Articolul se referă la temele:

Cum găsim bona ideală?1

Cum găsim bona ideală?

Alegerea bonei este un subiect destul de delicat, care necesită maximă seriozitate și responsabilitate. Doar anume această persoană vă va educa copilul, îi va forma conceptele, credințele, comportamentul, caracterul și atitudinea. Anume bona va transmite copilului viziunea asupra lumii și principiile vieții. Prin urmare, este foarte important alături de copilul dvs. să se afle o persoană care va continua principiile de educați pe care le promovează părinții.

1. Decideți de ce aveți nevoie de o bonă.

Unii au nevoie pur și simplu de o persoană care pe parcursul zilei să o ajute pe mama. Aceasta va trebui să îndeplinească instrucțiunile pe care i le veți oferi dvs., cât privește treburile casnice și îngrijirea copilului. Pe când alții au nevoie de bonă cu studii pedagogice, care să educe și să dezvolte copilul. Anume de preferințele și cerințele dvs. depinde costul serviciilor de bonă și abilitățile profesionale ale acesteia.

2. Formulați cerințele de bază față de bonă (reieșind din punctul 1)

De exemplu:

  • Acuratețea;
  • Punctualitatea;
  • Experiența profesională;
  • Echilibrul;
  • Cunoașterea metodelor de dezvoltare timpurie;
  • Educația;
  • Vârsta etc.

Imediat ce veți determina care sunt cerințele de bază, puteți începe căutarea candidaturii potrivite.

Unde căutăm bona potrivită?

Bonă din cercul de prieteni sau rude.

  • Avantaje: e mai mare probabilitatea că abordarea față de copil va fi mai bună, deși sunt și excepții.
  • Dezavantaje: e mai greu să faci observație și să respecți granițele. Aceasta ar putea deveni cauza unui conflict serios, iar drept rezultat – o ruptură a relației.

Bonă – vecină.

  • Avantaje: atât dvs. cât copilul, cât de cât cunoașteți persoana. Ea este mereu alături. Nu trebuie să vă îngrijorați în cazul în care întârziați. Ajutor rapid în situații de forță majoră.
  • Dezavantaje: aceleași ca și în cazul rudelor.

Bonă prin intermediul agenției.

  • Avantaje: agenția își asumă anumite obligații, specificate în contract. Reprezentanții agenției sunt responsabili personal pentru fiecare candidat. Din acest motiv, selecția bonelor este mai riguroasă și conform cerințelor dvs.
  • Dezavantaje: va costa mai scump, din motiv că agenția ia comision pentru serviciul oferit.

Bonă din anunț.

  • Avantaje: costă mai puțin și ați putea economisi.
  • Dezavantaje: E la fel cum a-i cumpăra ceva cu ochii închiși. De fapt, lași să intre în casă pentru a sta cu copilul un om absolut strain, despre care nu cunoașteți nimic. Pur și simplu ar putea fi periculos pentru dvs. și copil.

Bonă "moștenită"

  • Este vorba despre bona care a crescut copiii prietenilor dvs. sau ai unor cunoștințe. Și despre calitățile sale personale și profesionale aflați din felul în care o descriu angajatorii precedenți, atitudinea pe care o au aceștia față de ea. Acestea și sunt cele mai bune recomandări pentru o bonă.

Interviul de angajare

Este o etapă importantă în procesul de cunoaștere a bonei potențiale. Formulați din timp toate întrebările și urmăriți comportamentul bonei. Fiți atenți la:

  • Cât de îngrijit este îmbrăcată persoana ce candidează pentru postul de bonă.
  • Deține sau nu certificat medical.
  • Care este forma ei fizică. Va putea ține pasul după copilul dvs. activ?
  • Cum se comportă persoana? Este agitată? E calmă sau nervoasă?
  • Conținutul discuției. Cum oferă răspuns la întrebări, calm sau fără tragere de inimă.
  • Cum vorbește? Incoerent, rapid, sărind de la un gând la altul. Dar poate inhibat, vorbește lent.
  • Cum bona interacționează cu copilul? Copilul s-a lăsat atras de ea?

I-ați putea adresa întrebări de genul:

  • Ce va face ea, dacă copilul acasă sau afară se va lovi puternic?
  • Cum va ieși bona din situații dificile standard (de exemplu, copilului nu-i place să se îmbrace, să se spele pe dinți, să mănânce etc)?
  • Ce activități va desfășura împreună cu copilul?
  • Ce face dacă copilul va avea febră înaltă?
  • Cum, în viziunea ei, copilul poate fi pedepsit și pentru ce? (rețineți – bona nu are dreptul să pedepsească copilul)
  • Este de accord să lucreze dacă în apartament există camere de supraveghere video?

Ascultați-vă intuiția. Dacă în comportamentul potențialei bone vă displace ceva, atunci mai bine nu vă grăbiți, ci vedeți mai multe candidaturi. La urma urmei, încredințați unei persoane străine tot ce aveți mai de preț.

După ce găsiți bona

Așadar, alegerea a fost făcută. Ați găsit bona ideală. Povestiți-i tot ce ar trebui să cunoască despre obiceiurile și particularitățile odraslei dvs. Scrieți-i detaliat, ce regim trebuie să urmeze copilul. Cum și ce trebuie să mănânce, cât timp trebuie să se plimbe, cum trebuie îmbrăcat. Cum și în ce jocuri să se joace cu el etc. Pe scurt, tot ce pentru dvs este important și obligatoriu.

Copilul face cunoștință cu bona

Este foarte important să pregătiți corect copilul pentru venirea bonei. Trebuie neapărat să-l preveniți că veți lipsi de acasă câteva ore, deoarece trebuie să mergeți la serviciu sau aveți planificate mai multe treburi. Spuneți copilului că ”astăzi la noi în ospeție va veni o tanti, care își dorește foarte mult să te cunoască. Ea este foarte bună — ea va fi acasă cu tine, cât timp eu voi lipsi. Bona se va juca cu tine, veți merge la plimbare, veți face diferite activități și împreună mă veți aștepta pe mine”.

Fiecare copil este o individualitate și nu există sfaturi universale pentru toți copiii. Cu toate acestea, dacă vă îngrijorează faptul că familiei dvs. trebuie să se alăture o persoană străină, starea dvs. de anxietate ar putea influența negativ starea copilului în momentul în care acesta o va cunoaște pe bonă.

Oricât de comunicabil nu ar fi copilul dvs., contactul cu un adult necunoscut (inclusiv cu bona) — reprezintă o sarcină emoțională, din acest motiv nu faceți copilul cunoștință cu mai multe bone într-o singură zi. Dacă, din anumite motive, vă dați seama că bona nu vi se potrivește, nu vă grăbiți să prezentați copilului o bonă nouă. Urmăriți ce comportament are copilul atunci când este alături de bonă, și cum vorbește despre aceasta după plecarea ei. Doar părerea copilului despre bonă, este cea mai importantă.

Capriciile sau, pur și simplu, lipsa dorinței de a o revedea pe bonă, spun multe. Nu e cazul să ziceți că pentru prima dată e dificil să găsești limbaj comun cu copilul, că nu se simte prea bine etc. Din contra, dacă copilul vorbește cu afecțiune despre bona, care vine la el în ospeție, întreabă când ea va reveni, probabil aceasta este persoana de care aveți nevoie.

Ajutor în adaptare

Cu toate acestea, chiar și un copil comunicabil, care interacționează cu ușurință cu alte persoane, are nevoie de timp pentru a se obișnui cu persoana nouă ce a apărut în preajma sa. Din acest motiv, e de dorit să ajutați copilul să se adapteze cu bona, iar angajatei dvs. — să-i oferiți timp pentru a înțelege toate normele fundamentale și regulile din familia dvs. Pentru aceasta, încercați împreună cu copilul și bona să depășiți momentele cele mai importante — hrănirea, îmbrăcarea, mersul la culcare etc.

Va fi mai bine dacă pentru început le veți face dvs, pe toate, dar în prezența bonei. După care ea singură, dar în prezența dvs. Ar fi foarte bine dacă în timpul plimbării în comun, veți prezenta bonei copiii și prietenii, cu care de regulă comunică copilul. Faceți cunoștință angajatei cu rudele și vecinii, de la care, în lipsa dvs, ea ar putea solicita ajutor.

La fel, învățați bona cum se folosesc aparatele de uz casnic de care dispuneți — cuptor, mașină de spălat, combină etc.

Alocați zilnic câteva minute din program pentru a discuta cu bona despre comportamentul copilului și faceți întotdeauna acest lucru în absența copilului (aceasta e foarte important). Nu vă rușinați să întrebați prietenii cum se comportă micuțul atunci când e cu bona, ce activități au ei, chiar dacă din punctul dvs de vedere totul e bine.

Dacă obeservați că copiul se simte rău fără dvs., sau el singur vă spune că nu-i place bona, încercați să clarificați situația, să revedeți comportamentul și acțiunile bonei. Nu forțați copilul să rămână cu o persoană care îi ese neplăcută. Aveți încredere în copilașul dvs.

De asemenea, vă rog să nu uitați că schimbarea bonei care a avut grijă mai mult timp de copil, reprezintă un stres pentru copil, precum și pentru întreaga familie. În situațiile dificile, cel mai bine să cereți ajutorul unui psiholog, care vă va ajuta să analizați toate argumentele "pro" și "contra", și să găsiți soluția optimă pentru această problemă.

Anna Crasilnicova
Anna Crasilnicova

Psiholog pentru copii, mama a doi copii minunați, soție iubitoare. Este pasionată de inventarea poveștilor terapeutice pentru fiul său. Îi place să gătească dulciuri sănătoase și delicioase pentru copii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anna Crasilnicova — Psiholog Tel.:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor

Noutăți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»

Articole populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»