Articolul se referă la temele:

Cum alegem periuţa de dinţi? Prezentarea ofertelor şi recomandările expertului1

Cum alegem periuţa de dinţi? Prezentarea ofertelor şi recomandările expertului

Ce reprezintă periuţa de dinţi şi la ce ne trebuie, probabil nu este necesar să explicăm nimănui. Iar, cât priveşte alegerea corectă a periuţei, vom încerca să ne clarificăm cu ajutorul unui stomatolog.

Sfaturi şi recomandări în alegerea periuţei de dinţi, ne sunt oferite de medicul stomatolog, cu o experiență în domeniu de 25 de ani, Ludmila Tanasieva.

Людмила ТанасьеваЛюдмила Танасьева

În ultimii ani, tot mai populare devin periuţele de dinţi "pentru leneşi" — automatizate. Din categoria acestora, fac parte periuţele electrice, cu vibraţie şi ultrasunet.

De exemplu, periuţa de dinţi ionizată "Splat Ion Smart Toothbrush" costă cca 230 de lei, periuţa de dinţi electrică "Braun ORAL-B" — aproximativ 250 de lei, periuţa cu ultrasunet "Vitesse" — cam 450 de lei.

După o perioadă de 3 luni, maximum jumătate de an, în scopul menţinerii igienei dentare, trebuie să schimbaţi capătul de periaj. Preţul capetelor de periaj variază între 150-200 de lei pentru un set din 4 unităţi. Costul periuţelor de dinţi obişnuite este mult mai mic.

De pildă, periuţa de dinţi "Megadent" costă 5 lei, "Blendamend", "Colgate", "Aquafresh" pot fi cumpărate începând cu 10 lei, pentru cel mai simplu model, iar "Sensodyne" şi "Splat" — de la 50 de lei.

Clasificare

  • După tipul părului de perie, diferenţiem cele cu fire sintetice şi naturale. Ce-i drept, cele din fire naturale, practic sunt de negăsit, ele mai că nu se elaborează, dar, totodată, să le eliminăm din listă nu putem, deoarece anume periuțele de dinţi naturale sunt recomandate persoanelor alergice.
  • Toate periuţele de dinţi au duritate diferită a perilor. Periuţele pot fi: moi, medii sau dure.
  • Cu cât periuţa de dinţi este mai moale, cu atât mai delicat aceasta acţionează asupra dinţilor şi a gingiilor, o asemenea periuţă fiind necesară persoanelor cu sensibilitate dentară ridicată.
  • Periuţele dure sunt utile persoanelor care au predispoziţie de formare a pietrelor dentare, fumătorilor.
  • Periuţa de dinţi cu peri de duritate medie este recomandateă la majoritatea persoanelor care nu suferă de maladii dentare grave.
  • Periuţa de dinţi pentru copii se alege neapărat în funcţie de vârstă; mici şi cu peri medii.

Să aflăm părerea expertului

Ce fel de periuţă alegem: una obişnuită sau electrică? Cu ce grad de duritate? De ce marcă?

Nu are semnificaţie marca, este important ca periuţa să-şi îndeplinească funcţia — să curăţe bine şi să nu se uzeze repede. Dacă aţi procurat o periuţă electrică, oricum veţi avea nevoie şi de una obişnuită. Eu v-aş recomanda, să nu curăţaţi dinţii cu periuţa electrică mai des de 2 ori în săptămână. O periuţă obişnuită aproape pentru toţi trebuie să fie cu peri de duritate medie; iar fumătorii şi persoanele care suferă de boli dentare grave, pot cumpăra periuţă cu peri duri; pe când periuţa moale este recomandată persoanelor la care smalţul dentar se caracterizează prin abraziune sporită.

Numărăm rândurile şi perii

Alegând periuţa, fiţi atenţi la numărul de rânduri şi smocurile de peri.

De asemenea, e necesar să atrageţi atenţie la dimensiunea capătului de periaj, la curăţare aceasta ar trebui să capteze 1-2 dinţi, şi lungimea mânerului ar trebui să fie suficientă pentru a ajunge, fără efort, la toţi dinţii dintr-un rând.

Periuţele cu perii aranjaţi în smoc sunt concepute pentru curăţarea construcţiilor ortopedice şi a dinţilor cu coroane de metal.

Pentru îngrijirea dinţilor naturali, inclusiv, dacă aveţi câteva coroane sau implanturi, este suficientă periuţa convenţională: în două, trei sau un singur rând.

Perii flexibili, puţin înclinaţi ai periuţei de dinţi, sunt concepuţi pentru a facilita curăţarea în locurile greu accesibile şi pătrunderea uşoară în spaţiul dintre dinţi.

Deşi, părerea mea e că numărul de rânduri, flexibilitatea perilor, "cantitatea smocurilor" — reprezintă doar nişte şmecherii de promovare, precum şi o metodă de a diferenţia măcar într-o anumită măsură periuţele unor producători dintr-o mulţime.

Să aflăm părerea expertului

Pacienţilor mei le recomand periuţe de dinţi cu două tipuri de peri. O parte a periuţei, în formă de cerc — care este responsabilă de buna curățare a pseudomembranei dentare; a doua parte — cu perii încrucişaţi, care asigură o curățare mai eficientă şi pătrunderea în locurile greu accesibile.

Mânerul periuţei trebuie să fie comod, gâtul periuţei să fie flexibil şi să ţină sub control presiunea pe dinţi şi gingii, oferind protecţia cuvenită de la traumare.

Первая электрическая щётка была разработана в 1939 году в Швейцарии.

Из Википедии

Termen de valabilitate

În acelaşi timp, agenţii publicitari au născocit încă o "şmecherie" — indicatorul gradului de uzanţă a periuţei: perii de pe capătul de periaj sunt vopsiţi cu anumiţi coloranţi comestibili şi îşi pierd culoarea în funcţie de termenul de folosire a periuţei. Culoarea s-a şters — schimbaţi periuţa.

Efectul de la periajul dentar, va fi simţit doar dacă vă veţi curăţa dinţii de două ori în zi — dimineaţa, după micul dejun şi seara, înainte de somn.

Termenul de valabilitate a periuţei de dinţi se determină în funcţie de starea capătului de periaj (dacă firele s-au dispersat, atunci e timpul să aruncaţi periuţa), dar ar fi corect să schimbaţi periuţa la fiecare trei luni şi nu mai puţin de o dată la şase luni.

Alegând periuţa de denţi, ţineţi minte că funcţia de bază a acesteea este îndepărtarea plăcii dentare şi masajul gingiilor. Nu e necesar să inventaţi ceva supranatural.

Sfatul stomatologului

Eu aş recomanda să schimbaţi pasta de dinţi obişnuită o dată la 3 luni, iar căpătul de periaj al periuţei electrice o dată la şase luni. Dacă periuţa dvs. s-a uzat în mai puţin de o lună, nu luaţi o periuţă similară — o periuţă bună nu trebuie să se "răsfire"

Periajul corect al dinţilor — sfatul expertului:

Nu mai rar de două ori în zi: seara înainte de culcare şi dimineaţa după micul dejun. Dacă v-aţi obişnuit să curăţaţi dinţii imediat după trezire, atunci nu este necesar să renunţaţi la acest obicei, pur şi simplu, clătiţi gura după luarea mesei.

Vă spălați pe dinţi nu mai puţin de 3 minute, cu mişcări corecte, în următoarea ordine:

  1. Aranjaţi capătul de periaj la un unghi de 45 de grade la linia gingiilor. Faceţi mişcări circulare scurte, în direcţia de la gingie la marginea de tăiere. Curăţaţi bine fiecare dinte.
  2. Se curăţă suprafaţa interioară a fiecărui dinte, mişcând periuţa de la gingie spre dinte. Periuţa de dinţi se aşază perpendicular pe marginile de tăiere. Efectuând aceleaşi mişcări, spălaţi şi partea exterioară a dinţilor.
  3. Periajul se finisează cu un masaj — ținând gura închisă faceţi cu periuța mişcări circulare elegante, capturând atât dinții, cât şi gingiile.

Vreţi să ştii cum puteţi înţelege dacă vă spălaţi corect sau nu pe dinţi?

Parcurgând suprafețele bine spălate ale dinţilor, limba ar trebui să alunece — dinţii parcă ar fi "lăcuiţi". În cazul în care acest efect se păstrează până seara, rezultă că periuţa şi pasta de dinți au fost alese corect.

Dacă nu aveţi la îndemână o periuţă de dinţi, dar doriţi să vă împrospătaţi respiraţia, vă puteţi menţine igiena orală, folosind o soluţie de clătire a dinţilor. Această soluţie este un supliment al îngrijirii cavităţii bucale, dar nu înlocuieşte periuţa şi pasta de dinţi. Soluții de clătire a dinţilor bune, sunt "Colgate Plax" şi "President".

Şi, în final, indiferent de cât de bine vă spălaţi pe dinţi — o dată la şase luni, este recomandat să vizitați cabinetul stomatologic, pentru a face o consultaţie de rutină şi o curăţare cu ultrasunet a dinţilor (îndepărtarea tartrului şi a plăcii dentare).
Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Tag-uri:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor

Noutăți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»