Spirala intrauterină — una dintre cele mai frecvente metode de contracepție în rândul femeilor care au născut. Despre toate părerile "pro" și "contra" vorbesc specialiștii clinicii "Sancos".
Instalarea dispozitivului intrauterin reprezintă una dintre cele mai efective și frecvent utilizate metode de contracepție feminină. Acest dispozitiv oferă 98% de protecție împotriva sarcinii neplanificate.
Dispozitivul intrauterin — steriletul are forma literei "T", este flexibil și este introdus în uter. Spirala intrauterină este introdusă de medicul ginecolog, iar efectul se produce imediat după procedură.
Cum funcționează spirala intrauterină?
Aflându-se în zona uterului, dispozitivul acționează asupra epiteliului, cauzând o inflamație aseptică (de decontaminare). Datorită acestei particularități, în stratul superior al suprafeței interioare a uterului, încep să aibă loc modificări care previn fertilizarea directă a celulelor.
O altă funcție a spiralei este că în rezultatul instalării acesteia, în zona uterului se formează spumă, se reduce viabilitatea spermei.
De regulă, spirală este introdusă pentru o perioadă de la 2 până la 5 ani.
Avantajele dispozitivului intrauterin:
- Din punct de vedere al eficacității, dispozitivul intrauterin se apropie la maxim de tipurile hormonale de contraceptive;
- Nu dăunează lactația;
- După eliminarea spiralei, se restaurează rapid capacitatea dezvoltării unei sarcini;
- Prezența spiralei nu afectează calitatea vieții sexuale;
- Preț mai redus, comparativ cu alte tipuri de contracepție;
- Se economisește timp, dat fiind faptul că este instalată o dată la cinci ani.
Dezavantajele spiralei intrauterine:
În cazul contracepției cu ajutorul spiralei intrauterine, rămâne un risc înalt de boli inflamatorii ale organelor pelviene. În special, riscul este sporit în primele 45 de zile după instalarea dispozitivului intrauterin. Anume din acest motiv, dispozitivele intrauterine nu sunt recomandate femeilor cu gradul I sau IV de puritate vaginală (adică, femeilor care fac parte din grupul de risc de apariție a bolilor infecțioase ale organelor pelviene) și femeilor care suferă de inflamații ale colului uterin.
Steriletele nu vă garantează protecția împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Este interzisă instalarea dispozitivului intrauterin, fetelor care încă nu au născut.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.