Dăcă așteptați oaspeți de peste hotare, chiar și din țările vecine, cu siguranță veți dori să le arătați țara noastră astfel, încît aceasta să le placă, să-i impresioneze și să le rămînă în memorie, pentru mult timp. Dar poate și dvs. iubiți să descoperiți locurile deosebite ale țării noastre, iar pentru asta, nu aveți nevoie de un motiv anume, precum acel de primire a oaspeților străini.
În articolul nostru veți găsi o prezentare generală a celor mai atractive locuri din perspectiva turismului, veți afla ce destinații în niciun caz nu trebuie să le arătați turiștilor din străinătate, dar și ce locații pentru noi sunt obișnuite pe când pentru străini par a fi foarte interesante.
Cel mai simplu ar fi să solicitați ajutorul unei agenții turistice. Totuși, profesioniștii vor ști mult mai repede, efectiv și interesant să organizeze orice excursie. Agențiile din Moldova frecvent au opțiuni tentante și din punct de vedere al prețului, deci vă recomandăm să le urmăriți ofertele.
Iar dacă ați vrea de sine stătător să organizați timpul liber al oaspeților, vă vor ajuta sfaturile expertului Liuba Dogari, manager agenția de turism.
Care, în opinia dvs., sunt cele mai interesante locuri din Moldova ce merită a fi vizitate?
Cele mai populare, pentru turiștii străini, dar și pentru locuitorii Moldovei, rămîn a fi itinerarele vinicole. Acestea sunt mîndria Moldovei și cele mai importante atracții turistice. Cricova, Mileștii-Mici, Ialoveni, Cojușna – aici se organizează excursii, în care oaspeților li se povestesc momente interesante ale inustriei vitivinicole moldovenești și li se organizează mini-degustații.
Mai sunt și complexele Purcari și Chateau Vartely. Aici, în comparație cu cele menționate mai sus, mai sunt și hoteluri și restaurante, astfel încît se pote rămîne pe noapte sau pentru mai multe zile.
Dar în afară de vinuri?
După popularitate, următoarele în listă ar fi mănăstirile: Hîncu, Căpriana, Curchi, Saharna, Țîpova. Acestea și multe alte mănăstiri ale Moldovei – unice în felul lor și care, de obicei, impresionează profound oaspeții de peste hotare. Prețurile excursiilor într-acolo se rezumă la costul transportului (în dependență de locul aflării mănăstirii), serviciile ghidului și prezența sau lipsa prînzului.
Dacă doriți să arătați oaspeților voștri mănăstirile, vă recomand să nu le includeți pe toate într-o singură plecare. 1-3 mănăstiri, pentru o zi vor fi îndeajuns, în caz contrar, se vor obosi prea mult. În deosebi asta se referă la mănăstirile Saharna și Țîpova, unde este nevoie de mers mult pe jos, pe cărări de stîncă și prin pădure.
Se știe că mulți turiști rămîn impresionați de Orheiul Vechi. Ce ne puteți spune despre acest complex turistic?
Da, Orheiul Vechi, merită o atenție deosebită. Acesta este un complex de monumente istorice și landșafturi naturale, sub cerul liber. Aici au fost descoperite vestigii ale istoriei omenirii din cele mai vechi epoci, de la Paleolitic la Evul Mediu Tîrziu, cetăți de lemn și lut ale geto-dacilor, de asemenea și rămășițele a două orașe medievale: cel oriental Shehr al-Jadid și cel moldovenesc Orhei.
Aici se află și mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" (unele surse o atribuie secolului XII). Astăzi, biserica rupestră este deschisă pentru turiști, pe parcursul întregului an. Nu departe de mănăstire, se poate vizita casa-muzeu „ Curtea Țărănească” (sec. XIX.) și rezervația peisagistică "Trebujeni."
De fapt este o bună direcție pentru dezvoltarea „turismul rural”. Deoarece în Orheiul Vechi, oaspeții Moldovei au posibilitatea să fie cazați într-o adevărată casă de la țară. Acolo este amenajat un complex întreg, capabil să primească pînă la 30 de persoane. Acesta presupune grupuri de cîte 2 case, cu un bazin. De altfel, turiștii străini apreciază anume faptul că ăsta nu e doar o stilizare a „satului”, ci o adevărată „casă a bunicii”. În zile de sărbătoare, pentru o plată adăugătoare, turiștilor le sunt organizate prezentări cu dansuri populare și diverse tradiții moldovenești.
Ce părere au străinii despre Transnistria?
O, asta pentru ei este o temă foarte interesantă, chiar „exotică”, ași spune. Noi numim excursia într-acolo „Revenirea în URSS”. Acolo s-a păstrat, în mare parte, simbolica sovietică – steme, steluțe roșii, monumente ale lui Lenin. Europenii sunt încîntați să facă poze cu acestea. Dacă vă decideți să vizitați Transnistria, eu vă recomand să mergeți în Tiraspol, la cea mai veche întreprindere vinicolă din Moldova – Kvint, dar și la mănăstirea de bărbați „Noul Neamț” (se afla la cca 5 km de Tiraspol). Această mănăstire este cel mai mare complex arhitectural religios de pe teritoriul Republicii Moldova.
Ce alte locuri interesante mai sunt în Moldova?
De fapt, sunt foarte multe. Este și satul Lalova din nordul țării (acolo este și un complex de cazare a turiștilor; orașul Soroca cu cetatea inedită, dar și coloritul local; Valul lui Traian; rezervația “Codru” cu “Muzeul Naturii”…Mai este un loc unic în nordul țării, numit “Farfuria Turcului”. Acolo, nu se știe din ce cauză, dar pe o porțiune destul de mare de pămînt, nu crește iarbă deloc.
Acum noi organizăm excursii numite „Moldova în 5 zile” sau „Moldova în 7 zile”, care au un program bogat și includ cele mai importante itinerare turistice din Moldova.
Dar dacă nu există posibilitatea de ieșire în afara Chișinăului?
În Chișinău, de asemnea sunt multe locuri care merită a fi văzute. Parcuri, monumente, clădirea Parlamentului și a Primăriei, Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului”, Arcul de Triumf, Sala cu Orgă, Biserica “Sf. Pantelimon”, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie, Casa-muzeu “Alexandr Puskin” și multe altele. De obicei recomandăm turiștilor să facă un tur general al orașului cu autobusul, iar pe jos, să admire Centrul Orașului.
Care sunt problemele frecvente cu care vă ciocniți, în organizarea excursiilor prin Moldova?
Mai întîi de toate, infrastructura dificitară – toate hotelurile sunt concentrate, în mare parte, în orașe. Or, pentru turiști este foarte dificil să găsească un loc de cazare în afara orașului. De aceea, fie trebuie să planificați excursiile astfel, încît să înnoptați în Chișinău, fie să vă înțelegeți cu hotelurile din apropierea itinerarelor. O alternativă ar fi taberele de odihnă pentru copii din apropiere (e posibil să ajungeți la o înțelegere, cu excepția perioadei de vară, cînd acestea sunt ocupate).
De asemenea, turiștii dar și cei care îi invită, sunt surprinși de costurile mari de cazare în hotelurile noastre. Dar n-ai ce-i face – specific local. Drumurile rele și lipsa indicatoarelor sunt și ele un impediment în organizarea unei excursii reușite. Deși, poate pentru unii astea nu sunt impedimente, ci un „exotism” suplimentar.
Sfaturile celor „trecuți”
Ascultînd părerea expertului, am decis să intervievăm oamenii simpli din Moldova, care deja au trecut prin experiența de a avea oaspeți din străinătate. În baza răspunsurilor obținute, am întocmit două liste. Prima:
Locurile din Moldova în care NU TREBUIE să mergeți cu oaspeții din străinătate:
1) Grădina Zoologică. Grădina Zoologică din Chișinău, în ultimii ani, s-a reabilitat semnificativ, cu toate astea, mai e mult pînă la standardele europene. Din păcate, însă, alte sentimente, decît milă pentru animalele de aici, acest loc nu inspiră străinilor.
2) Vadul lui Vodă și alte „zone de odihnă” din preajma Chișinăului. Deoarece raportul dintre calitatea serviciilor și prețul acestora pur și simplu șochează oaspeții.
3) Restaurantele cu bucătărie „europeană”, de asemenea cu bucătăria acelei țări, din care vine oaspetele. Bucatele care se vor servi acolo ar putea fi mult prea diferite de specificul acelei bucătării, care pretinde a fi. Sigur, nu putem generaliza, dacă sunteți siguri de restaurantul în care mergeți, atunci puteți merge acolo cu oaspeții voștri.
Locuri banale pentru noi, dar uimitoare pentru turiști
Cea de a doua listă am dedicat-o locurilor care pentru noi nu prezintă nici un interes, însă străinii au rămas pur și simplu impresionați de ele:
1) Piața Centrală. Da, majoritatea vizitatorilor străini sunt minunați de acest „loc”, atît de neiubit de chișinăuieni. Acolo ei pot vedea tot coloritul moldovenesc într-un singur „flacon”, asfel încît, încă mult timp după asta, mai sunt copleșiți de emoții. Neapărat tîrguiți-vă cu vreo bătrînică care vinde castraveți; gustați „murături”; beți un suc într-o cantină locală.
2) Un sat obișnuit. Dacă aveți rude într-un sat moldovenesc, neapărat mergeți în vizită. Căsuțele de la țară, gardurile de nuiele din jurul lor, fîntînile cu răstigniri – toate astea sunt foarte interesante pentru străini. Foarte captivante pentru ei sunt și lucrurile din rutina zilnică a sătenilor: mulsul căprilor, strîngerea strugurilor, curățarea porumbului și alte „minunății” – impresiile nu se poat reda în cuvinte.
3) Sărbătorile moldovenești. Dacă o să reușiți să–i arătați unui străin o nuntă moldovenească – va fi minunat. Cumătria sau o zi de naștere tradițională sunt de asemenea potrivite. Străinii sunt foarte mirați de dragostea moldovenilor pentru dansuri și alte obiceiuri. O moscovită, care a văzut jumătate de lume, fiind la o zi de naștere moldovenească a spus: „Acum voi spune la toată lumea că moldovenii sunt cei mai buni dansatori din lume.”
4) Club sau discotecă. Dacă oaspetele vostru este tînăr (chiar dacă doar în suflet) și neliniștit, mergeți cu el în club. Cît de straniu nu ar părea, dar cluburile noastre de noapte, sunt apreciate de către străini ca fiind foarte bune. Lor le plac oamenii noștri veseli, fetele frumoase și prețurile, relativ joase la băuturile alcoolice.
5) Salon de înfrumusețare. Dacă oaspetele dvs. este o Ea, adică doamnă sau domnișoară, propuneți-i să meargă la unul din bunele saloane de înfrumusețare din Chișinău. De obicei doamnele străine rămîn plăcut surprinse de profesionalismul meșterilor noștri, în special în ceea ce ține de coafuri și aranjări.
Și la final, vă recomandăm, neapărat să duceți oaspeții voștri într-un restaurant cu specific național, sau pregătiți-i acasă ceva delicios din bucatele noastre tradiționale. Mi s-a povestit despre niște polonezi, care au rămas atît de impresionați de sarmalele moldovenești, că deja 5 ani la rînd, își roagă rudele din Moldova, să le trimită prin poștă frunze de struguri pentru a pregăti sarmale.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.