Articolul se referă la temele:

Mi-e frică să conduc! Fobia de șofat – cauze și soluții0

Mi-e frică să conduc! Fobia de șofat – cauze și soluții

Să obții permis de conducere și să-l păstrezi pe raft. Vă este cunoscută situația? Și parcă aveți cunoștințe, și dorință – dar frica nu vă lasă să urcați la volan. Expertul nostru, doctor în psihologie, Elena Bîceva povestește despre cauzele acestor temeri, cum să le faci față și cum, până la urmă, să te bucuri de plăcerea de a conduce.

Aveți automobil și permis de conducere, dar numai gândul că trebuie să urcați la volan vă provoacă groază/frisoane/tensiune. Frecvent vă trec prin minte expresiile:

  • Niciodată nu voi urca la volan;
  • Eu niciodată nu voi mai urca la volan;
  • Aș vrea atât de mult să șofez, dar nu îmi este dat;
  • Aș vrea, dar …

Îmi amintesc cum mulți ani în urmă, sora mea îmi zicea: ”Bine, în seara asta vom învăța să șofăm”. Eu toată ziua îmi făceam griji și luam valeriană, iar peste 20 de minute de șofat – cădeam ca moartă din cauza stării tensionate.

Fobia de șofat — mit sau realitate? Dacă ați observat la sine asemenea simptome, atunci pentru dumneavoastră aceasta este realitate.

De unde vine frica de a șofa

Haideți să clarificăm de unde provine această frică și ce putem face cu aceasta. Doar frica poate fi atât de puternică, încât chiar având la mână un document ce demonstrează susținerea cu succes a examenului și permisul de conducere, oamenii toată viața așa și nu se mai așază la volanul automobilului. Ce-i împiedică să se așeze și să meargă?

Motivele ar putea fi legate de temeri și atitudini. Este important să înțelegeți care anume este cauza dvs., deoarece de acest lucru depinde, după cum înțelegeți și singuri, soluția pentru rezolvarea situației respective.

Așadar, frici:

  • Accidente;
  • Decese, traume fizice (sine însuși și altei persoane);
  • Deteriorarea proprietății (eu am strâns bani pentru automobil timp de 5 ani!);
  • Comportament grosolan din partea altor șoferi;
  • Incapacitatea de a conduce.

Temerile în sine sunt naturale și chiar utile — acestea ne sunt date pentru stabilirea unor limite și, într-o anumită măsură, ne protejează de nechibzuință și imprudență. De exemplu, frica de a provoca daune sine însuși și altor persoane, impun șoferii în mod regulat să verifice automobilul și să-l păstreze în ordine, să reducă viteza, să respecte regulile chiar și atunci când nu văd polițiștii. Și e bine, în caz contrar …

Potrivit datelor statistice, cele mai multe accidente se produc în primul și al treilea an de deținere a permisului. În primul an – puține abilități, iar peste trei – unii consideră că deja conduc la fel ca Dumnezeu …

Ce facem?

Din punct de vedere tehnic: îmbunătățim abilitățile de conducere încrezută a automobilului și monitorizăm starea automobilului.

Din punct de vedere psihologic:

  1. O parte din temeri apar în urma unui accident rutier. Oamenii care au fost martori al unor tamponări sau chiar participanți ai accidentelor pot simți frica de a se mai urca la volan și a mai trece printr-o asemenea experiență. Ei dorm rău, au vise cu accidente rutiere. Frecvent vorbesc despre cele întâmplate sau în genere nu pot purta o discuție la subiectul respectiv. Aceasta înseamnă că psihicul acestor oameni nu a fost capabil să se isprăvească cu prelucrarea acestui eveniment și ar fi bine să se adreseze după ajutor unui specialist. De regulă, la un psiholog calificat este nevoie de câteva ședințe pentru a soluționa problema.
  2. Un tablou similar ar putea apărea dacă cineva a strigat la om sau l-a ofensat în timp ce era la volan.

Adesea, frica apare din cauza ”bunăvoinței” persoanelor apropiate. Comentariile permanente în timpul șofatului: ”Cine conduce așa? Cine te-a învățat să conduci? Ție nu-ți trebuie aceasta. Sunt oameni care nu-s capabili, nu te deranja de aceasta.” Chiar dacă sunt spuse cu grijă, asemenea cuvinte nu te ajută în timpul instruirii și consolidării abilităților de a conduce. Cum procedăm?

Din punct de vedere tehnic – Mergem la cursuri de conducere încrezută a automobilului. Aproape în fiecare oraș există asemenea cursuri, doar, într-adevăr, la volan trebuie să fii încrezut. Dar șofatul este o abilitate destul de complicată și fără antrenament nu se formează.

Din punct de vedere psihologic:

  1. Țineți minte că nimeni nu s-a născut cu volanul în mână și cu abilitatea de a conduce automobilul. Acei oameni care conduc de 20-30 ani, la fel cândva au fost începători, însă, din păcate, au uitat de acest lucru. Cei care își amintesc că au fost și ei începători, nu-i critică pe alții.
  2. Directive — literalmente le împărțim în silabe: cine a spus, când a spus, de ce a spus. De regulă, o parte din acestea ne vor întoarce în copilărie, când omul era mic îi era frică și nu putea multe, iar părinții încercau să-l învețe și să-i ajute. Așa cum puteau, așa și încercau, uneori chiar foarte ”neîndemânatic”.
  3. Amintiți-vă că deja sunteți adult și ceva, probabil, în viață ați învățat. Aceasta înseamnă că aveți capacitatea de a asimila și abilitățile de conducere a automobilului – nu este exclus.
  4. Creați-vă un obicei util, stopați ecologic ceea ce vă este dăunător. Dacă nu vă sunt plăcute asemenea expresii, sunteți capabili și trebuie să le stopați.
  5. Despre grosolănie. Din păcate, nimeni nu este asigurat de ele și aceasta supără.

Din punct de vedere tehnic:

Automobilul dvs vă apără dacă vede agresivitate, închideți geamurile și mașina și nu ieșiți, vă este frică și sunteți înfuriat în aceasta, dacă aveți posibilitate – faceți un video, veți avea ce arăta polițiștilor.

Din punct de vedere psihologic:

  1. Ar fi bine să alegeți câteva replici bune la insulte.
  2. Iar dacă a fost un caz care vi s-a întipărit în inimă și vă încurcă să șofați – mergeți la psiholog, reacționați și continuați să trăiți și să conduceți automobilul.

Să facem câteva concluzii. Notă pentru șoferul începător:

  1. Regulile trebuie știute și respectate.
  2. Toți au frică, este ceva normal și chiar util. Facem diferență între temerile reale și cele inventate.
  3. Șofatul este o abilitate, aceasta trebuie formată și antrenată. Doar datorită antrenării poți conduce volanul cu încredere.
  4. La început alocați mai mult timp pentru drum, studiați traseele și rețineți locurile de parcare. Aceasta ajută să formați gândirea de șofer și să deveniți mai încrezut.
  5. Țineți minte, doar dvs. cunoașteți de ce ați frânat, v-ați oprit – dumneavoastră vedeți pietonul, gaura, câinele ce aleargă în față, cei din spatele dvs. – nu văd, orientați-vă pe vederea proprie, pe cunoașterea regulilor, particularitățile vehiculului și respectați distanța. Cei care claxonează și se grăbesc – singuri aleg să claxoneze și să se grăbească. Dar credeți-mă, mai bine un pic mai lent și mai încrezut, decât un accident.
  6. Nimeni nu este asigurat de grosolănie, dumneavoastră alegeți cum să reacționați. Grosolănia poate fi stopată în sine.

Apropo, dacă nu conduceți pentru că nu doriți – știți exact de ce și nu suferiți din această cauză, nu e vorba de frică, ci de alegerea proprie. Și așa cazuri pot fi.

Succes la volan!


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»