Articolul se referă la temele:

6 semne că încercați să fugiți de la sine înșivă. Și 3 modalități de a remedia situația1

6 semne că încercați să fugiți de la sine înșivă. Și 3 modalități de a remedia situația

Să fii sincer cu sine însuți este foarte dificil. Și la ce bun asemenea stări tensionate, dacă toți vrem doar să fim fericiți? De aceea uneori e mai simplu să nu vezi adevărul, să nu te asculți pe tine însuți, să fii cu capul în nori și să construiești castele în aer, decât să-ți privești viața proprie și să recunoști că ceva a mers prost. Doar, pe lângă faptul că nu e chiar plăcut să-ți recunoști greșelile, pe acestea va trebui să și le corectezi.

Odată atrăgând atenție unei probleme, nu vei mai putea ulterior să le treci cu vederea pe altele. Iată de ce psihicul nostru grijuliu ne pune ochelarii prin care vedem totul în roz, iluzii în care putem înota mai departe, fără să întreprindem ceva anume. Prin urmare, și în cazurile când este nevoie să ”ne ridicăm partea moale și să facem ceva” – psihicul nostru iarăși caută o mulțime de scuze, explicații, cauze pentru a nu face nimic. Și totuși, cum să recunoaștem la timp că există ceva mai real decât ne pare? Cum să înțelegem că încercăm să fugim de noi înșine, de la propriile dorințe și necesități? Sunt câteva indicii tangențiale. Aceste pot fi observate mai ușor.

Așadar, fugiți de la sine înșivă, dacă:

1. Ați vrea să plecați

De cele mai multe ori din țară (dacă e să vorbim despre realitățile din Moldova). Un număr foarte mare de oameni consideră că în alte țări le va fi mai bine, acolo vor deveni mai fericiți, vor avea mai mult succes, vor fi mai iubiți. Adevărul e că în cazul în care omul s-a simțit rău pe locul său și nu a obținut succese remarcabile, atunci și într-un loc nou sunt puține speranțe că va culege stelele de pe cer. Stelele strălucesc celor care și acasă se dezvoltă și tind spre mai sus. Iar cei care acasă susțineau statisticile – în orice alt loc va face același lucru.

2. Lumea imaginară e mai dulce decât cea reală

În orice formă. Este vorba și despre comunicarea online (fără a ieși în realitate), și despre jocuri (cu pomparea infinită a personajelor), și chiar despre cărți. Da-da, și cărți. Uneori oamenii nu doresc/nu pot trăi în lumea reală și preferă (de cele mai multe ori, inconștient) să trăiască în fantezii și iluzii. În acest caz, dorința continuă de a citi cărți, dorință care nu e propice pentru stabilirea unor relații profunde cu oamenii și cu persoana proprie, începe să dăuneze vieții reale. Atrăgându-te tot mai adânc în minunatele lumi și destine ale eroilor.

3. Trăiți viața unui hamster care se învârte într-o roată

De ce nu a unei veverițe? Într-o asemenea perspectivă, comparația cu veverița ar fi prea măgulitoare. Hamsterul – griji inutile și fără de speranță. Într-un asemenea format, omul are aproximativ următorul program: te trezești, te servești pe tine însăți, lucrezi, iai prânzul, revii acasă, te odihnești, dormi. Acest cerc îl faci permanent. Din an în an. Și pentru ce? Cu ce scop? Noi știm perfect că foarte multă lume, din păcate, nu cunoaște răspuns la această întrebare. Deoarece nu au timp – ei au de învârtit roata. Aceasta este menirea lor. Dacă, frecvent, descriindu-vă viața, folosiți sintagmele: ”ziua unui marmote”, ”cerc vicios”, ”lucru-casă-lucru-casă” etc, apare întrebarea – poate vă este frică să vă opriți? Deoarece atunci va trebui să vă priviți viața limpede, să vă concentrați? Și nu e clar dacă veți descoperi în aceasta ceva ce vă va bucura privirea? Iată în asemenea perspectivă – ”viața într-un cerc” ar pute fi fuga de la tine însuți.

4. Vă plictisiți cu propria persoană, nu vă este interesant

Atunci încercați să faceți totul doar să nu rămâneți singur. Pentru a nu vă auzi vocea interioară. Iar cel mai groaznic – e să rămâneți în tăcere. Foarte mulți oameni, intrând în casa proprie, imediat includ măcar ceva – televizorul (da, televizoarele nu doar se cumpără, ci și se privesc), radio, muzica. Doar să nu rămână față în față cu propriile gânduri.

5. Nu sunteți predispuși spre auto-analiză și critică sănătoasă la adresa persoanei proprii

Nu, să-ți rozi propriile minți și să te cerți pe tine însuți – poftim, mereu gata. Aceasta v-ar putea fi chiar pe plac. Însă să vă criticați în mod constructiv – nu reușiți, nu puteți face acest lucru. Deoarece, în acest caz este vorba despre o relație sănătoasă, de durată cu sine însăți. Dar când să construiți asemenea relații, dacă sunteți mereu preocupați de fuga de propria persoană, cu popasuri periodice pentru a face sex distrugător și fără de emoții cu sine înșivă? Aceasta e mult mai simplu. Apropo, actualmente, majoritatea oamenilor procedează astfel nu doar cu ei înșiși.

6. Vă displace cum arătați, ce fel de om în genere sunteți

Sunteți — mamă rea, colaborator slab, prieten neimportant, femeie urâtă, chiar puțin grasă etc. În acest caz, desigur, putem vorbi despre auto-apreciere joasă. Dar nu e vorba despre faptul că nu vă acceptați pe sine înșivă?

Această listă poate fi continuată la infinit. Dar dacă vă caracterizează măcar ceva din cele scrise mai sus – ați identificat la sine tendința de a fugi de propria persoană.

Să încercăm să ne clarificăm, ce am putea face pentru a ne opri:

  1. Este necesar să începeți să comunicați cu sine înșivă. Trebuie să construiți un dialog interior. Doar așa veți putea auzi și înțelege adevăratele necesități și dorințe pe care le aveți, și să descoperiți modalitățile pentru satisfacerea adecvată a acestora. Adică, nu veți da capul în jos și veți pleca în altă țară, ”lăsând totul baltă” pentru ”a începe totul de la zero”, după ruperea relației cu cineva. În acest caz e vorba anume de fuga de la propria persoană. În loc să procedați astfel, veți putea să vă așezați și să discutați cu voi înșivă, veți clarifica ce s-a întâmplat, din ce cauză, ce concluzii ar trebui să faceți pentru viitor, cum vă veți strădui să vă conduceți după acestea și, cel mai important – unde veți merge mai departe? Și dacă calea dvs. spre ”mai departe” va trece printr-o altă țară – perfect! Dar nu va mai fi vorba despre fugă de la trecut, ci despre călătorie în viitor. Fiți de acord că este diferență.

    Cu acest scop, creați o agendă în care veți începe să vă scrieți gândurile, sentimentele, evenimentele și oamenii din viața dumneavoastră. E foarte greu pentru început să menții succesiunea în conversația cu sine însuți, în capul propriu. Din acest motiv, este nevoie de oglindă. Iar hârtia este cea mai potrivită oglindă pentru asemenea scopuri: întotdeauna puteți reveni pentru a vă revedea în aceasta (prin a citi cele scrise).

  2. Fiți pregătiți – nu întotdeauna va fi ușor, vesel și confortabil. Nu sunteți obișnuiți să aveți grijă de sine înșivă, deoarece niciodată nu ați făcut acest lucru. Când veți începe să vă adresați diferite întrebări incomode (de tipul: de ce de 10 ori îmi antrenez personajul meu din mediul online, dacă în viața reală nu-mi antrenez nici corpul propriu?), la acestea nu veți reuși întotdeauna să dați un răspuns sincer. Doar acesta ar putea suna în felul următor: deoarece nu cred în forțele proprii și nici motivație nu am, deoarece nu am un scop, iar uneori, pur și simplu, îmi este lene. În acest caz, puteți discuta cu cineva: cu un prieten sau un psiholog.

  3. Obiectivul fundamental la care trebuie să tindem – este:

    • să înțeleg ce anume în viață nu e cum trebuie;
    • să înțeleg, cum vreau eu să fie;
    • să înțeleg, cum să ating acest scop.

Dacă într-adevăr ați începe să trăiți după aceste trei puncte, fuga de sine va înceta. Și va înepe calea întoarsă — în întâmpinarea propriei persoane.

Vă doresc călătorie frumoasă!


Olesea Boguțcaia

Psiholog practician. Membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din R. Moldova, membru al Asociației psihologilor practiciei GIPNART. Nominalizată pentru premiul Voluntarul Anului în cadrul RVC.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Olesea Boguțcaia — Psiholog Tel.: 060 309-379

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»