Psihologul Hanna Savcenko vorbește despre cea mai gravă greșeală comisă de părinți în perioada despărțirii și oferă câteva sfaturi referitor la evitarea acesteia.
O problemă răspândită, atunci când soții sunt în proces de divorț, ei încep să caute metode de a se manipula unul pe altul. Deoarece a rezolva conflictele ce au apărut între ei e destul de greu și dureros. Astfel cea mai simplă modalitate, prin care ei într-adevăr se pot influența reciproc, aceasta e cea mai mare comoară a lor. De regulă e copilul.
Copilul este folosit în rol de armă în războiul divorțului. Cel mai groaznic e faptul că în această istorie cel mai mult suferă anume copilul. El e nevoit să poarte răspundere pentru deciziile pe care ambii părinții le pun pe umerii lui. De fiecare dată este nevoit să facă o alegere destul de complicată pentru el. Pe care părinte să aleagă, cine dintre părinți este mai bun sau mai rău? De asemenea, un moment foarte important e atunci când părinții încep să se manipuleze reciproc, în acea situație copilul își simte responsabilitatea pentru relația dintre părinți.
În timp ce părinții, prin asemenea metodă vicleană încearcă să-și soluționeze conflictele, fără să le atingă, implicând în acest joc teribil și copilul, ei îi provoacă o mulțime de traume, iar neînțelegerile lor așa și rămân nerezolvate. Conflictul continuă și după divorț, deoarece dacă căsnicia poate fi întreruptă, au mers și au divorțat, au primit certificat de divorț, ei oricum continuă a fi părinți. Statul de părinte rămâne pentru totdeauna. Și este foarte important, în timpul procesului de divorț, să fie aplanate problemele ce există între părinți. Ca între soț și soție. Astfel încât în continuare să-și poate îndeplini ușor rolul de părinți, rol pe care ei îl au de îndeplinit o perioadă de timp destul de îndelungată. Să nu spunem chiar că aceasta e o legătură pe toată viața.
Trebuie de amintit cauzele din care divorțul a dat peste această familie, cauze care necesită a fi soluționate direct între soți, fără a folosi copilul.
Ganna Savchenko
Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.