcina s-a oprit în evoluție sau s-a produs avortul spontan, dar scopul este de a exclude în viitor factorii care ar PUTEA fi. Ce analize și investigații anume ar trebui să faceți — nu e subiectul acestui articol. Voi spune doar că atunci când veți ajunge la medic – întocmiți o listă de întrebări, iar răspunsurile notați-le imediat, la fel întrebați și specificați tot ce vă este neclar. Dvs. aveți dreptul să înțelegeți ce și din ce motiv s-a întâmplat, pentru a nu permite repetarea tragediei. Găsiți medicul care să vi se potrivească. Pe lângă faptul că medicul trebuie să fie calificat, e foarte important ca stilul său de lucru și relația cu pacientul să vi se potrivească anume dvs.

Fiți atentă la starea în care sunteți

Fiți mai răbdătoare cu sine decât de obicei. Unele femei încep să se gândească la o nouă sarcină aproape imediat. Mai bine, evident, să așteptați jumătate de an. În afară de aceasta, e necesar să vă clarificați și cu cauzele psihologice, din care sarcina actuală s-a încheiat cu avort spontan. Rolul aspectelor psihologice, adesea se trece cu vederea, însă un procent mare dintre femei nici să conceapă un copil nu pot anume din motive psihologice. În cazul unei sarcini oprite în evoluție și a avortului spontan, este extrem de important de a se clarifica și această grupă de cauze. Totodată, e important să faceți loc în inima dvs. și pentru copilul nenăscut, doar el nu va dispărea niciodată din viața dvs.

Altele, dimpotrivă, decid "mai mult niciodată, în nici un caz!" și au frică copleșitoare de un eventual eșec. Aș recomanda în asemenea cazuri să mergeți la psiholog, nu cu scopul de a "începe a vrea să rămâneți însărcinată", ci pentru a face alegerea în favoarea ideii "să nu mai rămân niciodată gravidă" conștient, fără temeri ascunse sau presiuni, sau Dumnezeu știe ce alte motive. Dacă vă dați seama că starea dvs. emoțională, în urma sarcinii oprite în evoluție sau avortului spontan așa și nu a revenit la normal, tot timpul aveți o stare de spirit depresivă, aveți gânduri de sinuciderea, vă confruntați cu auto-agresiune, evitați mediul social cu care v-ați obișnuit, depresia se prelungește, faceți abuz de medicamente, alcool, mâncare, nu puteți accepta cele întâmplate, mai bine nu ezitați — mergeți la psiholog sau psihoterapeut, specializați în asemenea situații.

Acesta, dacă va fi cazul, vă va recomanda să mergeți la o consultație la psihiatru. Iar având o asemenea experiență, acestea sunt inevitabile. Doar trăind și acceptând durerea, fără a o suprima, veți putea merge înainte. Aproape toate femeile, ce au avut o sarcină oprită în evoluție sau avort spontan, devin mame superbe pentru copilași superbi — și aceasta nu lasă niciun dubiu.



Irina Dvornina
Irina Dvornina

Psiholog. Oferă consultații individuale și în grup. Lucrează cu copiii, adolescenții și părinții acestora. Specialist în temele ce se referă la relație și dificultățile corespunzătoare cu partenerul, familia, părinții. Abordează temele ce țin de pierderile perinatale, infertilității psihologice .

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Irina Dvornina — Psiholog Tel.: 0 794 3-60-18

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 05 feb. 2019 00:45 #1 Alla Dvornina

    Сочувствовать и сопереживать могут далеко не все люди. Для этого необходимо, как минимум, доброе сердце и любовь не только к себе, но и к хотя бы близким тебе людям. Но опускать руки, сдаваться не при каких обстоятельствах нельзя! Надо всегда надеяться на лучшее верить что все получится.

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»