Cumpărarea propriei locuințe — un lucru responsabil, care nu acceptă decizii necugetate. Pentru ca ulterior să nu regretăm amarnic, studiem atent piața de profil, ascultăm sfaturile cunoscuților, citim diverse articole. Dar informația utilă, niciodată nu poate fi prea multă, iar un ajutor suplimentar în această chestiune, întotdeauna este binevenit. În primul articol, din seria materialelor despre imobile, vom discuta despre nuanțele alegerii unui apartament de mâna a doua, de pe piața imobiliară, în clădiri cu o "vârstă" mai mare de 20 de ani.
Primim răspuns la întrebări, de laIgor Anton,agent imobiliar cu o experiență mai mare de 10 ani.
Care sunt avantajele apartamentelor într-un bloc de locuit vechi, comparativ cu cele dintr-o clădire de tip nou? Sunt mai ieftine?
Judecând după stereotipurile existente referitor la apartamentele de mâna a doua, atunci actualmente oamenii au impresia că locuințele de mâna a doua de pe piața imobiliară, sunt mai ieftine decât cele din clădirile de tip nou. Deși, dacă analizăm prețul pentru un metru pătrat, observăm că acestea, de fapt sunt mai scumpe. În ultima perioadă de timp, prețul apartamentelor "vechi" a început să fie egalat cu cel stabilit pentru clădirile de tip nou. Aceasta va cauza o sporire a tendinței oamenilor de a procura apartamente în blocuri locative noi.
Prin ce sunt argumentate prețurile mari ale apartamentelor "de mâna a doua"? Prin faptul că apartamentele din fondurile locative vechi sunt situate în cele mai bune zone ale Chișinăului, unde inițial erau proiectate și curți integrale, și terenuri de joacă pentru copii, în apropiere sunt grădinițe, școli. Iar cei ce construiesc actualmente blocurile locative noi, se gândesc, în primul rând, la obținerea profitului — dezvoltarea socială, infrastructura sunt plasate pe al zecelea plan.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, ce modificări au suportat prețurile din acest segment? Ce prognoze ne puteți oferi pentru viitorul apropiat — prețurile vor crește sau vor fi reduse, și din ce motive?
În ultimii zece ani, prețurile apartamentelor au variat foarte mult. Din exterior, aceste modificări se asemănau cu umflarea unui balon, care ulterior se "desunfla". Creșterile au atins culmea în anul 2008, iar acum are loc culmea "desunflării" prețurilor. În perioada creșterilor culminante, un metru pătrat costa 950-1000 de euro, acum — 600-700 de euro. Este dificil să faci anumite pronosticuri, dar este evident că prețul apartamentelor de mâna a doua va depinde foarte mult de prețul locuințelor în blocuri de tip nou.
Cât de rentabile sunt apartamentele într-o clădire veche? Am putea considera, de exemplu, un bloc de locuit de pe vremea lui Stalin, o investiție de bani de perspectivă? Există șanse că, în Moldova, prețul pentru acestea va crește? În general, se vând apartamente în clădirile care au valoare istorică?
În Chișinău, nu există case de pe timpurile lui Stalin, care ar avea valoare istorică. Însă, cea mai mare parte a acestor clădiri, sunt amplasate în zonele istorice ale Chișinăului, în regiunile de centru. Iar în domeniul imobiliar, locația determină mărimea costului la 70 %, de aceea clădirile "stalinka" în centru reprezintă un segment relativ scump. Respectiv, o locuință amplasată în centrul istoric al orașului, reprezintă o achiziție de investiție. Dar, să locuiești împreună cu familia în centru, acolo unde în fiecare "punctișor" apare o construcție, unde nu este loc pentru plimbarea cu copiii, este trafic intens — nu este cea mai bună variantă.
Dar care regiuni sunt considerate cele mai potrivite pentru familiile cu copii? Și, în ce măsură, prețul depinde de regiune? Este rentabil să economisim pe prestigiul regiunii, infrastructură, sau ulterior am putea regreta?
Potrivit cotațiilor prețurilor, cele mai scumpe locuințe sunt în Centru, apoi la Botanica de sus, sectorul Râșcni (de sus). La Ciocana și Buiucani, prețurile sunt aproximativ identice. Eu consider că aprecierea unui sector prin calificativul "cel mai bun" este un lucru subiectiv, deorece pentru cumpărător, un rol semnificativ ar putea juca motive absolut neașteptate: "în apropiere locuiește bunica mea", sau "peste două case este o grădiniță bună" etc. Prin urmare, problema amplasării ideale a blocului este ceva individual. Dar, în general, când omul își alege locuința, el vrea să coincidă toate criteriile care descriu în viuziunea sa o casă ideală. Însă, în orice caz, va trebui să renunțe la ceva. Alegerea foarte mult depinde de stilul de viață al fiecărei persoane, iar dacă majoritatea așteptărilor sale se adeveresc, de regulă, acesta "ia apartamentul", și nu întotdeauna prestigiul și infrastructura sunt semnificative.
Căror case ar fi cel mai bine să le acordăm atenție? Panouri prefabricate, monolit, blocuri din calcar — care sunt mai bune și de ce?
Cel mai bine e să atragm atenție sporită la calitate)). Blocurile din calcar pot fi diferite. Case din blocuri de calcar se contruiau și în anii '50, și în anii '60 (adică, 60 de ani în urmă). Asemenea case au grad sporit de uzură și-ar putea da mari bătăi de cap noilor proprietari, din cauza rețelelor de comunicare învechite, a problemelor cu acoperișul, subsolurilor inundate. Dacă ne referim la casele din blocuri de calcar, construite prin anii 80-90, atunci acestea se află într-o stare mai bună, avantajul acestora constă în capacitatea termică mai înaltă, comparativ cu cea a clădirilor din panouri prefabricate, — în acestea iarna este mai cald, iar vara este mai răcoare, iar dacă dispuneți de încălzire autonomă, ați putea economisi în mod substanțial. În schimb, din punct de vedere al rezistenței seismice, clădirile din monolit sunt mai sigure.
Căror tipuri de proiectări ale apartamentelor de mâna a doua, ați recomanda să dăm preferință?
Cele mai reușite proiectări sunt cele din anii 80-90 (odăi separate, balcoane spațioase, forma odăilor este aproape pătrată). Seriile 102, 143, MS, "Ceșka", Leningrad.
Cât de important este etajul la care se află viitorului apartament?
După regulile deja stabilite de procurare a unei locuințe de mâna a doua, oamenii se abțin de la cumpărarea apartamentelor situate la primul sau ultimul etaj. Sunt câteva motive, cunoscute deja de toți: posibile probleme cu acoperișul, conductă pentru evacuarea gunoiului chiar sub fereastră, subsol umed. Dar există și alte cauze, mai puțin evidente, pe care nu este atât de simplu să le identifici la etapa procesului de cumpărare. Și un lucru este când omul plătește pentru apartament, atât cât ar costa unul bun, iar ulterior îi apar anumite surprize neplăcute. Și alta e, dacă cumpărătorul știe că acoperișul curge, și e pregătit să-l repare, iar pentru aceasta i se va scoate din prețul locuinței 10%.
Prin urmare, uneori este mai avantajos să cumpărăm un apartament cu "defect"? În general, ce e mai convenabil — să procurăm un apartament ieftin, în stare "deplorabilă", într-o clădire veche și să-i facem singuri "tuning", sau un apartament cu reparație?
Dacă o persoană vinde apartamentul deja renovat, dar aceasta nu este afacerea sa (câțiva ani în urmă asemenea lucruri se practicau frecvent), dar vrea, pur și simplu, să-și întoarcă banii investiți în reparație, atunci, bineînțeles, este foarte convenabil și avantajos, pentru că astfel economisiți timp, nervi și bani. Cât privește apartamentele ce se află în stare "deplorabilă" — uneori oamenii ajung la concluzia că nu are rost să facă o " reparație luxoasă ", la fel cum nu are sens să faci "tuning" scump unui "zaporojeț". Rețele de comunicație vechi în toată clădirea, ascensoare și conducte de evacuare a gunoiului uzate, acoperiș deteriorat — toate acestea îți vor ruina traiul, chiar dacă în apartament este reparație costisitoare.
Atunci, la ce detalii ar trebui să acordăm atenție — despre ce capcane nu poate ști un cumpărător mediu?
Întra-adevăr capcanele ne-ar putea indispune foarte mult și, de regulă, cei ce vând apartamentul țin în taină aceste momente. Dar dacă persoana măcar puțin cunoaște psihologia, probabil își va da seama că i se ascunde ceva. Poate fi defectarea permanentă a ascensorului, un vecin care bea foarte mult etc. Dar, cel mai strașnic este atunci când apar anumite gafe juridice, care nu sunt vizibile la prima vedere, dar ulterior ar putea lipsi omul de somn și liniște pentru o perioadă îndelungată.
Oferiți un sfat — cum putem procura un apartament bun, dar la un preț mai mic? Să căutăm mai mult, să apelăm la o agenție, să negociem?
Șiretlicul constă în aceea că dacă agenții imobiliari vor vorbi despre toate detaliile procurării unei locuințe ieftine, dar și bune, atunci în rezultat ei se vor pomeni fără lucru.))))) Negoțul este cel mai important moment, dar pentru a ști cum să-l "convingi pe vânzător" să reducă din preț, trebuie să cunoști mai multe despre motivul din care acesta a decis să vândă locuința, scopul și termenele de vânzare, să cunoști care sunt anumite particularități de caracter ale vânzătorului. De regulă, agentul imobiliar cu experiență observă toate acestea doar dintr-o discuție cu vânzătorii. Ar fi bine să dați peste un agent imobiliar "cu o bună intuiție", care va lua în considerare toate trăsăturile de caracter și motivele vânzătorului, astfel fiind capabil să reducă semnificativ prețul și în acest mod, dvs să obțineți la un preț adecvat locuința aleasă.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.