Cât ne costă un mediu sănătos? Prezentarea aparatelor de aer condiționat, umidificatoarelor și purificatoarelor de aer0

Tuturor părinților cu gândire lucidă le este cunoscut faptul că sănătatea copilului în mare parte depinde de curățenie, temperatura și nivelul de umiditate a aerului pe care ei îl respiră. Dar, și adulților nu le strică un microclimat bun.

E bine că grație progresului științifico-tehnic, avem posibilitatea de a înlătura problemele aerului de "casă" — impuritățile și uscăciunea (care, de fapt, au și apărut din cauza acestor progrese). În acest sens, vă va fi de folos articolul nostru de prezentare a dispozitivelor utile pentru crearea unui climat sănătos. Vom analiza ofertele și vom compara modelele care se includ în cele trei categorii — economic, mediu, de lux.

Împrospătare

După cum afirmă pediatrii, temperatura optimă în apartament este de circa 21 de grade. După afirmațiile pediatrilor moderni – sunt suficiente și 18 grade. Să obții asemenea indici pe timp de vară este posibil doar cu ajutorul aparatului de aer condiționat, dar e recomandat să-l includeți doar atunci când copilul nu se află în odaie, în caz contrat trebuie să alegeți un aparat de aer condiționat cu sistem de regulare a direcției fluxului de aer.

Până la 3 500 de lei. Aparatele de aer condiționat bugetare nu dispun de sisteme deosebite, dar își îndeplineasc funcția destul de bine. În acest segment de prețuri sunt incluse modele care au capacitatea de a răcori încăperi de până la 40 de metri pătrați, având o putere de 3 400 watt. La Chișinău, aparatele ieftine de aer condiționat sunt reprezentate de mărcile: Midea, Magnum, Delfa. Aceste modele reprezintă o opțiune perfectă pentru familiile care stau în chirie – atunci când vă schimbați locul de trai, un asemenea aparat nu vă este milă să-l lăsați (dacă mai funcționează până atunci), deorece demontarea lui de asemenea costă ceva bani.

Până la 10 000 de lei. Modelele de clasă medie, afară de faptul că au o capacitate de răcorire a unui spațiu mare (până la 75 metri pătrați), dispun de detectori de menținere a regimului de temperatură necesar și de unele opțiuni suplimentare, precum purificarea aerului de praf, polen. De exemplu, modelul Panasonic CS CU-E9HKD raportează despre nivelul de murdărire prin indice de culoare. Iar sistemele-split de marca Samsung Bio dispun de curățare antibacteriană, care nu permite bacteriilor și ciupercilor să se multiplice în aer și în filtre.

Până la 36 000 de lei. Aparatele de aer condiționat scumpe, afară de asemenea avantaje importante precum durata în utilizare, siguranța, nivel scăzut de bruiaj, au o mulțime de alte particularități lăudabile. De exemplu, marca Daikin propune modelul FTXS dotat cu sistemul "Ochi deștept", care scanează încăperea, reacționează la mișcare și direcționează fluxul de aer în direcția opusă aflării omului. O opțiune ideală pentru cei cărora le este frică să nu "răcească copilul din cuza aparatului de aer condiționat".

Un alt avantaj al aparatelor scumpe — funcția de stocare a aerului de afară cu posibilitatea de purificare simultană a acestuia (nu este necesar să cheltuiți bani pentru purificator de aer separat).

Umidificare

Al doilea aspect important în asigurarea unui microclimat sănătos este umiditatea în limite normale (nivel optim −45% ). Anume de acești parametri depinde starea membrelor mucoase, ceea ce înseamnă și rezistența la diverși viruși și bacterii.

Iarna, cu cât caloriferii sunt mai calzi, cu atât nivelul de umiditate este mai scăzut, iar vara invers — umiditatea se reduce prin aer condiționat. Pentru a verifica nivelul de umiditate, procurați un higrometru (la preț de 300-400 de lei pentru higrometru electronic + termometru), iar pentru ridicarea umidității — umidificator obișnuit. Dacă în casă persistă partea opusă a problemei — este prea umed, este mucegai, inițial vă vor ajuta pachețelele cu orez și sare de pe pervaz — acestea absorb excesul de umiditate. Dar în continuare ar trebui să abordați problema la modul cel mai serios — în acest caz vă ajută un aparat de aer condiționat cu funcția de uscare a aerului.

Până la 600 de lei. Cele mai ieftine modele (marca Orion, Scarlett, Sinbo) îndeplinesc funcția de bază — umedifică aerul, dar se defectează ușor (eu am două umidificatoare ieftine, care pur și simplu au ars). Mai mult decât atât, multe dintre acestea nu dispun de un sistem de filtrare a apei, de aceea pentru a mări durata de folosire a acestora este necesar să turnați apă deja filtrată. În schimb, unele modele (de exemplu Scarlett SC-988) au capacitatea de a ioniza aerul.

Până la 2 600 lei. O alegere optimă pentru utilizare casnică — umidificator de clasă medie. De regulă, acestea sunt dotate cu sistem de control intelectual și sunt capabile de a lucra în două regimuri: cald și rece. În cazul sistemului "Aburi calzi", apa se încălzește până la 80 de grade, drept rezultat sunt omorâți mai mulți microbi. Cu o asemenea funcție este înzestrat, spre exemplu, umidificatorul Electrolux EHU-5515D, care costă 2650 de lei. Este preconizat pentru o suprafață de 60 metri pătrați (6,7 litri).

Un model cu o opțiune similară este și Chicco Humi, preconizat pentru 30 metri pătrați (2,3 litri), dar care costă mult mai ieftin — 1700 lei.

Până la 14 000 de lei. Da, există și umidificatoare atât de scumpe, cei drept, acestea sunt cel mai frecvent achiziționate pentru utilizare în centrele comerciale. Sunt aparate multifuncționale cu sistem de umidificare, purificare, ionizare a aerului.

Constantin Gâscă, director tehnic la reprezentanța "Daikin": "Umidificatorul multifuncțional de podea elimină mirosurile neplăcute și chiar fumul de țigară. Filtru catodic suplimentar încarcă particulele de praf cu sarcini pozitive, care se lipesc de filtru la trecerea prin anod. Grație filtrilor de apă, în umidificator puteți turna apă obișnuită de la robinet. Prețul unui asmenea aparat este de 860 euro"

Purificare

Componența normală a aerului: 0,038 % dioxid de carbon și oxigen — cel puțin 21%. Măsurarea acestor parametri în condiții de casă este dificilă, dar evaluarea calității aerului din casă este posibilă chiar prin propriile simțiri — în cazul deficitului de oxigen, crește se intensifică starea de oboseală, de iritabilitate, durerile de cap. Încercați cât mai des să aerisiți spațiul.

Multora le este frică să deschidă geamurile, pentru a "nu-și curenta copilul". Soluția — utilizarea supapelor de ventilație, care sunt montate în rama geamurilor de termopan și asigură un flux de aer proaspăt chiar dacă fereastra este închisă (de la 3 la 10 m3 pe oră, în funcție de vânt, umiditatea din cameră, diferenței de temperatură din încăpere și de afară).

Dacă geamurile sunt deja instalate, iar aerisirea frecventă este dificilă (în zilele călduroase, când lucrează aparatul de aer condiționat, sau iarna), un ajutor real ar fi purificatorul de aer casnic. .

Până la 1 500 lei. Purificatoarele de aer ieftine sunt prevăzute pentru suprafețe mici — până la 30 de metri pătrați. Un model popular — Zelmer 23Z030, care purifică aerul cu ajutorul filtrului cu cărbune, iar funcția de ionizare menține nivelul necesar de umiditate și nu usucă aerul.

Până la 2 600 lei. Modelul DeLonghiDAP700E asigură un aer curat în casă, datorită celor trei niveluri de filtrare: filtru de purificare preventivă, filtru de purificare fină HEPA și filtru cu carbon activ. De asemenea, este dotat cu ionizator.

Până la 4 600 lei. Costul purificatoarelor de aer crește proporțional cu brand-ul și opțiunile suplimentare. De exemplu, modelul Panasonic FPXC50RW pe lângă filtrilor de tip standart, este dotat cu sistemul de purificare a aerului Nanoe cu utilizarea ionilor nano încărcați negativ. În plus, modelul vă permite să economisiți energia electrică, datorită senzorilor de determinare a purității aerului. .

Din câte observați, dotarea locuinței cu echipamentul necesar pentru crearea unui climat sănătos poate costa atât 5 mii de leim, cât și 50 de mii de lei. Diferența este semnificativă, dar oricare nu ar fi segmentul de preț (și calitate) ales de dvs., țineți minte că aici este necesară o abordare integrală. Acordați atenție egală și umidificării, și răcirii, și ventilației. Doar în acest caz, veți putea păstra un echilibru sănătos și veți stabili garantat vremea bună în casa dumneavoastră.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Tag-uri:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»