Concediul medical în Republica Moldova12

Concediul medical în Republica Moldova

Fie că am avut o simplă răceală sau ne-am fracturat glezna, majoritatea dintre noi, am fost nevoiţi, măcar o singură dată, să luăm câteva zile de concediu medical. Deşi la prima vedere pare un lucru destul de simplu, procedura de acordare/prelungire a concediului medical, de plată a acestuia, este una migăloasă (aşa, cel puţin, o percep eu). De multe ori, regreţi faptul că eşti în concediu — în loc să stai acasă şi să te tratezi, trebuie să baţi drumurile pe la medici.

Însă, sunt cazuri când concediul medical este inevitabil. De asta, e bine să cunoaşteţi toate detaliile ce se referă la procedura de obţinere a concediului medical. Maxim Munteanu, jurisconsult, ne-a acordat un interviu la acest subiect.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, care este numărul limită al zilelor anuale pentru concediul medical?

Pe durata unui an calendaristic, angajatul care suferă de o boală sau o traumă poate primi până la 210 zile de concediu, femeile însărcinate primesc concediu medical pe toată perioada sarcinii. Numărul zilelor de aflare în concediu medical este stabilit exclusiv de către medici.

Totuşi, în cazul în care o persoană este bolnavă prea mult timp, acesteia i se va acorda un anumit grad de dezabilitate (invaliditate), iar angajatorul ulterior va avea dreptul să concedieze această persoană. Medicul de familie are dreptul să elibereze de unul singur certificat pentru o perioadă de la 3 la 6 zile calendaristice, iar în caz de boli infecţioase simultan pentru o perioadă de până la 5 zile calendaristice. După 6 zile calendaristice, certificatul poate fi prelungit numai prin decizia Consiliului Medical Consultativ, pe o perioadă de până la 10 zile calendaristice, cu durata totală de până la 30 de zile. Peste 30 de zile calendaristice, certificatul poate fi prelungit cu respectarea cerinţelor menţionate şi numai prin decizia Consiliului Medical Consultativ al instituţiei medico-sanitare.

Totodată, certificatul pentru caz de boală sau traumă (inclusiv traumatismul habitual) se eliberează bolnavului pe toată perioada tratamentului, până la restabilirea capacităţii de muncă, însă cel mult pentru 180 de zile pe parcursul unui an calendaristic. După expirarea a 120 de zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, bolnavul este trimis la Consiliul de Expertiză Medicală a Vitalităţii, pentru aprecierea gradului de pierdere a capacităţii de muncă, dacă există datele necesare şi pentru obţinerea deciziei privind prelungirea certificatului sau reluarea activităţii de muncă.

În cazul în care nu am solicitat concediu medical, aceste zile se adaugă la concediul anual sau le putem folosi în următorul an?

Nu, concediul medical nu face parte din perioadele determinate de odihnă stabilite prin Codul Muncii, care pot fi transferate pentru o altă dată. Aceste prevederi se referă doar la concediile ordinare sau zilele de odihnă şi de sărbătoare.

Când o femeie gravidă poate beneficia de concediu medical postnatal?

Certificatul pentru concediu de maternitate se eliberează o singură dată, începând cu a 30-a săptămână de gestaţie, prin decizia Consiliului Medical Consultativ, pe o durată de 126 zile calendaristice şi include concediul prenatal, cu o durată de 70 de zile calendaristice şi concediul postnatal, cu o durată de 56 zile calendaristice. În cazul naşterilor complicate ori a naşterii a doi sau mai mulţi copii, durata concediului este de 140 de zile calendaristice. Începând cu 1 aprilie, anul curent, în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, îndemnizaţia de maternitate se acordă pe o perioadă majorată cu 42 de zile calendaristice pentru concediul prenatal (112 zile) şi cu 14 zile calendaristice pentru concediul postnatal (70 de zile).

În cazul in care s-a îmbolnavit un copil, mama poate invoca acest motiv pentru a solicita concediu?

În cazul tratamentului în condiţii de ambulator, certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi pentru îngrijirea copilului cu handicap până la 16 ani cu afecţiuni intercurente se eliberează mamei sau tatălui pe o durată ce nu depăşeşte 14 zile calendaristice Dacă copilul bolnav necesită îngrijire după încheierea certificatului, pentru perioada ce depăşeşte durata certificatului, prin intermediul Consiliului Medical Consultativ, se eliberează un certificat de forma stabilită, care confirmă necesitatea îngrijirii copilului bolnav. Deci pentru a nu avea probleme la locul de muncă, mama trebuie să prezinte angajatorului un certificat medical.

Dacă lucrăm prin cumul, cărui angajator trebuie să prezentăm certificatul medical?

Certificatul medical se prezintă, de obicei, la locul de muncă de bază, însă angajatul poate solicita medicului să-i elibereze şi copii ale certificatului pentru a fi prezentate la toate locurile de muncă.

Cum se calculează plata pentru concediul medical?

Mărimea lunară a îndemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte în funcţie de durata stagiului de cotizare, adică:

  • 60% din baza de calcul — în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
  • 70% din baza de calcul — în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
  • 90% din baza de calcul — în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Îndemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip este de 100% din baza de calcul.

Baza de calcul o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii eliberării certificatului medical, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

Este adevărat că salariul al 13-a și unele premii se achită în dependentă de concediu medical?

Nu, nu este adevărat. Îndemnizaţiile pentru incapacitate de muncă nu se includ în fondul de retribuţie a muncii într-o întreprindere. În acelaşi timp, în Codul Muncii nu este prevăzută noţiunea de "cel de-al 13-lea salariu", respectiv toate formele de remunerare suplimentară a angajatului sunt calificate ca şi premiu. Modalitatea de premiere a salariaţilor este stabilită exclusiv de angajator, în baza propriilor criterii de performanţă.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 61

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 17 iul. 2014 10:59 #1 lencik surucean

    este adevarat ca nu se achita concediul medical daca nu ai un an lucrat?

    Răspundeți
  • 18 iul. 2014 15:56 #2 Ina Cojocaru

    Depinde de politica institutiei la care sunteti angajata si de cat de grava este cauza concediului. Personal, mi-a fost achitat concediul medical chiar daca nu am lucrat un an

    Răspundeți
  • 22 aug. 2014 00:16 #3 KINGMOLD KINGMOLD

    salut mama mia lucriaza soramedicala in sat si are mai mult de 20 ani de lucru ,se simte rau are probleme de sanatate ce trebuie sa faca !!!!!!!!!!!11

    Răspundeți
  • 04 sep. 2014 16:21 #4 Grigore Popa

    #1 lencik surucean, Articolul 6. Condiţiile de acordare a prestaţiilor de asigurări sociale (1) Asiguraţii au dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani. (2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului. (3) Asiguraţii care desfăşoară activitate pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată, inclusiv cei care muncesc la lucrări sezoniere, beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au stagiul de cotizare specificat la alin.(1) sau (2) ori de cel puţin 12 luni, realizat în ultimele 24 de luni anterioare producerii riscului asigurat. __________ Legile Republicii Moldova 289/22.07.2004 Lege privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale //Monitorul Oficial 168-170/773, 10.09.2004

    Răspundeți
  • 10 oct. 2014 16:28 #5 wwwwe

    Fiind in concediu, copilul sa inbolnavit, medicul de familie mi-a eliberat certificat medical, dupa ce am iesti la serviciu l-am prezentat, mi-au spus ca nu mi se va achita. Este corect asa. Multumesc

    Răspundeți
  • 21 ian. 2015 12:07 #6 Марина Ивашку(Кожухарь)

    добрый день, у меня на работе возникла такая ситуация: находясь в отпуске по уходу за ребенком я вышла на работу на неполный рабочий день с работой на дому. Ребенок заболел и я находилась с ним в больнице, соответственно в больнице мне выдали больничный лист. Я принесла его на работу, мне все оплатили как положено. Но на днях у нас была проверка с Соц. фонда,и все мои больничные анулировали.Основание- не имею права получать больничный в период пока получаю пособие по уходу за ребенком. Как это взаимосвязанно? Принести законное основание отсутствия на рабочем месте я обязана, дабы не было проблем с работодателем! Все необходимые налоги мной оплачиваются, несмотря на то ,что я получаю и пособие. Справедливо ли было снятие моих больничных, и на основании какого закона? За ранее благодарю!!

    Răspundeți
  • 02 feb. 2015 17:12 #7 ★ Кристина ★

    После написания заявления об уходе, заставили отрабатывать 14 календарных дней. Если в этот период мне открыли больничный, нужно ли мне отрабатывать дни после него?

    Răspundeți
  • 05 feb. 2015 22:19 #8 Каролина Едловская

    если работаю всего 9 месяцев, больничный лист оплачивается?

    Răspundeți
  • 18 feb. 2015 20:05 #9 Jana Botnari

    Daca sunt insarcinata cu tripleti ,cite concedii medicale am dreptul sa-mi iau pina la concediul de maternitate?

    Răspundeți
  • 28 apr. 2015 11:01 #10 Grigore Popa

    #9 Jana Botnari, de cîte ori e necesar, însă: Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, se stabileşte: a) pentru o perioadă de cel mult 180 zile calendaristice în cursul unui an calendaristic, calculată cu începere din prima zi de concediu medical. În cazul prelungirii concediului medical peste 180 zile calendaristice, cu cel mult 30 zile calendaristice, în temeiul avizului Consiliului, indemnizaţia se acordă pentru întreaga perioadă de concediu medical prelungit;

    Răspundeți
  • 28 apr. 2015 11:02 #11 Grigore Popa

    #8 Каролина Едловская, да, оплачивается

    Răspundeți
  • 28 apr. 2015 11:03 #12 Grigore Popa

    #7 ★ Кристина ★, нет, не надо

    Răspundeți
  • 28 apr. 2015 11:07 #13 Grigore Popa

    #6 Марина Ивашку(Кожухарь), ПОСТАНОВЛЕНИЕ об утверждении Положения об условиях назначения, порядке исчисления и выплаты пособий по временной нетрудоспособности [Наименование изменено Пост.Прав. N 544 от 08.07.2014, в силу 18.07.2014] N 108 от 03.02.2005 п.31. В случае заболевания ребенка в возрасте до 3 лет в период, когда лицо, которое ухаживает (воспитывает), восстанавливается на работе на условиях неполного рабочего времени, пособие по уходу за этим больным ребенком не назначается, независимо от того, кто осуществляет уход за ребенком.

    Răspundeți
  • 28 apr. 2015 11:08 #14 Grigore Popa

    #5 wwwwe, Da, este corect

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 21:31 #15 Grigore Popa

    #1 lencik surucean, Nu, este adevarat. Trebuie sa aveți lucrați cel puțin 9 luni in ultimele 24 luni

    Răspundeți
  • 20 mai. 2015 23:58 #16 primac dima

    dupa ce staj de muncaca poti primi concediu medical

    Răspundeți
  • 15 iun. 2015 16:06 #17 Tatiana Soitu(Iacob)

    Tatiana. Suneti-mi va rog citi ani (platiti de catre stat si neplatiti) se permite dupa lege sa stai cu copilul acasa dupa nastrea lui fara a pierde locul de munca?

    Răspundeți
  • 16 iun. 2015 13:59 #18 Alina Pavlovici

    Buna ziua! Vreau sa va aresez o intrebare la care rog mult sa - mi oferiti un raspuns corect! Fetita mea de 4 ani si -a fracturat piciorul si afost gipsata. A fost deschis certificatul medical de pe data de 01.06.2015. Insa mi s -a zis la policlonica ca mai mult de 30 zile calendaristice nu - mi vor oferi concediu medical.Eu cunosc ca in legea 289 din 22.07.2004, art. 20. alin. (2) si in Hotarirea de Guvern nr.108 din 03.02.2005 art.26, este specificat ca in caz de gips mamei i se prelungeste concediul medical cit este nevoie. Sper cit mai curind sa ma informati asupra subiectului respectiv. Ms anticipat!

    Răspundeți
  • 16 iun. 2015 14:07 #19 Alina Pavlovici

    #17 Tatiana Soitu(Iacob), Conform legislatiei in vigoare cunosc ca trei ani se ofera concediu de maternitate partial platit si inca trei ani adica pina copilul implineste 6 ani este concediul suplimentar neplatit.Deci pina la 6 ani vi se pastreaza locul de munca si anii respectivi se includ in vechimea de munca.

    Răspundeți
  • 07 iul. 2015 18:41 #20 ღ ςลωล น ңลłลωล ღ

    скажите пожалуйста, а могут ли отказать в выплате декретных на имя мужа, если у жены за последние 9 месяцев был зарегистрирован один официальный рабочий день в организации Promo Lex в качестве краткосрочного наблюдателя на парламентских выборах 2014. И что в этом случае можно сделать??

    Răspundeți
  • 07 iul. 2015 23:04 #21 Grigore Popa

    #16 primac dima, 3 ani de stagiu total sau cel puțin 9 luni în ultimele 24 luni

    Răspundeți
  • 07 iul. 2015 23:05 #22 Grigore Popa

    #17 Tatiana Soitu(Iacob), 6 ani

    Răspundeți
  • 07 iul. 2015 23:13 #23 Grigore Popa

    #18 Alina Pavlovici, Legea nr. 289 art. 20 (2) În cazul în care copilul suferă de boli contagioase, este imobilizat într-un aparat ghipsat ori este supus unor intervenţii chirurgicale, durata concediului medical se stabileşte de către consiliul medical consultativ, iar indemnizaţia se acordă pentru perioada integrală a concediului medical. Prin urmare daca consiliul medical consultativ din cadrul policlinicii a decis doar 30 zile dvs. nu puteți beneficia de un concediu medical mai prelungit

    Răspundeți
  • 07 iul. 2015 23:16 #24 Grigore Popa

    #20 ღ ςลωล น ңลłลωล ღ, Да, могут(если был оплачен соцфонд за этот день)

    Răspundeți
  • 08 iul. 2015 09:15 #25 ღ ςลωล น ңลłลωล ღ

    #24 Grigore Popa, а могут ли тогда в этом случае выдать декретные на имя жены ??

    Răspundeți
  • 08 iul. 2015 10:31 #26 Grigore Popa

    #25 ღ ςลωล น ңลłลωล ღ, могут если жена будет трудоустроена на момент выхода в отпуск по материнству

    Răspundeți
  • 03 aug. 2015 21:57 #27 Alex Esanu

    Cum se calculeaza concediul pentru un an de zile

    Răspundeți
  • 04 sep. 2015 10:50 #28 Calancea Viorica

    Buna ziua, spuneti-mi va rog, sunt insarcinata si la moment din motiv de boala, medicul mi-a deschis concediu medical. In cazul dat, perioada de concediu medical se ia in calcul la calcularea indemnizatiei pentru copil?

    Răspundeți
  • 10 ian. 2016 14:26 #29 Nadya K

    Am avut 2 operatii diferite cam una dupa alta. Am deja 2luni pe buletin insa nu ma simt bine ca sa fac fata lucrului...cum sa procedez, continui buletin medical sau trebuie sa scriu din cont propriu?

    Răspundeți
  • 28 ian. 2016 19:13 #30 *** ***

    Daca in timpul concediului anual platit, persoana se imbolnaveste si isi ia concediu medical, la expirarea concediului medical trebuie sa scrie din nou cerere pentru continuarea concediului anual sau se reatoarce automat in concediu. Sunt careva legi sau articole din codul munciii care stipuleaza aceste fapte?

    Răspundeți
  • 24 feb. 2016 16:51 #31 Elena

    #6 Марина Ивашку(Кожухарь), se trateaza ca pentru unul si acelasi risc- ingrijirea copilului, primiti indemnizatia de 2 ori.

    Răspundeți
  • 24 feb. 2016 17:04 #32 Elena

    #30 *** ***, Codul muncii, art 118 (6) Durata concediilor medicale, a celor de maternitate şi de studii nu se include în durata concediului de odihnă anual. În caz de coincidenţă totală sau parţială a concediului cu unul din concediile menţionate, în baza unei cereri scrise a salariatului, concediul de odihnă anual nefolosit integral ori parţial se amînă pe perioada convenită prin acordul scris al părţilor sau se prelungeşte, respectiv, cu numărul zilelor indicate în documentul, eliberat în modul stabilit, privitor la acordarea concediului corespunzător în cadrul aceluiaşi an calendaristic.

    Răspundeți
  • 24 feb. 2016 17:27 #33 Elena

    #28 Calancea Viorica, Luna in care ati fost in concediu medical nu se exclude din calcul, dar indemnizatia pt concediu medical nu participa la calculul indemnizatiei pt concediul de maternitate.

    Răspundeți
  • 14 mar. 2016 16:42 #34 Vlad Panioglo

    Buna ziua, Am o intrebare referitor la calculul Concediului medical de boala. Sunt inginer IT si sunt scutit de impozitul pe venit (Platesc impozit pe venit doar din 2 salarii pe economie), pe cind pentu fondul social si asigurare medicala platesc din tot salariul meu. Intrebarea e : Daca stau acasa pe foaie de boala firma trebuie sa-mi achite foaia de boala din acele 2 salarii medii pe economie sau din tot salariul? Multumesc anticipat

    Răspundeți
  • 22 mar. 2016 23:50 #35 mike bragarenco

    Am 9 luni lucrate,se achita concediul medical?

    Răspundeți
  • 27 apr. 2016 10:09 #36 Cernavca Stela

    ce procent mi se va oferi daca nu am inca un an de lucru?

    Răspundeți
  • 06 iun. 2016 13:55 #37 Viorica Grecu

    Spuneti-mi va rog, daca trebuie sa pleci cu copilul (pina la 6 ani) pentru tratament la sanatoriu, mamei i se elibereaza certificat medical? si pe ce perioada se da?

    Răspundeți
  • 12 iul. 2016 16:03 #38 eugen virlan

    Daca in timpul concediului anual de odihna timp de 3 saptamini te afli in concediu medical, cum influenteaza acesta durata concediului medical?

    Răspundeți
  • 29 aug. 2016 19:06 #39 corina moisei

    Daca am 3 luni lucrate mi se va achita foaia de boala?

    Răspundeți
  • 14 sep. 2016 22:28 #40 Carolina Drugus

    Buna seara! Spuneti-mi, va rog, în cazul în care am luat concediu anual plătit pentru a face o intervenție, dar ulterior medicul mi-a făcut buletin de boala de tip deschis (cu posibilitatea de a fi prelungit), cum se va achita in asa caz? Concediul anual, medical sau ambele? Mulțumesc!

    Răspundeți
  • 28 oct. 2016 16:22 #41 Natalia Perciun

    Mi sa imbolnavit copil, are 2 ani si 6 luni, si am iesit pe buletin de boala. Acum sunt anuntata ca nu mi se achita buletinul deoarece eu primesc indemnizatia pe copil. Cit e de corect?

    Răspundeți
  • 14 dec. 2016 23:03 #42 ˙·•●♥๑ Ok.S@N@ ღ♥ஐ๑♥●•·

    Добрый вечер. Наш семейный врач до сих пор был в деревне у моих родителей, так как мы там жили пару лет. Теперь мы переехали в Бельцы. Сразу же пошли и написали все заявления что-б нас перевели сюда к семейному врачу. Это было 2 мес. назад. Позавчера заболел ребенок- 3 года. Я пошла естественно в бельцах к семейному врачу- она открыла мне больничный т. к я работаю. А сегодня вечером позвонила и говорит что больничный наш не действителен- что нас еще из села не перевели сюда и что нужно открыть больничный там. А куда мне деть эти 2 дня? Кто мне его откроет задним числом и кто виноват во всей этой ситуации, Спасибо

    Răspundeți
  • 22 dec. 2016 02:05 #43 Cristina Prozorovschi

    Buna ziua !!! Am asa o intrebare in cazul in care pe durata sarcinii am fost pe buletin medical, in perioada de pina la 30 saptamini, in ce marime se calculeaza plata pentru buletinul medical dat ?

    Răspundeți
  • 28 dec. 2016 21:46 #44 Любовь Чиркунова

    #7 ★ Кристина ★, ОТРАБАТЫВАТЬ НЕ НАДО БОЛЬНИЧНЫЕ ДНИ ВХОДЯТ В РАБ ДНИ

    Răspundeți
  • 28 dec. 2016 21:47 #45 Любовь Чиркунова

    #8 Каролина Едловская, ДА 9 МЕС ДАЮТ ОСНОВАНИЕ НА БОЛЬНИЧНЫЙ

    Răspundeți
  • 13 ian. 2017 16:42 #46 Cristina Popov

    Daca mama a iesit la serviciu pina a implini copilul 3 ani, concediul medical ii v-a fi achitat?

    Răspundeți
  • 17 ian. 2017 17:25 #47 Dora Sobor

    #8 Каролина Едловская, да, если полных 9 мес.

    Răspundeți
  • 13 mar. 2017 11:52 #48 Dan Macary

    Salut, puteti sa ma ajutati cu un sfat, daca eu am fost pe foaie de boala de pe data de 20.01.2017 pana la 31.01.2017 buletinul de boal se achita pentru toate 12 zile sau doar pentru 8 zile lucratoare?

    Răspundeți
  • 05 apr. 2017 18:14 #49 Cătălina Gureu

    Bună, tânărului specialist în calitate de învățător, după ce perioadă i se achită concediul medical și câte procente? Merci anticipat!

    Răspundeți
  • 25 apr. 2017 17:16 #50 Veronica icits

    cite procente se achita concediul medical ,daca a fost trauma la serviciu

    Răspundeți
  • 18 sep. 2017 16:41 #51 Diana Dilion

    Care sunt motivele întemeiate pentru care tata sau mama nu pot sa ia concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav ? Ca concediu medical să fie luat de bunica sau bunelul copilului.

    Răspundeți
  • 18 sep. 2017 16:42 #52 Diana Dilion

    Daca poate cineva să dea citeva exemple, multumesc anticipat.

    Răspundeți
  • 23 feb. 2018 22:12 #53 Iacovencu Elena

    buna ,lucrez la gradinita bucatar de 10 luni,la moment am avut o interventie chirurghicala la parascopie,si mau anuntat ca numise achita ca nu am un an decind lucrez, ma inereseaza cit timp pot sta pe foaie de boala si daca e corect ca nu se achita,multumesc o seara buna.

    Răspundeți
  • 12 mar. 2018 13:30 #54 YuHcToH 4ep4uJIJIb

    добрый день! мой трудовой стаж 12 лет, я официально устроен, з/п приходит на карту, недавно заболел, врач мне выписала больничный. Начальник, узнав о том, что я беру больничный сказал, чтоб я писал заявление об увольнении. Скажите пожалуйста это законно? Спасибо.

    Răspundeți
  • 04 apr. 2018 21:13 #55 Кирилл Александрович

    сломал ногу на рабочем месте средняя заработная плата 5500 сколько я должен получить

    Răspundeți
  • 01 iun. 2018 19:12 #56 Валентина

    Здравствуйте! Ответьте пожалуйста!!!!! Я была в декретном отпуске с первым ребенком, когда ему исполнилось 3 года, я была на 22 неделе б беременности со вторым, должна была выйти на работу, но не вышла, открыла больничный... теперь не знаю будут ли его оплачивать? И могу ли я быть на больничном до 30 недель и опять выйти в декрет со вторым ребенком???????

    Răspundeți
  • 15 aug. 2018 11:05 #57 janna bobei

    Daca angajatul care a fost in concediu medical ultimele 3 luni , revine la serviciu imediat cu cerere de concediu anual platit , baza de calcul o servesc care luni daca ultimele 3 nu a activat si nu a avut venit ?

    Răspundeți
  • 19 ian. 2019 14:25 #58 Tamara Cojocari

    Sunt in concediu medical de 4 luni, caz oncologic si as vrea sa stiu daca scimbarea legislatiei salarizarii va influenta plata concediului medical pe urmatoarele luni

    Răspundeți
  • 16 feb. 2019 20:25 #59 valentina pinici

    есть ли страховка если травма по дороге на работе при больничном листе?

    Răspundeți
  • 12 mar. 2019 12:59 #60 Александр Кавлак

    Хотелось бы узнать, может ли мне семейный врач не открыть больничный по уходу за ребенком, так как я работаю в структуре МВД РМ, да и на каком оснований???

    Răspundeți
  • 07 iun. 2019 21:24 #61 Иван Иванов

    Кто решает о продлении больничного листа, участковый врач?

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»