Articolul se referă la temele:

Ajutorul bunicilor la creșterea copilului - bucurie sau bătăi de cap în plus? Bunici grijulii sau bătăi de cap?0

Ajutorul bunicilor la creșterea copilului - bucurie sau bătăi de cap în plus?  Bunici grijulii sau bătăi de cap?

Aparent, este o salvare când mamele noastre sunt dispuse să ne ajute la creșterea copiilor. De multe ori, acest ajutor este analogic cu filmul horror „Bunica-distrugătorul”. Aceasta vine și ține sub control toate lucrurile din casă. Cum să depășim aceste situații sau cum să le evităm ne va explica psihologul Ganna Savcenko.

Odată cu venirea pe lume a nou-născutului, părinții în afară de bucurii și trăiri de neuitat, au de a face și cu diferite dificultăți și temeri. Mai mult de atât, simt necesitatea ajutorului din partea apropiaților, atât fizic, cât și moral.

Bunicuțele sunt acele ființe care vin cu inima deschisă să salveze situația. Și este atât de binevenit, când mamele noastre sunt gata să ne ajute la creșterea și îngrijirea copilului. De multe ori, însă, acest ajutor poate ajunge un chin pentru familie și pentru bunica care, de regulă, dorește doar binele.

Situația seamănă mai mult cu cea din horrorul „Bunica-distrugătorul”. Ea a venit cu regulile sale și ține sub control casa. Toate indicațiile nu se discută și nici nu se pun la îndoială, pentru că ea știe cum e mai bine. Bunica este expert în cum hrănim, legănăm, înfășăm și schimbăm scutece. Ea știe când tata să nu se apropie de copil, când mama să vină și când să nu vină, spune fiecăruia ce, cum și când să facă. Până la urmă toți fac lucrurile greșit. Ai casei au așteptat ajutor, dar au primit, de fapt, situații incomode, certuri, dispoziție proastă și stres.

De ce se întâmplă așa? Și cum depășim acestă situație?

Este cert faptul că bunicile au perioade când se consideră că „eu sunt mai învârstă, am mai multă experiență, eu știu mai bine”. Aceasta se întâmplă din neatenția părinților, care nu au trasat unele puncte clare în familie. Dacă părinții sunt confuzi, nu știu ce își doresc, nu-și conștientizează noul rol pe care-l au – respectiv cineva trebuie să ia situația sub control și acel cineva este bunica. Soluția acestei situații este împărțirea rolurilor „mama-tata-copilul” și dorința de a lua responsabilitatea pentru toate deciziile.

Câteva teze pentru cugetare

  1. Nu aveți propriul punct de vedere? Este ideea bunicii

    Timpul curge, tendințele și tehnologiile se schimbă, iar cu ele se modifică și modalitatea de educare și creștere a copilului. Soluția este responsabilitatea părintească! Sarcina dv. e să luați decizii și să rugați bunicuța să fie de acord cu acestea. Ideea trebuie să ajungă la ea clar și lucid. În cazul în care nu aveți propriile viziuni și reguli, fiți gata să le îndepliniți rapid pe cele ale bunicii!

  2. Bunica cu sfatul - dv cu decizia!

    Bunica este cea care ne poate oferi sfaturi pentru a evita greșelile și a avea o povață de la o persoană apropiată și experimentată în acest sens. Cu toate acestea, sfatul este sfat, dar decizia o luați dv., deci responsabilitatea vă aparține. Dacă propunerea bunicii nu a avut efect, nu o învinovățiți, pentru că decizia vă aparține. Bunica v-a oferit un sfat, iar dv. sunteți cel care ați ales opțiunea incorectă. Sigur că ați putea începe ping-pongul „cine e vinovat”, dar acesta este o pierdere de timp. Vinovatul nu este de găsit în această situație, dar nervozitatea și discuțiile inutile îi vor trauma pe toți.

  3. Bunica nu e obligată să facă ceva

    Părinții frecvent uită că educarea nepoților nu este o obligație, ci o dorință interioară și un accept voluntar al bunicilor. De aceea trebuie să mulțumim bunicuțelor pentru ajutorul acordat și nu luați acest ajutor drept o responsabilitate prestabilită. Petreceți cât mai mult timp cu bebelușul pentru că aceasta presupune responsabilitatea părintească.

    Bunica este un oaspete a familiei, dar este foarte bine dacă ea se simte ca acasă. Cu toate acestea, bunica nu este obligată și nu trebuie să meargă la cumpărături, să gătească și să se ocupe de curățenie. Dv. o puteți ruga să vă ajute la unele treburi casnice, iar ea poate accepta sau refuza.

  4. Fiecare cu jerfele sale

    Doriți ca bunica să jertfească timpul ei liber, serviciul, hobby pentru copilașul și odihna dv.? Fi-ți gata să jertfiți și dv. cu ceva. De exemplu să oferiți puterea de decizie și supremație bunicii (măcar puțin).

  5. Bunica nu este clarvăzătoare

    Dacă doriți ca lucrurile să fie într-un anumit mod și bunica este gata să vă ajute spune-ți lucrurilor pe nume. Ea trebuie să știe concret ce vă doriți și nu mizați că bunica își va da seama.

  6. Gândiți-vă la o dădacă

    Este imposibil să ajungeți la un consens? Angajați o dădacă. Sigur că și dădaca va avea punctul ei de vedere, dar ea îndeplinește ceea ce îi spuneți, așa îi este serviciul! În acest caz va trebui să trasați anumite reguli și interdicții, consecutivitatea acțiunilor și o instrucție clară pentru dădacă. Dădaca, la fel, nu are de unde ști regulile și dorințele dv.

  7. Poate nu e bunica de vină?

    Gândiți-vă și la ideea că, de cele mai multe ori, bunicile se transformă într-un paratrăsnet în situația în care tinerii părinți nu pot să ajungă la un numitor comun și sunt mereu stresați din cauza noilor responsabilități părintești. Perioada de după venirea pe lume a bebelușului este foarte nervoasă și este foarte lesne ca să învinovățim bunica de toate relele care se întâmplă. Adevărul e că bunica nu are nici o vină și lucrurile continuă așa cu sau fără ea. Dar când pleacă bunica, pe cine o să mai învinovățim?

Posibil recomandările mele vor părea prea dure și cititorul așteaptă idei din seria „cum să ținem sub control bunicile”. Dar cât de blajină nu aș fi, toate ideile se rezumă la responsabilitatea părintească! Doar atunci când părinții vor lua situați sub control și vor deveni maturi cu adevărat, atunci mamele, bunicile în cazul nostru, vor înceta să o facă pe șefii și să vină cu regulile lor. Așadar, dragi părinți, vă doresc maturitate în tot ca ce faceți și să vă fie alături bunicile grijulii!

Iar despre bunicuțe vorbim în curând…


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»