Despre ce am putea discuta cu copiii? Răspunsul la această întrebare nu este atât de evident, chiar dacă este vorba despre propriul copil, ne mai vorbind de copii străini. Ce ați putea s-o întrebați pe fiica de 5 ani a prietenii dvs. sau pe nepoțelul de 12 ani? Noi am selectat câteva întrebări interesante, care vă vor ajuta să descoperiți noi aspecte în comunicarea cu generația care crește.
Probabil ați observat că copiii nu mai pot suporta asemenea întrebări, precum "Cum a fost la grădiniță?" sau "Cum îți merge la școală?". Chiar dacă copilul reacționează neutru la acestea, dacă veți începe discuția anume cu această întrebare, puțin probabil veți obține o conversație interesantă. Pentru că, la drept vorbind, nici dumneavoastră la 90% nu sunteți curioși să aflați răspunsul. Fiind conștientă de acest lucru, o lungă perioadă de timp și eu începeam discuția pe aceeași tonalitate: "Bună. Cum a fost la școală, Alisa?". Deja spre mijlocul frazei, observând ce mimică a feței avea micuța Alisa, îmi dădeam seama că e o întrebare fără sens, dar era prea târziu. De aceea, a trebuit să învăț cum să mă opresc și să schimb tiparele obișnuite.
În primul rând, am ajuns la concluzia că o discuție nu trebuie începută cu o întrebare. Nu funcționează. Mai bine începeți conversația singuri, într-o tonalitate amiabilă. Să vă plângeți, de exemplu, că vă rod pantofii. Să povestiți despre bradul uimitor pe care l-ați văzut pe drum, care semăna cu un urs. Astfel, ulterior, este mult mai ușor să adresați întrebări. Ce fel de întrebări? Am selectat câteva întrebări de acest gen și sunt gata să vi le prezint și dumneavoastră.
1. Compliment
Sunt potrivite în special fetelor, dar și unii băieței le preferă. Puteți observa cât a crescut părul fetiței sau ați putea să o întrebați unde s-a frizat atât de frumos. Să remarcați cât de bine a asortat tricoul și blugii, ce preferințe muzicale minunate are. Pentru băieți: "Ai crescut atât de mult și ai devenit mai voinic, practici vreun sport?".
2. Să cereți ajutor
Copiii adoră să se simtă mari și utili. Nu vă rușinați să le cereți ajutorul și sfatul. Pentru cei micuți: "Te rog, ține geanta mea până mă descalț. Ești atât de puternic. Cum crezi, cum ți-a reușit?", "Vreau să cumpăr niște bomboane. Nu știi care sunt cele mai bune?".
Copiilor mai măricei: "Cum crezi, nu par prea sumbră în acest pulover?", "Am auzit că ești versat în domeniul tehnicii, ce părere ai despre telefonul meu nou? Este un model bun?".
3. Discuții despre vremea de afară
De ce nu? O bună modalitatea de a începe o discuție cu un copil mic despre care nu cunoașteți multe. "Afară este atât de liniștit, nici vânt, nici nori — cerul este curat, un timp perfect pentru plimbări. Îți plac plimbările? Care sunt locurile tale preferate pentru efectuarea plimbărilor?".
4. Cărți, muzică, filme
O temă minunată pentru comunicare, nu doar cu adulții, ci și cu copiii de orice vârstă.
"Când eram ca tine, îmi plăcea să citesc "Amintiri din copilărie", de Ion Creangă. Ce cărți/desene animate preferi tu?".
"De câteva zile îngân această melodie … la-la-la. Ai vreun cântec care ți se rotește mereu în gând?".
"Ce tablou interesant … Tu poți desena? Ce îți reușește să desenezi cel mai bine?".
5. Despre animale
Aproape toți copiii iubesc animalele și au ce povesti la acest subiect. Deci, îi puteți întreba. Începând de la copiii de 3 ani: "Știi care este mâncare preferată a pisicilor?" și continuând cu cei mai mari "Cum crezi, cine va obține victorie în lupta dintre leu și tigru?" sau "Câinii de ce rasă sunt mai deștepți?".
6. Despre ce ne place și ce nu
Dragunschii în volumul "Poveștile lui Denis" dedică câteva capitole întregi listei cu preferințe ale lui Denis. Copiilor le place să chibzuiască asupra acestui moment. Începeți ca de obicei, cu textul: "Îmi place pepenele galben, pe când cel roșu nu prea. Care sunt fructele tale preferate?" sau propuneți un joc – să numiți pe rând 10 lucruri pe care le adori, apoi 10 pe care nu le poți suporta.
7. Imaginație
Imaginația — un element caracteristic fiecărui copil. Propuneți copilului orice temă pentru
reflecție, chiar și cele mai neobișnuite. "Pe cine din prieteni l-ai lua în spațiul cosmic? ", "Dacă acasă totul, până și mobila era confecționată din dulciuri, cum era să arate casa ta? Pereții din ciocolată, în loc de canapea niște chifle pufoase …" și chiar "Ce-am face dacă orașul ar fi invadat de zombi?".
Orice temă nu ați alege, important e să vă respectați interlocutorul, să-l tratați cu interes. Atunci, e mare probabilitatea că copilul vă va răspunde la fel. Astfel, veți petrece interesant timpul împreună.
Dacă aveți alte idei despre cum să începeți discuția cu un copil, așteptăm să le scrieți în căsuța pentru comentarii!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.