Fiecare dintre noi dorește să aibă un păr sănătos, strălucitor și plin de viață. Dar, pentru a avea o podoabă capilară de invidiat, ar trebui să oferim scalpului îngrijirea corespunzătoare, să ne alimentăm corect, să consumăm cât mai multe lichide, dar și să nu ignorăm afecțiunile scalpului.
Despre cele mai frecvente probleme ale scalpului, diagnosticul și tratamentul acestora, dar și despre îngrijirea corectă a pielii capului la copii și adulți, am discutat cu Irina Batîr, medic dermatolog-triholog.
Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale scalpului și cum se manifestă acestea?
Printre cele mai frecvente afectiuni ale scalpului am putea menționa: dermatita seboreică, psoriazisul scalpului, alopecia androgenetica, alopecie difuza câștigată non-androgenetică (Effluvium telogen), trichomicozele, alopecia areata, foliculite infectioase, alopeciile cicatriciale, distrofiile firului de par, trcihotilomania.
Dermatita seboreică se manifestă prin apariția unor leziuni eritemato-scuamoase (pete roșii și mătreață) așezate în straturi groase și având un caracter grasos. Se localizează cu predilecție în pielea capului, pe obraji sau pe toracele superior, apare pe un teren cu pielea grasă, lucitoare, cu porii foliculari dilatați (teren seboreic).
Psoriazisul scalpului — Psoriazisul este o boală dermatologică cronică ce determină o creștere rapidă exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni și au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor și regiunii sacrale (partea inferioară a spatelui). Atingerea scalpului este frecventă în cadrul psoriazisului, dar poate fi și singură localizare a bolii. Plăcile eritemato-scoamoase sunt circumscrise sau difuze, cuprinzând în întregime regiunea scalpului, uneori depășind interlinia paroasă.
Alopecia areată reprezintă o pierdere inflamatorie focală a părului, de obicei reversibilă, de cauza necunoscută. Are loc o pierdere rapidă și completă a firelor de păr, care conduce la plăci alopecice, rotund-ovalare, de 1-5 cm diametru. Se localizează pe scalp, barbă, sprancene și rare ori în alte zone paroase ale corpului. Tegumentele alopecice sunt de culoare normală, fără eritem, netede, fara scuame, ușor deprimate datorită reducerii în dimensiuni a bulbilor firelor de păr. Un numar mic de cazuri (sub10%), în special formele vechi, extinse, se însoțesc de modificări unghiale.
Alopecia androgenetică este întâlnită mai frecvent la bărbați, este produsă de hormonii androgeni pe fondul unuei predispoziții genetice. Alopecia debutează, de regulă, la 30-40 de ani, prin pierderea progresivă a părului la nivelul regiunii fronto-temporale și în vertex.
Foliculii produc păr terminal, din ce în ce mai subțire până la înlocuirea completă cu păr de tip vellus. Alopecia androgenică feminină reprezintă aproximativ 85% din cazurile de alopecie la femei, tipul de alopecie diferă de cea care apare la bărbați: se produce o pierdere difuză a părului care afectează mai ales regiunea centrală a scalpului și afectează mai puțin regiunea frontală.
Infecțiile micotice constituie un grup de boli dermatologice contagioase provocate de fungi. Sursele de transmitere a infecției fungice sunt: oamenii bolnavi sau anumite animale — pisici, câini, vite cornute mari, rozătoare. Manifestarile clinice includ focare eritemato-scuamoase în unele cazuri acompaniate de pustule și nodozități, care produc alopecii în focar cu ruperea sau căderea firelor de păr. Aceste afecțiuni necesită în mod obligator confirmare de laborator și tratamente sistemice în condiții de supraveghere medicală, fiind contagioase presupun activități anti-epidemice în focar, izolarea pacienților și măsuri de profilaxie.
Afecțiunile pe care le-ați menționat pot apărea și la copii?
La nou-născuți apare dermatita seboreică, care în cazul copiilor se manifestă prin cruste de lapte pe pielea capului. Acestea sunt stări fiziologice, care cu o îngrijire corectă trec de la sine. Mama ar trebui doar să aleagă produse de îngrijire a scalpului care să conțină puțin zinc. Aceste cruste pot apărea la 2-3 luni și se pot menține până la 1-1,5 anișori.
Cel mai des la copii pot aparea infecțiile fungice. Totodată, la copiii mici se întâlnește alopecia areată. Dacă această afecțiune apare la o vârstă mai tânără, pronosticul este mai puțin favorabil. Aceste forme sunt mai rebele la tratament, iar odată cu creșterea copilului, reprizele de cădere a părului se pot repeta.
De asemenea, micuții se pot confrunta cu foliculite. Această afecțiune se manifestă prin apariția unor coșuri mici la nivelul scalpului, ceea ce le produce un anumit disconfort.
Pentru îngrijirea pielii capului bebelușului, trebuie să optăm pentru produse naturale, care să nu conțină parabeni și substanțe chimice. Să alegem produse dermatologic testate, adică cele care se comercializează în farmacii.
Când ar trebui să ne pună în gardă aceste afecțiuni și cărui specialist ne adresăm pentru a determina problema și a stabili tratamentul?
O consultație medicală este întotdeauna binevenită, mai ales că problemele ce apar la nivelul scalpului ar putea indica existența unor boli. Adică, de regulă, ceea ce se întâmplă la nivelul scalpului este o consecință. Însăși căderea părului nu este o boală, ci un simptom al altor probleme. La momentul când vă adresați unui specialist vi se identifică problema adevărată și se indică un tratament corect, care tratează problema și nu doar consecința.
Tratamentul afecțiunilor scalpului este întotdeauna medicamentos?
Tratamentul se alege în dependență de problemă și forma acesteia. Spre exemplu, psoriazisul scalpului, dermatita seboreică și microsporia, necesită tratament medicamentos dermatologic. În cazul infecțiilor fungice, chiar este necesară spitalizarea, deoarece aceasta este o patologie contagioasă, dar și din motiv că tratamentul trebuie aplicat corect.
Celelalte afecțiuni necesită tratamente complexe, atât locale, cât sistemice.
Totodată, poate fi indicată mezoterapia — injectarea la nivelul scalpului a unor anumite cocteiluri ce conțin vitamine. La momentul efectuării acestei proceduri, produsul injectat ajunge direct la circulație și contribuie la rezolvarea mai rapidă a problemei. Efectele sunt net superioare față de tartamentele medicamentoase administrate o perioadă mai îndelungată.
Tratamentele naturiste ar fi binevenite doar în cazul căderilor ocazionale ale părului. În condiții de casă, am putea stimula creșterea părului prin utilizarea unor produse ce conțin ardei iute, acestea având efect de vasodilatare. Nu recomand pentru scalp uleiurile, nici măcar măștile cu ulei de răcin, deoarecere acestea îngrașă mult mai tare părul. Or, dacă se optează pentru uleiuri, atunci, cel puțin, să nu se insiste pe aplicarea acestora pe scalp, ci doar pe partea liberă.
Dacă aceste boli ale scalpului nu sunt tratate la timp, ce consecințe ar putea avea?
Spre exemplu, dermatita seboreică ne fiind tratată la timp, în cazul agrăvării bolii, ar putea provoca roșeață și mâncărime foarte intensă. Iar, drept consecință — dezvoltarea unei infecții bacteriene secundare. Aceste plăci roșii pot ulterior apărea și la nivelul feței, sprâncenelor, aripilor nasului. Atât dermatita seboreică, cât și psoriazisul provoacă un disconfort puternic pacientului prin prurit.
Infecțiile fungice sunt contagioase și ar putea infecta mai multe persoane. La fel, infecțiile fungice ne fiind tratate la timp, pot lua o formă cronică, care se transformă în alopecie cicatricială. Iar în zona în care se formează alopecia cicatricială, părul nu mai crește.
Cum să îngrijim scalpul, pentru a evita apariția afecțiunilor menționate?
Să alegem corect produsele de îngrijire a părului — în funcție de tipul scalpului și a părului. În caz contrar, ar putea apărea unele reacții minore: eritem, mâncărime etc. Totodată, să optăm pentru produse ce conțin cât mai puțini parabeni și conservanți chimici.
Să spălăm corect părul și atât de frecvent, pe cât este necesar. Părul se șamponează de două ori. Prima dată se aplică șamponul pentru a înlătura grăsimile și praful de pe păr, iar a doua oară — se curăță deja scalpul. De asemenea, trebuie să știți că balsamul nu se aplică pe scalp, ci pe partea liberă a părului. Trebuie spălați părul atât de frecvent, pe cât este necesar.
Să avem grijă de hidratarea părului — să bem 2 litri de apă pe zi, pentru că și părul are nevoie de hidratare. Un păr care nu este hidratat este uscat.
Să nu uscăm în exces părul — nu folosiți concomitent și foehnul și placa.
Vara, protejați scalpul cu o pălărie — utilizați produse ce conțin factori de protecție pentru păr.
Să folosim cât mai multe proteine în alimentația de zi cu zi. Deoarece, în 90% părul este compus din proteine. Să mâncăm: nuci, somon, semințe, fructe, legume.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.