Svetlana Arion, psiholog, consilier dezvoltare personală explică cum afectează neînțelegerile părinților creierul copiilor. Iată de ce copilul nu trebuie să fie prezent la certurile dintre părinți.
Atunci când părinții se ciartă foarte des, copilul simte asta chiar dacă părinții se străduie la maxim ca copilul să nu vadă suferința lor.
În acel moment mintea copilului începe să caute soluții pentru a reacționa într-un fel sau altul la retragerea emoțională a părinților, în special la mamei și la suferința ei.
Simțind abandon din punct de vedere emotional, copilul devine confuz, iar pentru a reduce această confuzie creierul lui va găsi un răspuns care e de cel mai multe ori următorul:
-Tu ești de vină, tu ai făcut ceva rău, de asta mama și tata nu se înțeleg,
practic o parte din mintea copilului se auto-învinuiește pentru că doar așa poate înțelege și poate rezolva stare de confuzie.
A apărut practic un CRITIC interior puternic pe care copilul îl va duce cu el din acel moment toată viața.
Asta înseamnă că el ca viitor adult va avea dificultăți foarte mari în a-și asuma o relație sănătoasă, iar nivelul lui de merit din cauza vinovăției pe care o simte va fi unul de foarte scăzut.
Și iată cum fără să vrei menținând o relație de cuplu într-o zonă de certuri, neînțelegeri și discuții, îl predispui pe copil în mod direct către o viață încărcată de vinovăție și un nivel de merit scăzut.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.