Se prea poate ca toți cei din jur să se bucure pentru sarcina dumneavoastră, dar nu se știe dacă și angajatorul va fi încântat de această știre. Din păcate, la noi în țară drepturile gravidelor și ale mamelor sunt încălcate adeseori, inclusiv și pentru că ele însele nu le cunosc.
Despre alocațiile de care trebuie să beneficieze gravidele, dar și despre cazurile în care viitoarea mamă poate fi concediată, ne va povesti avocatul Grigorii Popa.
Ce alocații sunt acordate femeilor însărcinate și mamelor tinere din Moldova?
Este interzisă aplicarea perioadei de probă la încheierea contractului individual de muncă în cazul femeilor gravide.
La cererea femeii însărcinate, ca și angajat cu copii de pînă la paisprezece ani sau cu copii invalizi (inclusiv aflați în îngrijirea sau tutela sa), angajatorul este obligat să stabilească pentru aceasta o zi de lucru parțială sau o săptămână de lucru parțială.
Este interzisă obligarea femeilor gravide la ore de lucru suplimentare sau a femeilor care se află în concediu post-natal.
Femeilor gravide sau femeilor care alăptează li se oferă drept alternativă sau facilitate, în corespundere cu raportul medical, o muncă mai ușoară care exclude impactul condițiilor de muncă nefavorabile, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă anterior.
Poate oare angajatorul concedia o femeie gravidă?
În general, legea interzice concedierea femeilor însărcinate, dar și a femeilor cu copii de pînă la șase ani și a persoanelor care se află în concediu din motive legate de îngrijirea copilului. Dar există și excepții precum cele de mai jos:
- Lichidarea întreprinderii sau încetarea activității angajatorului — a persoanei fizice;
- Încălcarea repetată a atribuțiilor de serviciu în decursul unui an, în cazul în care anterior au fost aplicate sancțiuni disciplinare;
- Absența de la serviciu fără motive plauzibile timp de patru ore consecutive în timpul zilei de lucru;
- Prezentarea la serviciu sub influența substanțelor alcoolice, narcotice sau toxice;
- Comiterea la locul de muncă a unui furt (inclusiv minor) de bunuri ce aparțin întreprinderii, stabilit prin decizia instanței de judecată sau a autorității, în competența căreia intră aplicarea sancțiunilor administrative;
- Săvârșirea acțiunilor ilicite de către angajat, legate în mod direct de bani sau bunuri, în cazul în care aceste acțiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului în angajat.
Poate o femeie gravidă fi concediată în mod «retrograd», chipurile înainte de confirmarea gravidității?
Nu, nu poate, deoarece este ilegal și poate duce la situații de litigiu.
În cazul în care drepturile femeii nu sunt respectate, aceasta se poate adresa pentru o consultație la Inspecția Muncii la numărul de încredere: (022) 49-94-00.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.