Acţiuni inutile sau ce n-ar trebui să facă părinţii0

Când o femeie se confruntă cu diferite probleme de maternitate, peste ea "se prăbuşeşte" o cantitate uriașă de informații din cele mai variate surse şi, de foarte multe ori, acestea sunt contradictorii. Bunicele spun una, vecinele — alta, medicii — cu totul altceva, iar internetul — de toate odată. Majoritatea viitoarelor mămici, în cele din urmă, îşi crează un stil propriu de a fi părinte, dar, în acest fel, săvârşesc o sumedenie de acţiuni de prisos, dar şi greşeli. În acest articol vorbim despre cele mai răspândite acţiuni greşite.

1. Nu vă grăbiţi să scoateţi bani din buzunar

Primul lucru pe care n-ar trebui să-l facă părinţii, este să nu se grăbească să cumpere tot ceea ce oferă piaţa mărfurilor pentru copii. Piaţa este piaţă şi are drept scop să vă vândă cât mai multe lucruri, chiar dacă multe dintre ele nu vă sunt necesare.
Spre exemplu — pătucurile leagăne, în care copilul încape doar până la vârsta de 6 luni. În cazul în care copilul va fi alăptat la sân, cu probabilitatea de 80% putem să vă asigurăm că primele 6 luni el va dormi lângă mama, pentru ca ea să-l poată hrăni fără a se trezi. Şi un asemenea leagăn drăguţ şi scump, în cel mai bun caz, va fi utilizat pentru depozitarea lucrurilor.

2. Stoarcerea laptelui până la golire

De multe ori, proaspetele mămici primesc cu tenacitate de la bunici sau lucrătorii medicali recomandări ca după fiecare alăptare să pompeze laptele până la golirea completă a sânilor. Potrivit lor, aceasta le va proteja pieptul de lactostază. Această metodă funcţiona pe timpurile când în maternităţi separau mămicele de bebeluşi. În prezent nu mai este actuală.

Toţi consultanţii în alaptare la sân repetă în unanimitate — nimeni nu vă va goli pieptul de lapte, mai bine decât un bebeluş. În cazul în care copilul singur suge laptele de la sân, nu mai aveţi nevoie de nici un fel de stoarcere. Aceasta ar putea fi chiar dăunătoare. Natura nu a programat organismul femeii pentru o asemenea procedură (oare vacile sau pisicile se storc?). Dacă vă străduiţi să vă stoarceţi laptele singură, organismul crede că nu-l aveţi îndeajuns şi încearcă să producă și mai multă hrană pentru copil. Astfel, are loc efectul opus. De aceea, stoarcerea laptelui este recomandată doar în cazul în care bebeluşul nu poate singur suge laptele de la sân (copilul este foarte slăbit, sânul este rănit, mama şi copilul sunt separaţi).

Dacă sânul este prea plin şi aceasta vă provoacă durere, puteţi pompa doar un pic de lapte, ca să înlăturaţi senzaţia de disconfort.

3. Ritualul scăldatului

De multe ori scăldatul nou-născutului devine un fel de ritual, însoţit de diverse acţiuni stranii, dar extrem de "importante". De exemplu, cineva vă poate recomanda să aduceţi un încălzitor în camera de baie, să puneţi în urechile bebeluşului un tampon de bumbac, să acoperiţi cu un scutec din pânză fundul băii. Un medic pediatru mi-a recomandat chiar să scald bebeluşul în faşă — să scot câte un picioruş/mânuţă să-l spăl şi să-l înfaş la loc.

Despre absurditatea acestor ritualuri, vorbeşte foarte clar cunoscutul pediatru, atorul multor cărţi pentru părinţi, Evghenii Kamarovskii. Nu aveţi nevoie de un încălzitor — doar supraîncălzirea este mult mai dăunătoare copilului decât hipotermia (ceea ce este foarte puţin probabil, asta dacă nu locuiţi într-o iurtă).

Scutecul din bumbac era aşezat la fundul cădiţei acum 150-200 de ani în urmă, când aceste cădiţe erau confecţionate din lemn şi aveau suprafaţa neşlefuită. Pentru ca bebeluşul să nu se zgârâie, era nevoie de o bucată de pânză aşternută. În prezent, aceasta este, pur şi simplu, o absurditate — un scutec îmbibat de apă, nu-l va proteja de nimic pe copil, dimpotrivă îi va crea disconfort.

Tampoane de bumbac în urechi — nici aceasta nu e logic, doar în burtica mamei copilul stă permanent într-un mediu lichid.

4. Căciuliţe şi straturi suplimentare de hăinuţe

Acelaşi Kamarovski dezminte un alt mit popular, despre faptul că nou-născutul trebuie să poarte tichie, chiar dacă în casă sunt +25 de grade. Conform spuselor lui — micuţului nu-i sunt necesare nici un fel de căciuliţe sau bluziţe suplimentare.. Capul copilului nu este mai sensibil la frig decât al unui om matur. Oare vouă v-ar fi plăcut să purtaţi căciulă într-o cameră călduroasă.

De asemenea, el contestă renumita teorie "îmbracă copilul aşa cum te îmbraci tu + un strat de haine". Nu aveţi nevoie de niciun fel de haine suplimentare. Dimpotrivă, dacă veţi obişnui copilul cu aerul rece, acesta va creşte mult mai rezistent la răceli. Acel rând de haine suplimentare, mai degrabă îi va face mai mult rău decât bine copilului — cel mic va transpira şi îi va apărea alergie de la căldură.

5. Fierberea şi dezinfectarea

Orice părinte doreşte copilul său să fie sănătos. Cu toţii ţinem minte sloganul "curăţenia este cheia sănătăţii". Dar, de facto — nu e chiar aşa.

Întreţinerea copilului în condiţii prea sterile, nu-i va face mai bine sănătăţii acestuia, aş susţine contrariul. Dacă de mic, copilul nu se va ciocni de bacterii şi viruşi, organismul nu-şi va dezvolta imunitatea, la fel cum muşchii fără de antrenament rămân slabiţi şi uscaţi.

Oricum, mama nu va putea toată viaţa să fiarbă şi să dezinfecteze toate obiectele din jurul copilului.. Mai devreme sau mai târziu, copilul va "ieşi la libertate" şi va pune în gură un fir de iarbă, va mânca la şcoală, cu mâinile murdare un pateu sau, la urma urmei, va săruta o fată nesterilă.

Şi, nu este justă afirmaţia: cu cât e mai mic copilul, cu atât imunitatea lui e mai slăbită. Dacă ar fi aşa, atunci cum omenirea a supravieţuit până acum, fără clor şi şerveţele antibacteriene? La sat, copii mănâncă legume direct din grădină, aleargă desculţ prin ogradă, cuprind pisicile şi câinii din curte şi cresc mult mai sănătoşi, decât copiii de oraş.

Desigur, trebuie să existe anumite limite rezonabile — să dereticăm periodic prin casă, să pregătim bucate din produse alimentare proaspete, să limităm comunicarea copilului cu persoanele cu adevărat bolnave. Dar acţiunile de tipul: să fierbi suzeta care a căzut pe podeaua din casă, să speli pe mâinile cu săpun antibacterian, să dezinfectezi jucăriile — sunt de-adreptul inutile.

6. Mama — animator etern

În societate există părerea că mămica trebuie să fie pentru copil un fel de fabrică de divertisment. Dacă copilul se plictiseşte şi începe a plânge, iar mama, în loc să născocească repede o ocupație de dezvoltare şi să înceapă să se joace cu el, continuă să bea liniştită o ceaşcă de ceai — ea, în ochii lumii, devine o femeie iresponsabilă și aspră. Mama, în opinia unora, trebuie zile în şir să lipească colăcei din nisip, să ridice castele din cubuşoare, să imită pisica sau căluţul. Dacă ea nu poate, să plătească pe cineva să se ocupe de asta, important copilului să nu-i fie trist.

Iată ce spune psihologul canadian Ellison Shafer, mamă a 2 copii, în cartea sa "Adevărul despre cum trebuie să fie o mamă bună". Plictiseala este foarte utilă pentru copii! Copii îşi dezvoltă mai bine imaginaţia, inventează singuri distracţii pentru sine. Dacă tot timpul mama se va juca cu copilul, îi va oferi idei și reguli de joacă, atunci lui nu-i rămâne nimic altceva de făcut. În aşa fel, mama suprimă creativitatea copilului. A gândi — este o activitate.

Din nou, vom evita momentele extreme — nu e bine să vă ignoraţi întotdeauna copilul, să-l respingeţi când vrea să-i citiţi o carte sau are nevoie de un sfat. Dar nici să-l distraţi toată ziua nu sunteţi obligată!.

Trăiască logica!

Am enumerat doar câteva momente controversate, dar în realitate sunt mult mai multe. Pentru a înțelege care sfaturi primite de la cei din jur vă sunt de folos şi care — de prisos, trebuie, în primul rând, să ne folosim logica şi bunul simţ. Sună banal, dar în realitate nu e ușor de realizat, mai ales când medicii te presează prin autoritatea lor, iar generația mai în vârstă — prin experiență, iar frica de a greși îți cade pe umeri.

Totuşi, ar trebui să încercaţi măcar pentru o clipă, să fiţi calmi şi chibzuiţi: la ce bun îi trebuie copilului meu acest lucru? Merită oare rezultatul obţinut efortul depus? Ce se va întâmpla dacă voi proceda invers? Şi nu vă grăbiţi să procedaţi într-un anumit fel, doar pentru că aşa a făcut deja cineva. Pune-ţi creierul în mişcare şi vei fi capabilă să rezolvi orice problemă şi situaţie.

Povestiţi-ne ce sfaturi "inutile" v-a dat lumea şi cum aţi actionat în acele situaţii.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»